Waarom het energielabel voor woningen gaat werken

Expertartikelen | 1602 keer bekeken
Waarom het energielabel voor woningen gaat werken

Het energielabel voor particuliere woningen komt volgend jaar eindelijk van de grond. Vanaf volgend jaar krijgen alle woningeigenaren zonder energielabel een label toegestuurd van minister Blok. Ensoc Magazine noemt vijf redenen waarom het energielabel voor woningen toch nog een succes wordt.

 1. Het energielabel is goedkoper

  Het nieuwe energielabel is een stuk goedkoper dan het ‘oude’ label. Het voorlopig label wordt gratis toegestuurd en is gebaseerd op een aantal gegevens die al bekend zijn, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Aan de hand van maximaal tien vragen is het mogelijk om het label definitief vast te stellen, zodat aan de wettelijke vereiste bij verkoop, verhuur of oplevering wordt voldaan. Voor verkoop, verhuur of oplevering  van de woning is het nodig dat een erkend adviseur het energielabel op afstand controleert. De markt bepaalt de prijs, maar naar verwachting  kost een energielabel straks ongeveer 20 euro per woning. Dit is een groot verschil met het ‘oude’ label dat gemiddeld 100 tot 200 euro kostte. Hiervoor moest de adviseur het huis bezoeken en diverse getallen noteren om het label te bepalen. Dat is met het nieuwe label niet meer nodig.

 2. Het energielabel is simpel te verkrijgen

  Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben krijgen van de overheid begin 2015 een brief met een voorlopig energielabel voor hun woning. Dat schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer. Dit voorlopige label is gebaseerd op het bouwjaar, woningtype, oppervlakte en de belangrijkste energiekenmerken. Met een internetapplicatie die het Rijk heeft ontwikkeld kan een woningeigenaar zelf de energiekenmerken controleren en eventueel aanpassen als de feitelijke individuele situatie afwijkt. Een erkende deskundige controleert de invoer en bijbehorende bewijsmateriaal en registreert het energielabel bij RVO.nl. Met dit energielabel voldoet de woningeigenaar aan de verplichting een label te overhandigen bij verkoop, verhuur of oplevering  van de woning.

 3. Woning met groen energielabel beter verkocht

  Woningen met een groen label worden over het algemeen duurder en sneller verkocht dan woningen met een lagere energiezuinigheid. Dat blijkt uit onderzoek van prof. Dr. Dirk Brounen van de Universiteit van Tilburg en dr. Nils Kok van de Universiteit van Maastricht. Woningen met een groen energielabel (A, B, C) verkopen gemiddeld een maand sneller dan woningen met een rood energielabel. Woningen met een energielabel A brengen in 2010 gemiddeld 10% meer op dan een woning met een gemiddeld D label. Het onderzoek werd in opdracht van de Rijksoverheid uitgevoerd tussen 2008 en 2010. De resultaten blijven echter ook na deze jaren overeind, zo bleek een jaar later uit herhaald onderzoek. Verwachting is dat vervolgonderzoek nog scherpere resultaten zal laten zien.

 4. Het toezicht is strenger dan voorheen

  Het toezicht op het energielabel wordt aangehaald. Om een goede handhaving te borgen is vereist dat er een sanctie wordt gezet op het niet overhandigen van het energielabel bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van de woning. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) zal als onafhankelijk toezichthouder controleren of een woningeigenaar of verkoper heeft voldaan aan zijn plicht om een energielabel te overhandigen bij transacties. Door een koppeling van de databases van het Kadaster met de energielabel-database zijn alle overtredingen direct in beeld. De ILT heeft verschillende instrumenten om de naleving van de regelgeving te bevorderen, van communicatie tot sanctionerend beleid. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk eventuele overtredingen te herstellen. Het meest aangewezen instrument is hiervoor de last onder dwangsom, schrijft minister Blok.

 5. Het energielabel wordt breder gedragen

  Het energielabel is nodig om de gewenste energiebesparing te realiseren uit het energieakkoord. Dat akkoord is vorig jaar getekend door de overheid, het bedrijfsleven en milieuorganisaties. Dat maakt dat het energielabel breder wordt gedragen dan voorheen. ‘In het Energieakkoord voor duurzame groei is met alle betrokken partijen afgesproken dat een eenvoudig en betaalbaar energielabel een belangrijke rol speelt bij het behalen van de doelstellingen voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. Daarom is de afspraak gemaakt dat het energielabel vanaf 2015 beschikbaar zal zijn. Ik wil met het nieuwe energielabel invulling geven aan deze afspraak. Dankzij het energielabel hebben burgers inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Ze kunnen dan zelf beslissen over de maatregelen die zij kunnen nemen om hun energiekosten te verlagen’, aldus minister Blok.

  Auteur: Norbert Cuiper, redacteur Ensoc

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (8)

Reageren
 • 11.02.2015 - 08:01 uur | Peter Roest

  De eerste stofwolken zijn nog niet opgetrokken en we mogen gerust stellen dat de invoer van het 'nieuwe'energielabel één groot drama is. Ik wil me zeker niet aansluiten bij de talloze klaagzangen van menig energieadviseur die op de diverse mediakanalen weerklinken, want dat getuigd mijns inziens n.l. ook van slecht ondernemerschap. Wat wel heel jammer is dat door extreem lage aanbieders, weigerende/haperende automatiseringssystemen en gebrekkige voorlichting het toch al magere imago van het energielabel verder verslechterd is. Daarentegen zal ongetwijfeld de markt op termijn normaliseren wat ook de betaalbaarheid voor adviseurs ten goede zal komen. Daarnaast is het systeem zeker toegankelijker en deel ik niet de kritiek dat het verkrijgen via internet lastig is. Meer inzicht in de kwaliteit en competenties van de aanbiedende adviseurs is absoluut een must. De handhaving en sanctionering moet ik nog zien. En wat mij betreft, erkende adviseurs met 'commerciële bijbedoelingen' onmiddellijk weren! Tenslotte m.b.t. fraudegevoeligheid; verkeersdrempels zouden ook niet nodig moeten zijn, als iedereen zich gewoon aan de regels zou houden. Of is dat naïef?

 • c bouwman
  12.11.2014 - 15:14 uur | c bouwman

  Ter aanvulling op mevr. Van Rossum: het huidige energielabel/energieprestatiecertificaat wordt per 1-1-2015 omgedoopt in de energie-index

 • 12.11.2014 - 14:44 uur | Tanja van Rossum

  Er zijn vast genoeg redenen waarom het geen succes zal worden. Maar het nieuwe energielabel zal in elk geval bijdragen aan de bewustwording. En mensen die een nauwkeuriger label willen kunnen altijd een energieprestatiecertificaat laten maken bij een gecertificeerd bedrijf.

 • c bouwman
  20.10.2014 - 16:19 uur | c bouwman

  Toetsing door het ministerie heeft uiteraard wel plaatsgevonden, maar zelfs ondanks de kritiek/ verwerping van de Raad van State, heeft men de uitgezette lijn van het energielabel doorgezet. Mede op verzoek van meerdere politieke partijen overigens.
  En ja het zijn "maar" losse eindjes, er zijn er uiteraard nog meer, maar gelet op de voortgangsduur van het gehele proces van het nieuwe energielabel en het korte tijdsbestek dat er nog is (ook het ministerie heeft feestdagen voor de boeg)....
  Een déjà vu met het huidige energielabel dat nooit afgemaakt is, maar al sinds 2008 verplicht is en al die afgelopen jaren 100% had moeten werken ontgaat mij dan ook niet. En eigenlijk zou men al kunnen rekenen vanaf de wetgeving uit 2002. Vanaf dat moment trad de EPBD al in werking.
  Dus ja, inderdaad een onderwerp om te blijven volgen.

 • 20.10.2014 - 16:02 uur | Norbert Cuiper

  Bedankt voor uw reactie heer Bouwman. Ik begrijp uit uw woorden dat het nieuwe energielabel nog moet worden getoetst aan de EPBD-richtlijn. Is dat dan nog niet gebeurd? De losse eindjes die u noemt moeten komende maanden worden aangepakt. Brengt dit de invoerdatum van 1 januari 2015 in gevaar? Twee vragen die redenen vormen om de vorderingen omtrent het energielabel te blijven volgen...

 • c bouwman
  20.10.2014 - 13:53 uur | c bouwman

  "...waarom het energielabel voor woningen toch nog een succes wordt" versus "Het succes van het nieuwe energielabel moet nog blijken" vind ik nogal een verschil.

  Twee belangrijke redenen die het succes van het voorlopige en definitieve energielabel in de weg staan zijn:
  - het voorlopige en definitieve energielabel voldoet op de voorgestane wijze niet aan de Europese regelgeving EPBD. Dat blijkt mede uit de reacties van de Raad van State en Minister Blok zelf. Minister Blok gaat er echter vanuit dat Europa het toch wel goed zal gaan vinden, gebaseerd op slechts een gesprek met de eurocommissaris...
  - Per 1 januari 2015 zullen het voorlopige en definitieve energielabel 100% in werking moeten zijn. Diverse zaken zijn echter op dit moment nog geheel niet duidelijk, danwel wettelijk verankerd. Bijvoorbeeld:
  - wanneer de enkele miljoenen voorlopige energielabels vastgesteld en verzonden zullen worden.
  - eisen aan de documenten die woningeigenaren aan moeten dragen om het energielabel definitief te maken.
  - hoe zonder gebruik van internet en Digid een label definitief kan worden gemaakt.
  - hoe om te gaan met significante verschillen (fouten) tussen de waarden volgens het voorlopige energielabel vs de feitelijke omstandigheden.
  - hoe hoog de last onder dwangsom/boete zal zijn bij het ontbreken van een definitief energielabel bij verkoop van een woning.

 • 20.10.2014 - 12:25 uur | Norbert Cuiper

  Het succes van het nieuwe energielabel moet nog blijken, maar ik zie vijf veranderingen als verbetering: het energielabel wordt betaalbaarder, toegankelijker, effectiever bij woningverkoop, komt onder strenger toezicht te staan en past goed bij het energieakkoord. Dit zijn vijf relevante redenen waarom het nieuwe energielabel een succes kan worden. Kunt u een reden noemen waarom dit niet het geval zou zijn?

 • c bouwman
  16.10.2014 - 16:33 uur | c bouwman

  Van ENSOC en de auteur had ik toch iets meer diepgang en achtergrondkennis verwacht in dit artikel, maar wat het meest stoort: waaruit blijkt het verwachtte "succes"?? Uit die slechts 5 willekeurige punten, waarin o.a. appels met peren worden vergeleken (huidige vs nieuwe energielabel)?