Wonen in een huis zonder gas

Ondernemerstips | 11740 keer bekeken
Wonen in een huis zonder gas

Hoe is het om te wonen in een (bijna) energieneutrale woning? Energieadviseur Joost Rienks woont al meer dan een jaar in een huis zonder gasaansluiting. Het bevalt hem goed, al moest hij in het begin wel enkele problemen met installaties oplossen.

Tekst: Joost Rienks

In 2013 besloten mijn vriendin en ik ons appartement in de binnenstad te gaan verruilen voor een woning met tuin. Als adviseur op het gebied van energiebesparing voor de zakelijke markt wil je dan ook graag een energiezuinige woning vanwege de duurzaamheid, de lagere energiekosten, maar zeker ook uit nieuwsgierigheid. Werkt het bij woningen anders dan bij de scholen en kantoren die ik in mijn werk tegenkom? Een leerzame zoektocht leidde naar een ‘energieneutrale’ woning, waar we inmiddels een jaar naar tevredenheid in wonen.

Speld in een hooiberg?
Onze zoektocht begon tijdens de NVM Open Huizen Dag. We bezochten een huis uit de jaren twintig van de vorige eeuw. We vonden het huis beiden erg mooi, maar een energierekening van 250 euro per maand zette ons aan het denken. Al snel bleek dit in stookkosten te zitten en isoleren zou een serieus ingrijpende en dure grap worden. Exit jaren twintig-woning!
 
Een mooi nieuwbouwproject in klassieke stijl bleek stadsverwarming te hebben. Hoewel het huis met ‘duurzame restwarmte’ werd aangeprezen, zagen wij hier vooral nadelen. We hoorden slechte verhalen via vrienden, kennissen en de media over slechte verbruiksmeters, slechte service, hoge kosten en contracten tot het einde der tijden. De bestudering van het koopcontract bevestigde meteen dat we voor onbepaalde tijd aan de lokale warmteleverancier vast zouden zitten. En dat vonden we geen fijn idee. Exit mooie nieuwbouwwoning met stadsverwarming!

De makelaar met wie we onze bezwaren deelden wees ons op een nieuwbouwproject met ‘energieneutrale’ jaren dertig-woningen. Een woning zonder gasaansluiting, dus vrij van aardbevings- en Poetingas. Hoewel achterin de verkoopbrochure ‘energieneutraal’ voor ‘een zo laag mogelijk energieverbruik’ bleek te staan, zagen we genoeg aanleiding om het huis te kopen. Het hele arsenaal aan bewezen technieken was opengetrokken; een zeer dik isolatiepakket, driedubbel glas, een combi-warmtepomp in combinatie met een verticale bodemwarmtewisselaar en vloerverwarming en -koeling, warmteterugwinning op het douchewater en tot slot twaalf zonnepanelen. Dus lage energiekosten en geen vaste kosten voor een gasaansluiting.

Let goed op als koper
Voor, tijdens en na de oplevering bleek dat zelfs bewezen technieken lastige materie kunnen zijn voor aannemers en installateurs en dat oplettendheid voor de kopers geboden is. Al tijdens de bouw bleek dat de zonnepanelen in de zomer 's middags om vier uur in de schaduw kwamen te liggen. De zonnepanelen waren op een veranda geplaatst, net als bij de buren. Onze veranda stond te dicht bij die van de buren en kwam daardoor in de schaduw te staan. Niet handig als je je energie duurzaam wilt opwekken. De vloerkoeling werkte in eerste instantie niet, omdat de installateur twee leidingen had verwisseld. Als we in de slaapkamer aan de thermostaat draaiden, veranderde de temperatuur in de studeerkamer, en andersom. De garage werd in eerste instantie voluit warm gestookt, omdat een thermostaatkraan niet goed bevestigd was.

Zonnepanelen
De buren hebben een half jaar niets opgewekt met hun zonnepanelen. Ze hadden niet in de gaten dat tijdens een stroomstoring de zekering van de zonnepanelen eruit geklapt was. Gederfde teruglevering was ongeveer 1000 kWh. Voor mij allemaal bewijzen dat aannemers en installateurs (ja, inderdaad meervoud, want ik weet vrijwel zeker dat die van mij niet de enigen zijn) nog heel wat te leren hebben om met deze technieken om te gaan en ze goed te installeren. Ook de uitleg rondom de installaties aan de bewoners kan stukken beter. Het is voor de energiebewuste eigenaar goed om te weten wat hij op de slimme meter kan zien. Of hoe hij tijdens vakanties kan besparen op het energieverbruik van de warmtepomp. Je mag verwachten dat installateur je dat goed uitlegt.

Meten is weten
Omdat ik natuurlijk erg benieuwd was hoe energiezuinig we zouden zijn, ben ik vanaf het begin het stroomverbruik van alle apparaten gaan monitoren. Achter de grotere apparaten zoals oven, wasmachine, inductiekookstel en warmtepomp heb ik een Plugwise-meetstekker geïnstalleerd. Ook de zonnepanelen zijn bemeterd. Zo werd verbruik en opwekking per uur zichtbaar. De warmtepomp blijkt, zoals verwacht, de grootste gebruiker van energie. Op gepaste afstand volgens oven, wasmachine en droger.

Zelf energie opwekken
We wonen nu een jaar in ons nieuwe huis en het bevalt goed. Alle problemen met de installaties zijn opgelost. Binnen is het altijd behaaglijk warm of koel. Koken op inductie bevalt, na een korte gewenningsperiode, goed. We hebben nog de BTW over de zonnepanelen van de Belastingdienst teruggekregen. Mijn vriendin en ik vinden het leuk om de eigen energie op te wekken, gaan bewuster met energie om. We kijken regelmatig op de meters om te kijken wat opgewekt en teruggeleverd is. We hebben in een jaar een kleine 2900 kWh opgewekt, zoals op basis van het aantal Wattpiek was verwacht. Daarom konden we 1750 kWh terugleveren in een jaar en komt ons nettoverbruik op 4500 kWh uit, wat ons per maand 70 euro kost. En dat is het dan, want kosten voor gas hebben we niet. Het is een stuk minder dan voor ons appartementje en zeker niet veel voor een ruim huis als het onze. Maar energieneutraal? Zeker niet!

Een zonnige toekomst
Onze verwachting is dat het energieverbruik nog verder zal dalen. We zullen in het tweede jaar meer gaan profiteren van de warmte uit de bodem. De vloer hoeft niet meer uitgestookt te worden om het vocht te verwijderen en de installaties werken nu goed. Mijn vriendin en ik zijn al aan het filosoferen over zonnecollectoren voor warm water of extra PV-panelen om meer elektriciteit te kunnen opwekken. Gezien de gewoonte van mijn vriendin om regelmatig lekker lang in bad te gaan, worden het waarschijnlijk de zonnecollectoren. Ook de discussie over het vervangen van halogeenverlichting door LED loopt nog. Mijn vriendin vindt de energiezuinige LED’s niet altijd even gezellig en ik moet haar daar helaas wel een beetje gelijk in geven.

Werk aan de winkel
Ik hoop dat Nederland er voor kiest om meer van dit soort woningen te bouwen. Deze woningen zijn, in eerste instantie, mogelijk wat duurder vanwege de installaties en de extra isolatie. Die meerprijs is echter een investering in een duurzame en onafhankelijke toekomst. Vanwege aardbevingsgevaar kunnen we minder gas oppompen in Groningen. Als ik vervolgens mag kiezen tussen Poetin subsidiëren door gas in Rusland te kopen of de huizenmarkt te subsidiëren om Neerlands gasverbruik te verminderen, dan is voor mij de keuze eenvoudig.  En voor de huiseigenaren niet onbelangrijk: het kan goed(koop) toeven zijn in een zeer energiezuinige woning zonder gasaansluiting.

Installaties kunnen beter
Installatiebedrijven zullen hun kennis en kunde van dit soort installaties moeten vergroten en tijdens het bouwproces zorgvuldiger moeten werken, zodat de installaties vanaf dag één goed werken. Mijn advies aan toekomstige kopers: laat je tijdens de aankoop en rond de oplevering goed informeren over de techniek in de woning. En kijk of je andere, onafhankelijke bronnen van informatie kunt vinden naast de makelaar en de aannemer.

Kortom: werk aan de winkel voor de politiek, projectontwikkelaars, installateurs en huizenkopers.

Foto: De ‘energieneutrale’ jaren dertig-woning van energiebesparingsadviseur Joost Rienks. Bij de buren zijn de zonnepanelen op de veranda zichtbaar

Over de auteur: Joost Rienks is onafhankelijk adviseur op het gebied van verlichting en energie. Hij is aangesloten bij de Federatie van Energie Consultants (FedEC) en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Tevens is hij docent voor de FedEC-opleiding Energiecoördinator.

Redactie Ensoc, 14-okt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (28)

Reageren
 • Maria Drenth
  14.12.2015 - 18:16 uur | Maria Drenth

  Excuus, ik zal eerst vorige reacties lezen. Had ik in mijn enthousiasme na uw verhaal over het hoofd gezien

 • Maria Drenth
  14.12.2015 - 18:15 uur | Maria Drenth

  Volgend jaar ga ik een huis bouwen en ik wil heel graag zinderde gasleiding. Ik zou daarom graag meer informatie van u willen over het verwarmingssysteem, de manier waarop het water voor de douche wordt verwarmd en hoeveel zonnepanelen u gebruikt.
  Zonnepanelen heb ik al gelegd op de paardenstal, het zijn er 28 geworden. Eventueel kunnen er extra gelegd worden op het te bouwen huis.
  Ik hoor graag van u

  Groet,
  Maria

 • Peter Stroo
  03.11.2015 - 11:46 uur | Peter Stroo

  Sinds 2008 hebben wij een gasloze woning.
  De verwarming vindt plaats met een elektrische warmtepomp met bodemcollector en bodemregeneratie via de zonnecollectoren in de periode tussen oktober en half april.
  Warmwater van 60 graden Celsius wordt bereid door de warmtepomp boiler welke aangesloten is op de m.v. kanalen in de woning, dit natuurlijk met uitzondering van de afzuigkap.
  De jaarlijkse kosten aan verwarming van de woning met een inhoud van 750 m3 bedragen € 400,= per jaar.
  Elektra wordt opgewekt door 12 pv-panelen van 250 wattpiek elk.

  Problemen met de gehele installatie hebben zich door goede voorbereiding niet voor gedaan.
  Wel moet ik hierbij opmerken dat de zonnecollectoren (heathpipes) veel meer rendement opleverden dan gedacht,.
  Dit heeft ondermeer te maken met de hellingshoek van het dak, orientatie op de zon en omdat wij wonen in het Zuid-Westen van ons land.

 • P. Lomito
  21.10.2015 - 17:55 uur | P. Lomito

  Hoewel koeling zeer aangenaam is heb je in een goed uitgeruste woning (qua isolatie, zonwering en zomernachtventilatie) geen last van temperatuuroverschrijding in de zomer en is de noodzaak om te koelen afwezig. In ecologisch opzicht is het gebruik van actieve koeling ongewenst vanwege het bijkomende energieverbruik dat vermeden kan worden met enkele duurzame bouwkundige maatregelen.

  Warmtepompen met verticale bodembronnen zijn niet geschikt voor woningen omdat de verwarmingsbehoefte veel groter is dan de koelingsbehoefte. Dit betekent dat de bodem steeds kouder wordt waardoor de energie-efficiency (COP) terugloopt totdat uiteindelijk een nieuwe bron geslagen moet worden. In kantoorgebouwen zijn warmtepompen wel zeer geschikt door de hoge interne warmtelast waardoor verwarming en koeling meer in balans zijn.

  Daarbij komt nog dat de aanschafkosten van de bodemwarmtepompen zeer hoog zijn, zo hoog zelfs dat meerprijs niet terugverdiend kan worden binnen de levensduur van de bodembron dan wel warmtepomp. Die € 10.000 voor de verticale boring was beter besteed aan het upgraden van de woning naar passiefhuisnorm waarbij geen verwarmingsinstallatie meer nodig is (een passiefhuis moet wel verwarmd worden, een elektrisch kacheltje is doorgaans voldoende). Die extra investering in bouwkundige voorzieningen betaalt zich dan ook direct terug in lagere installatiekosten.

  Als je gaat nieuwbouwen denk dan aan de volgende punten:
  - isolatie (vloer, gevel, dak, kozijnen/ramen/deuren en beglazing) is de belangrijkste factor die de energiezuinigheid bepaalt
  - vervolgens is luchtdichting en balansventilatie met WTW vooral van belang
  - met zonwering en zomernachtventilatie wordt de zomerwarmte geweerd resp. passief afgevoerd
  - deze bouwkundige maatregelen hebben een lange levensduur en zijn daarom relatief goedkoop
  - installatietechniek heeft een korte levensduur, is daarom relatief duur en bovendien energieverspillend.

 • Jan Diepens
  21.10.2015 - 13:53 uur | Jan Diepens

  Uit dit verhaal komt weer duidelijk naar voren dat de bouwwereld het leveren van kwaliteit nog niet hoog in haar vaandel heeft staan. Een huis opleveren met gebreken/fouten in bouwdelen en installatie is aan de orde van de dag. Het is aan de eindgebruikers om te ontdekken dat er iets niet in orde is. De meesten bewoners hebben niet voldoende kennis om de gebreken (niet optimaal functioneren) te herkennen. Het wordt hoog tijd dat de bouwsector op een kwaliteitsniveau gaat werken zoals we dat gewend zijn van b.v. de autoindustrie. Bij oplevering werkt , met een zeer grote zekerheid, alles binnen de specificaties.

 • anthony litjes
  21.10.2015 - 11:58 uur | anthony litjes

  Prima artikel,
  Wij zelf wonen nu al 3 jr in een zelfde soort woning als is beschreven. Tijdens de verkoop en oplevering is er door onze installateur een aantal momenten van uitleg geweest. Onze installatie bestaat uit PVT panelen, individuele WKO en warmtepomp, dat samen met een hoge isolatiewaarde van de woning. Eigenlijk hoef je niets te doen qua installatie. Je stelt je gewenste temperatuur in en dat was het. In de zomer wordt er gekoeld en in de winter verwarmt. Met name de zomer is de koeling zeer aangenaam, echt comfort. Je moet een warmtepomp/wko dan ook vergelijken met een CV+aircondition, dan heb je een betere vergelijking qua aanschaf , verbruik en onderhoud.

 • P. Lomito
  21.10.2015 - 09:48 uur | P. Lomito

  @ Jan Mol, je mag je lucht/water-warmtepomp qua prijs niet vergelijken met de warmtepomp met verticale bodemwarmtewisselaar van Joost Rienks. Juist die verticale boring maakt de bodemwarmtepomp zeer kostbaar. Wel herken ik de keuze om geen super-installatie te willen samenstellen met veel regeltechniek om alles automatisch te laten werken, dat maakt de installatie inderdaad gevoelig voor storingen.

 • Jan Mol
  21.10.2015 - 07:57 uur | Jan Mol

  Droevig om te moeten zien dat iedereen die het voortouw wil nemen en energie neutraal wil wonen, tegen de zelfde problemen aanloopt. Aannemers denken nog niet in duurzaam bouwen, installateurs hebben weinig of geen visie en/of kennis van de materie. Zelf heb ik vorig jaar dan ook maar eigenhandig een energie neutraal huis gebouwd met alle installaties die daar bij horen. In tegenstelling tot enkele reacties die ik hier zie kan ik aangeven dat de lucht-water warmtepomp investering die ik heb gedaan, ca. 25% kost van wat hier wordt aangegeven en het huis van 1400 m3 prima is te verwarmen met een totaal energieplaatje van 37 euro per maand en 20 zonnepanelen. Wat ik bij andere soortgelijke projecten zie is dat men graag zo veel mogelijk techniek inzet om alles automatisch op te lossen, maar wat als alle techniek weigert, wie komt het dan oplossen ? Ik zou dan ook willen meegeven dat energiezuinig bouwen niet meer hoeft te kosten dan traditioneel bouwen, je moet het alleen slimmer doen!

 • Frans Meulders
  20.10.2015 - 22:39 uur | Frans Meulders

  Leuk verhaal en heldere reacties. Zelfde soort ervaring bij ons; zelf goed in verdiepen, lange zoektocht naar echte vakmensen en verkopers afwimpelen. 1.Isolatie , 2. ventilatie (met wtw) 3. minimale installaties. Ons resultaat : een prachtig huis voor 5 p. + bedrijfje met € 70,- energiekosten (alleen elektricitiet).

 • Jos Peters
  20.10.2015 - 20:45 uur | Jos Peters

  Wat ik elke keer weer mis bij verhalen over duurzaamheid, energieneutrale woningen, en zeker bij aanschaf van zonnepanelen is de mogelijkheid om met infrarood verwarmingspanelen te verwarmen. Wanneer je zelf stroom opwekt is toch het meest logische vervolg om met deze zelf opgewekte stroom te gaan verwarmen? De installatie is simpel -paneel ophangen en stekker in het stopcontact. De warmte is behaaglijk - voelt als de zonnestralen. Energiezuinig - ca 50W/m². In de materie geaccumuleerde warmte wordt teruggegeven aan de ruimte. Alleen verwarmen waar nodig - de lucht wordt niet verwarmd. Gèèn CO2 uitstoot of bewegende onderdelen - etc etc. De voordelen zijn te veel om hier even op te noemen. In Duitsland Frankrijk en België wordt dit al op grote schaal toegepast. Nederland loopt hier ontzettend achter. Bij bv Infraroodwarmteshop zijn vele toepassingen verkrijgbaar. Zelfs losse IR folie voor achter een gipsplafond is mogelijk. Verwarmen vanuit het plafond naar de vloer. Alle materie wordt opgewarmd en de verwarming is meteen onzichtbaar - dat levert extra ruimte besparing op

 • Aj Achter
  20.10.2015 - 20:10 uur | Aj Achter

  Uw ervaringen zijn ook onze ervaring. Woning 1600m3 Volledig onderkelderd. Geen gasaansluiting! ca 40 pv panelen Solar Frontier 170 Wp op de schuur verdeeld over oost-west. Warmtepomp met 10 korven op ca. 150 cm onder maaiveld in de tuin. Inregelen van de W-pomp vergde ruim één jaar. Nu na 2 jaar kunnen wij tevreden zijn.
  Ook onze conclusie is verdiep je als opdrachtgever zelf heel goed in de materie. Bezoek woningen, vraag naar de ervaringen. Vraag ook vooral: wat had u anders gedaan met de wetenschap van nu?

 • 20.10.2015 - 17:33 uur | Martijn Carlier

  Een boeiend verhaal. Ik zal mij niet mengen in de discussie over technische alternatieven. Wat mij toch wel verbaast - om niet te zeggen verbijstert - is de opsomming die je geeft van ontwerp-, bouw- en installatiefouten. Voor een koper die niet beschikt over jouw technische kennis zijn deze nog helemaal niet zo gemakkelijk te constateren. Belangrijker nog, een huis dient gewoon foutenvrij te worden opgeleverd!

 • Frans Vermeer
  20.10.2015 - 14:28 uur | Frans Vermeer

  Ik ben zelf ook bezig met een warmtepomp, een hele tijd in de kou gezeten maar met hulp van Daalderop
  is alles in orde gekomen, De software was ingesteld op vloerverwarming terwijl wij alleen radiatoren hebben !
  Chapeau voor Daalderop, instelling gewijzigd en meteen opgelost !

 • P. Lomito
  20.10.2015 - 13:22 uur | P. Lomito

  @ E. Reuser, mijn woning is voorzien van systeem C (natuurlijke aanvoer via raamroosters en mechanische afvoer). Momenteel ben ik de slaapkamers aan het verbouwen en daarbij plaats ik gelijk afvoerkanalen in het plafond, tussen de houten balken, zodat ik volgend jaar balansventilatie kan aanleggen in mijn woning. We krijgen dan een omgekeerd systeem D met WTW waarbij de verse buitenlucht in de hal/overloop wordt ingeblazen en de lucht wordt afgezogen in alle woonkamers, slaapkamers, badkamers, wc's en (bij)keuken.

  Maar ons huidige gasverbruik (800m³/jr) is dus met SSW voor 3 personen en de extra warmteverliezen van systeem C.

  Zonnepanelen zitten ook wel in de pijplijn maar er is nog geen noodzaak om deze aan te schaffen, stroom is nog altijd relatief goedkoop en door eerst te concentreren op verlaging van het stroomverbruik, ook van een eventuele warmtepomp, heb ik straks minder zonnepanelen nodig. Het is gewoon een kwestie waar je het meeste geld kunt besparen, voor mij is dat momenteel nog met gevelisolatie, balansventilatie en het vervangen van enkele huishoudelijke apparaten.

  Die warmtepomp komt er pas als gas onevenredig duurder wordt gemaakt door de overheid, voorlopig is ook gas relatief goedkoop en opnieuw geen noodzaak om een dure warmtepomp aan te schaffen. Als het zover is laat ik zelfs de warmtepomp misschien achterwege, het geschatte verwarmingsvermogen na afronding van de isolatiewerken en balansventilatie is ca. 1,5 kW... het hangt dan van de prijs van de warmtepompen af, als die dan gedaald zijn zal ik het overwegen en anders gebruik ik alleen een elektrische kachel in de woonkamer en IR-panelen in de badkamers.

 • Hans V Kl
  20.10.2015 - 13:00 uur | Hans V Kl

  Mooi om te lezen. Ik zou ook graag een keer een "energie neutraal" huis hebben
  Alleen moeten ze nog veel leren over LED want deze is net zo "gezellig" en beter als Halogeen (natuurlijk geen goedkope rommel kopen)

 • Zwerius Kriegsman
  20.10.2015 - 12:21 uur | Zwerius Kriegsman

  Op onze website staat daar wel iets over: [link verwijderd]
  Dus gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Ben er zeer tevreden over. Natuurlijk wel gewoon tijdig de filters schoon maken.

 • E Reuser
  20.10.2015 - 11:01 uur | E Reuser

  Het is goed om samen te communiceren over deze onderwerpen je leert er altijd van.
  Maar wat mij opvalt is dat er nergens over de ventilatie wordt gesproken en dat is zeer belangrijk in een comfortabele woning.
  Ook daarin zijn nog al wat systemen op de markt en de meningen over verdeeld, ventilatie kost ook energie, mij is niet duidelijk welke systemen de benoemde woningen hebben.

 • Ben Woua
  20.10.2015 - 10:07 uur | Ben Woua

  De praktijk laat inderdaad zien dat nog lang niet alle bouwers / installateurs voldoende kennis hebben van de "moderne" installaties.
  Ook is helaas de kwaliteit van bouwen niet altijd optimaal (luchtlekkages, onderdelen niet bereikbaar voor onderhoud, beglazing verkeerd geplaatst, etc.).
  Gebruikersinstructies worden nog al te vaak gegeven via de handleiding i.p.v. door een goede gebruikersinstructie.

 • L van R
  20.10.2015 - 09:39 uur | L van R

  Mooi voorbeeld dat het wel een iets grotere investering vergt, maar aan de andere zijde ook nog wat oplevert.
  Zeker zal de installatie branche en vooral de bouw wereld komende jaren moeten gaan innoveren om niet verder achterop te geraken met onze omliggende landen.
  Onze overheid mag hier zeker wat actiever in worden; wel eisen stellen aan vloer, wand en dak isolatie, maar over isolatie van ramen, deuren en kozijnen wordt amper gesproken.
  Joost, misschien nog een idee om je terras te voorzien van "vloerverwarming" om op warme dagen energie terug te pompen in je verticale warmtepomp bron.

 • Zwerius Kriegsman
  20.10.2015 - 09:27 uur | Zwerius Kriegsman

  Wij hebben ons huis uit 1987 omgebouwd tot energie+.
  We hebben geen gasaansluiting meer en produceren per jaar zelfs nog meer stroom dan we nodig hebben voor normaal verbruik (verlichting, TV, computer, koelkast, etc.) plus verwarming + rijden in een elektrische auto.
  Toch nog een beetje stroom over!
  De zonnepanelen liggen inmiddels bijna 12 jaar op het dak en werken nog uitstekend.
  [link verwijderd]

 • P. Lomito
  19.10.2015 - 15:34 uur | P. Lomito

  Liever geen windmolen in mijn achtertuin, niet alleen vanwege de horizonvervuiling, geluidsoverlast en waardevermindering van mijn woning maar eigenlijk vooral omdat windmolens te duur zijn, te onderhoudsgevoelig en te weinig presteren. Ik ben juist mijn woning flink aan het isoleren om te zorgen dat ik straks nauwelijks hoef mee te betalen aan die windmolens die betaald worden uit de SDE+ die burgers weer mogen ophoesten via de Opslag Duurzame Energie op gas en stroom. Per kubieke meter gas en per kWh afgenomen netstroom. Dus eerst het energieverbruik met isolatie en energiezuinige apparaten tot een minimum beperken en dan het restant afdekken met houtstook en PV.

  Verzet je tegen de diefstal van je besteedbare inkomen en maak van je woning een nul-op-de-meter-woning, betaal zo geen cent ODE zodat de SDE+ niet uitgekeerd kan worden.

 • Henk Daalder Pak de Wind
  17.10.2015 - 23:12 uur | Henk Daalder Pak de Wind

  Nu nog een stukje windpark kopen om het hele stroomverbruik duurzaam op te wekken.
  Voor een energieadviseur was het verhaal sterker geweest als hij een oud huis had verbouwd tot energieneutraal.
  Nieuwbouw is NIET de oplossing voor de klimaat crisis.
  Omdat er maar 0,5 tot 1% nieuwe huizen gebouwd worden, per jaar, dat duurt dus 200 jaar voordat alle huizen energi eneutraal zijn.

  De uitdaging voor de echte energie adviseurs zit echt in de bestaande woningen. Hoe maak je die energie neutraal, in ieder geval zonder aardgas en toch betaalbaar confortabel warm?
  Bijna altijd is er niet aan te ontkomen om de buitenschil helemaal te vervangen, of er een compleet nieuwe buitenschil aan toe te voegen.
  De energiesprong ontwikkelt die route, maar zal blijven ontwikkelen, totdat de subsdie stopt.
  Ze moeten NU de markt op, desnoods met subsidie voor woningeigenaren, zodat de gebruikers de juiste verbouw pakketten kiezen, en niet de aannemers. Laat ze maar concurreren.

 • P. Lomito
  16.10.2015 - 17:27 uur | P. Lomito

  Als het huis op dezelfde manier was geïsoleerd en voorzien van alle gadgets maar dan met een gasketel (€ 2.000) in plaats van een bodemwarmtepomp (€ 12.000 inclusief grondboring) dan zou dat dus € 10.000 schelen in aanschaf/installatie. Bij een hypotheekrente van 2% is dat een extra last van € 17 per maand ofwel totaal € 87 per maand, ongeveer hetzelfde wat ik nu betaal voor mijn woning van 250m² met 3 personen, 800m³ gas en 2.800 kWh stroom zonder zonnepanelen. En dan heb ik nog het nadeel van € 200 per jaar vaste lasten voor de gasaansluiting...

  Bodemwarmtepompen zijn ook ongeschikt voor woningen die vooral verwarmingsbehoefte hebben en nauwelijks koelingsbehoefte, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kantoorgebouwen waarin de interne warmtelast doorgaans zo hoog is dat verwarmings- en koelingsbehoefte ongeveer gelijk zijn waardoor de bodem telkens gerecupereerd wordt voor het volgende seizoen. Bij woningen is die koelingsbehoefte veel lager (ca. 20% van de verwarmingsbehoefte) waardoor de bodembron niet hersteld in de zomer en dan te koud aan de volgende winter begint. Na een paar koude winters is de bron volledig bevroren waardoor het rendement van de warmtepomp (COP) snel achteruit holt en de stroomkosten elk jaar hoger uitvallen.

  Het idee van Joost dat het maandbedrag van € 87 nog verder zal verlagen is dan ook erg optimistisch, de kans is groter dat het maandbedrag zal toenemen (gecorrigeerd voor weersinvloeden).

 • Joost Rienks
  16.10.2015 - 15:43 uur | Joost Rienks

  Beste Dolf,

  €70/mnd is weinig en wordt naar verwachting nog minder. Het is lastig te zeggen wat het in de maandelijkse hypotheekkosten had gescheeld, als het huis minder geïsoleerd was geweest en uitgerust was met een standaard HR-ketel. Daar heb ik geen prijzen van.

  met vriendelijke groet, Joost Rienks

 • Dolf van Beek
  16.10.2015 - 15:28 uur | Dolf van Beek

  €70 per maand is erg weinig. Maar ik mis hierbij de extra investerings kosten van de installatie. Deze zijn waarschijnlijk in de hypotheek opgenomen maar is maandelijks wel een extra kostenpost.
  ben benieuwd hoe dan het voordeel is.

 • Lars Boelen
  15.10.2015 - 16:53 uur | Lars Boelen

  Echt leuk verhaal, herken veel van je belevenissen : [link verwijderd]

 • P. Lomito
  15.10.2015 - 16:49 uur | P. Lomito

  Jammer dat gekozen is om een nieuwbouwwoning te kopen in plaats van een jaren '20 woning om te bouwen tot energiezuinige woning. Bij elke nieuwe woning wordt een grote hoeveelheid energie/olieproducten gekocht die zit in de productie van cement, beton, kalkzandsteen, glas, maar ook in kunststoffen, staal en koper. Mijn ervaring is dat ook een volledig ongeïsoleerde woning (label G) verbouwd kan worden tot een comfortabele en energiezuinige woning (label A-B) met behoud van de energie die in de gebruikte materialen zit.

  Om het in perspectief te plaatsen, ik heb een bestaande woning uit 1980 gekocht, geen vloerisolatie en weinig isolatie in dak en gevel. Wel dubbel glas op de BG maar enkel glas op verdieping en zolder. Aanvankelijk waren we maandelijks € 240 kwijt voor gas en stroom maar na enkele jaren energiebesparende maatregelen te nemen zitten we nu op € 90 per maand voor gas en stroom zonder daar ook maar één cent spaargeld voor te gebruiken of een lening af te sluiten. Gewoon klein beginnen met goedkope maar zeer efficiënte maatregelen en vervolgens de besparing gebruiken voor verdere (duurdere) maatregelen en die zoveel mogelijk zelf uitvoeren.

  We hebben nog steeds geen zonnepanelen, verbruiken 800m³ gas voor verwarming en warm tapwater, en 2.800 kWh stroom voor huishoudelijke apparaten inclusief inductiekoken met 3 personen in een twee-onder-een-kap woning van 250m² (750m³). We verwachten komend jaar nog minder gasverbruik door het plaatsen van extra gevelisolatie en wandverwarming zodat we in de buurt komen van de € 70 die Joost Rienks maandelijks voor zijn energie betaalt, maar dan zonder warmtepomp, zonder zonnepanelen, zonder 0.6-glas en zonder douche-WTW maar met dakisolatie (Rc>8,0), gevelisolatie (Rc>6,0), vloerisolatie (Rc>5,5), DHZ-zonneboiler met hotfill wasmachine, overal vloer/wandverwarming en een constante binnentemperatuur van 21°C overal in huis.

  Hoe is het wonen in een energiezuinig gemaakte oudere woning? Het is altijd aangenaam warm in de winter, en koel in de zomer en de energiekosten zijn altijd zeer laag zonder de financiële lasten te hebben van de enorme investeringen die komen kijken bij warmtepompen en zonnepanelen. Ik zit hier in een korte broek en T-shirt terwijl het buiten 6,7°C is, binnen en in de portemonnee is het altijd zomer.

 • Derk Reeshofwarmte
  15.10.2015 - 16:22 uur | Derk Reeshofwarmte

  Dit zou iedereen moeten doen , onbepaalde tijd vast aan een warmteleverancier ? NIET tekenen ! Dit zijn in potentie onverkoopbare huizen waar je bent overgelaten aan een nietbte vertrouwen warmteleverancier in een meestal MINDER geisoleerd huis met een tarief wat wordt bepaald door een zeer inhalige minister van Economische Zaken.... Alle consumentenbescherming is een wassen neus !