Varkensboer wordt algenkweker: “Ons energieverbruik is gelijk gebleven”

Columns | 2570 keer bekeken
Varkensboer wordt algenkweker: “Ons energieverbruik is gelijk gebleven”

Iedere week spreekt Ensoc een energieprofessional over zijn of haar werk. Deze week spraken wij Arie van Bennekom, eigenaar van Algenkwekerij Schalkwijk. Hij geeft ons een beeld van zijn werkzaamheden en deelt zijn ervaringen.

Algenkwekerij Schalkwijk is een startend bedrijf dat nu twee jaar bezig is met het kweken van algen. Voordat Van Bennekom begon met algen kweken was hij varkensboer. “Ons varkensbedrijf liep heel goed en we hadden een hoge productie. Doordat de wetgeving veranderde, zwangere zeugen groepshuisvesting moesten krijgen en stallen emissiearm moesten worden, zouden hoge verbouw en investeringskosten nodig zijn om door te gaan. Toen hebben we besloten om die investering niet te maken en onze stallen anders te gaan gebruiken.”

Twintig jaar geleden was Van Bennekom al eens bij Nederlands eerste algenkwekers in Barchem. Deze kweker hield ook varkens en gebruikte de mest om algen op te kweken. De gekweekte algen werden weer verwerkt in varkensvoer. De mogelijkheid om ook je mest te kunnen gebruiken is als idee altijd blijven hangen. “Destijds waren de mogelijkheden er niet om er iets mee te doen. Toen het besluit was genomen om te stoppen met varkens kwam die ruimte er wel. Daarbij wilde ik ook graag agrariër blijven.”

Licht, water en groeimedium
Van Bennekom kweekt zijn algen in grote bassins met water. In deze bassins worden onderwater-LED-lampen gehangen en aan het water wordt een groeimedium toegevoegd. “Dit zijn de fosfaten die nodig zijn voor de groei van algen. In het begin van het groeiproces is het water helder maar wanneer de algen beginnen te verdubbelen, en dit gebeurt binnen 24 uur, wordt het water steeds troebeler.” De onderwaterlampen beginnen op een gedimde stand en worden steeds verder opgevoerd. “Vanuit literatuurstudies leren we hoeveel licht we moeten toepassen, maar in de praktijk is dit soms anders. We proberen dus veel uit om tot een optimaal proces te komen.”

Per bassin hangen zes lampen van 600 watt, daarnaast moet het water ook gebubbeld worden voor de beweging van de algen. Het water is 24 tot 25 graden en om die temperatuur vast te houden moet de warmte van de lampen weer wat afgeremd worden. Ongeveer een week vanaf de start zijn de algen klaar om geoogst te worden. Dan gaan de algen in een soort centrifuge. In deze centrifuge wordt het water er uitgeslagen of wordt er gewerkt met een vlokmiddel om de algen uit te vlokken. Na het drogen blijft dan droge pulp over die fijn gemalen wordt.

Eenmanszaak
Algenkwekerij Schalkwijk is een eenmanszaak. Bij de opstart is Van Bennekom bij TU Delft, Wageningen Universiteit en andere kennispartners langsgegaan. Uiteindelijk is hij terecht gekomen in Hendrik Ido Ambacht bij Algae Food & Fuel. Dat bedrijf zorgt voor een wekelijkse begeleiding van een bioloog en levert de kweeksystemen. De zoon van Van Bennekom studeerde recent af in chemische technologie en deed onderzoek naar de kleurstoffen van algen. Dit is een onderzoek met grote potentie omdat algen bijvoorbeeld geen E-nummers hebben. Wereldwijd worden algen gebruikt voor onder andere voedsel, medicatie of grondstoffen voor brandstof.

Naast de algen kweekt Van Bennekom ook een bepaalde bacterie. Dit gebeurt in ruimtes waar de temperatuur op 30 graden gehouden moet worden. Het bedrijf in Schalkwijk is het enige bedrijf in Europa die dit doet. Dat is sowieso een kenmerk van deze tak van sport: “Er is maar een handjevol algenkwekers in Nederland en die doen allemaal weer wat anders. De een werkt met buitenbassins, de ander met binnenbassins en allemaal kweken ze andere soorten algen.” Het is een nieuw onderzoeksgebied. “Algen zijn nog een heel onbekend terrein. Er wordt veel over gepraat maar daar blijft het ook bij. Je wordt niet zomaar opgebeld door iemand die zegt: doe mij maar een kilo’tje.”

Productieoptimalisatie
Tot nu toe is Van Bennekom nog bezig met het optimaliseren van de kwaliteit van de alg die hij kweekt voordat het eigen productieproces (energietechnisch) geoptimaliseerd kan worden. Zo is hij recent ook overgestapt op een andere alg waar weer opnieuw gezocht moet worden naar optimale omstandigheden zoals de exacte lichtsterkte. “Algen kweken is niet te vergelijken met het houden van varkens. Dat is een hele andere tak van sport, maar ons energieverbruik is ongeveer gelijk gebleven. Met varkens heb je ook te maken met ventilatie en warmtelampen.” Een tip die hij wel iedereen zou aanraden is om in elk geval goed naar de energieleveranciers te kijken: “Het kost het minste en het is het snelste verdiend”.

Wanneer het productieproces van Algenkwekerij Schalkwijk loopt gaan ze kijken naar optimalisatie. “Dan kijken we naar hele gewone dingen: wat doe je met je gebouw, warmte, etc. We komen meer overeen met een algemeen bedrijf dan met andere algenkwekers, die doen weer hele andere dingen.”

Ook meedoen aan of iemand opgeven voor de rubriek professional van de week? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@ensoc.nl en we nemen contact met u op.

Tekst: Lian van Mourik

Beeld: De onderwater-LED-lampen in het algenbassin bij Algenkwekerij Schalkwijk en Arie van Bennekom met algen (groen) en een bacterie (rood). 

Redactie Ensoc, 21-juli-15 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • marc anssenj
    28.07.2015 - 13:37 uur | marc anssenj

    Ik heb bewondering voor ondernemers die een andere onbekende weg durven inslaan. Algen is daarenboven een terrein waar veel toekomst van te verwachten is. Heb ooit gelezen dat er algen bestaan die bovenop hun groei ook electriciteit leveren !