100 woningen in Groningen aardgasvrij

18.05.2017 | Branchenieuws | 276 keer bekeken
100 woningen in Groningen aardgasvrij

Ruim honderd woningen in de Groningse gemeenten Winsum en De Marne combineren een hybride warmtepomp met groen gas. Hierdoor kunnen de woningen betaalbaar zonder aardgas worden verwarmd.

Woningcorporatie Wierden en Borgen en Gasunie zijn in de Groningse gemeenten Winsum en De Marne gestart met de campagne ‘Groenversnelling’ ruim honderd woningen uit de woningvoorraad van de woningcorporatie combineren een hybride warmtepomp met groen gas. ‘Door deze combinatie wordt de woning energiezuiniger en de gasvoorziening groen en aardgasvrij’, zo meldt Gasunie in een persbericht. Op woensdagmiddag 17 mei heeft de Groningse Commissaris van de Koning René Paas het eerste Groenversnellingscertificaat aan bewoners overhandigd.

Betaalbare transitie
Groenversnelling heeft volgens Gasunie de potentie om een grote bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de bestaande woningen in Nederland op zo’n manier dat het betaalbaar blijft. ‘De inzet van hybride warmtepompen kan de gasvraag van drie miljoen woningen sterk reduceren en, met een toenemende productie van hernieuwbaar gas, volledig CO2-neutraal worden gemaakt. Dit is volgens Gasunie de snelste route naar een duurzame en betaalbare energievoorziening: de combinatie kan op korte termijn ingezet worden, zonder dat hiervoor extreme en kostbare aanpassingen aan de woningen nodig zijn.

Aardgasloze wijken
Afgelopen maart is Groenversnelling als één van de concrete initiatieven opgenomen in de Green Deal ‘Aardgasloze wijken’. Later dit jaar heeft de gemeente Groningen de primeur voor de Groenversnelling bij de particuliere woningen. Via de duurzaamheidswinkel ‘Groningen woont SLIM’ zullen naast de hybride warmtepomp ook groengascertificaten aangeboden worden. Na de start in Groningen kan Groenversnelling ook regionaal en landelijk van grote betekenis worden bij de te verduurzamen bestaande woningen in Nederland, aldus Gasunie.

Groen en goedkoop
Han Fennema, CEO Gasunie: ‘De verduurzaming van de 7 miljoen bestaande woningen is een enorme uitdaging. Een logische combinatie van de hybride warmtepomp en groen gas zorgt dat we die duurzame toekomst sneller dichterbij kunnen halen.’

Stroomversnelling
Rinze Kramer, directeur van woningcorporatie Wierden en Borgen: ‘Door Groenversnelling komt het verduurzamen van onze woningen in een stroomversnelling. Dit past bij onze ambitie. En wat nog belangrijker is: huurders krijgen lagere woonlasten. Dit is dus een groene oplossing, waarmee onze bewoners geld kunnen besparen.‘

Praktijkvoorbeeld
René Paas, Commissaris van de Koning van Groningen: ‘Groenversnelling laat zien dat een aardgasvrije warmtevoorziening op korte termijn haalbaar en betaalbaar is. Ik ben er trots op dat de start ervan in Groningen plaatsvindt. Daar kan de rest van Nederland een voorbeeld aan nemen.’

Ook beter voor stroomnet
Een hybride warmtepomp belast het elektriciteitsnet minder dan een volledig elektrische warmtepomp, zo concludeert Berenschot in een rapport. De consultant adviseert daarom om voorlopig vooral hybride warmtepompen toe te passen. ‘De hybride warmtepomp draait vooral op elektriciteit en duurzame buitenwarmte, maar de pieken worden gedekt met groen gas. Dat belast het elektriciteitsnet veel minder dan warmtepompen die volledig elektrisch worden aangedreven. Bovendien is er geen vloerverwarming of extreme isolatie nodig. Daardoor past de hybride warmtepomp betaalbaar in bestaande woningen, als opvolger van de HR-ketel,’ aldus Berenschot.

Foto: Commissaris van de Koning René Paas overhandigt het eerste groenversnellingscertificaat aan dhr. en mevr. Tuma, bewoners van een woning met een hybride warmtepomp en groen gas.

Redactie Ensoc, 17-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  18.05.2017 - 11:32 uur | P. Lomito

  Er wordt hier niet stilgestaan bij het extra materiaalgebruik (metalen/grondstoffen, energie voor winning, transport en fabricage) van hybride verwarming. Want naast de gewone gasketel (eventueel aangepast om op biogas te draaien) wordt er een tweede warmtebron bijgeplaatst die pakweg de helft van het stookseizoen functioneel zal zijn. Verder moet je denken aan dubbele aanschafkosten, dubbele installatiekosten, dubbele onderhoudskosten en dubbele afval/recyclingskosten.

  Ofwel we krijgen weer het halve verhaal te horen.

  Essentie is dat dergelijke dubbel-installaties geen ecologische meerwaarde hebben. Gasketels zijn zeer zuinig als op LTV-regime gestookt wordt, het hoogste rendement is alleen haalbaar bij temperaturen waarbij de uitlaatgassen kunnen condenseren. En dat maakt de ketel weer geschikt voor de tussenseizoenen. HTV is alleen nodig bij slecht geïsoleerde woningen met een hoog energieverlies. In dat geval zou een warmtepomp een aanvulling kunnen zijn maar dan is het altijd gunstiger om te investeren in isolatie i.p.v. installaties.

  Daardoor ontbreekt het de hybride-warmtepomp eigenlijk aan een gezonde businesscase en moeten we bovenstaand verhaal beschouwen als een groen verkooppraatje waarbij het middel erger is dan de kwaal.