​Van oude school naar 116 NOM-woningen

Expertartikelen | 321 keer bekeken
​Van oude school naar 116 NOM-woningen

In het Brabantse Veghel is een oud schoolgebouw omgebouwd tot een complex met 116 energieneutrale appartementen. Initiatiefnemer Gerald Kristen: ‘Komende drie jaar betalen de bewoners geen energiekosten.’

Tekst: Gerald Kristen

Ik studeerde 35 jaar geleden af aan de TU Eindhoven op het onderwerp energiebesparing. Sindsdien is er weinig gebeurd op dit gebied. Dat vind ik droevig om te zien. Met het project Collegepark Zwijsen probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de grote inhaalslag die we nog steeds moeten maken. Collegepark Zwijsen is een oud schoolgebouw in Veghel waarbinnen ik als projectontwikkelaar 116 energieneutrale koopappartementen realiseer.

Geen energiekosten
Door energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen kunnen de woningen straks met ‘Nul op de meter’ functioneren. Bewoners van deze appartementen betalen voor de komende drie jaar geen energiekosten, zolang ze een gemiddeld energieverbruik hebben, of als hun energieverbruik maximaal 10 procent daarbovenop zit. Inmiddels heb ik al zo’n 58 appartementen verkocht. Daarvan zijn de eerste 21 woningen in februari opgeleverd.

Eigen netwerk en zonnepanelen
Hoe zo’n energieneutraal appartementencomplex eruitziet? Ten eerste hebben de bewoners een eigen elektriciteits- en distributienetwerk. Verder is het gebouw uitgerust met 2000 zonnepanelen en een innovatief zonnescherm, waarin ook zonnepanelen zijn verwerkt. Daardoor kunnen de bewoners hun duurzame elektriciteit zelf opwekken.

Warmtewisselaar voor douchewater
Zonnecollectoren zorgen vervolgens voor warm water voor onder meer de douche, wasmachine en de vaatwasser. Apparaten die allemaal een hotfill hebben, waardoor er direct warm water beschikbaar is. Ook heeft elk appartement een warmtewisselaar voor douchewater. De warmte van het afvoerwater kan zo direct weer worden gebruikt om het schone douchewater te verwarmen. Verder zijn de spouwmuren, het dak en de vloeren geïsoleerd, en zijn alle ramen in het gebouw voorzien van driedubbel glas.

Regenwater
Dat is nog niet alles, want naast het gebouw heb ik ook het terrein van zo’n 10.000 m2 zo duurzaam mogelijk ingericht. Een mooi voorbeeld is het koudwaterreservoir dat er staat en het regenwater opvangt. Bewoners kunnen dat regenwater gebruiken om hun wc mee door te spoelen of hun tuin mee te besproeien.

Alles in een keer
Bij dit renovatieproject heb ik de mogelijkheid gekregen om alles in een keer energieneutraal in te richten. Dat gaat sowieso een stuk makkelijker bij renovatie of nieuwbouw dan bij bestaande bouw. Maar, omdat Collegepark Zwijsen ook meedraait als pilotproject in de Experimentenregeling gaat het nog soepeler.

Experimentenregeling
De Experimentenregeling is in het leven geroepen, omdat de wet- en regelgeving rondom energie op termijn moet veranderen. Zo gaat de wet er nu nog vanuit dat elektriciteitscentrales de elektriciteit centraal opwekken en dat deze via distributiekanalen wordt verspreid. Terwijl tegenwoordig steeds meer burgers hun (duurzame) energie zelf opwekken. Ervaringen uit pilotprojecten zijn dan nodig om de wet uiteindelijk te wijzigen.

Energieneutrale toekomst
Zo komt een energieneutrale toekomst beetje bij beetje dichterbij. Wilt u hieraan ook een bijdrage leveren? Je huis energiezuiniger maken is een goed begin. Een tip: maak eerst een goede energieanalyse. Ga na hoeveel energie je in je huis nu verliest, waar energie aan wordt verbruikt en in welke vormen. Als je dat eenmaal door het jaar heen goed in kaart hebt gebracht, kun je nagaan welke maatregelen je kunt nemen tegen welke kosten. En dat kosten-batenplaatje moet kloppen.

Over de auteur: Gerald Kristen is projectontwikkelaar en initiatiefnemer van het Collegepark Zwijsen in Veghel (foto Provincie Brabant).

Redactie Ensoc, 2-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  02.05.2017 - 23:58 uur | P. Lomito

  Nul op de meter bestaat niet (meer) en is feitelijk bedrog, bedrijven die zich daar nu nog mee bezig houden zijn dan ook oplichters die handig misbruik maken van het feit dat kopers niet op de hoogte zijn van de komende aanpassingen van de salderingsregeling waardoor teruggeleverde en waardeloze zomerstroom niet langer gratis ingeruild kan worden voor kostbare en fossiele winterstroom. Het is niet moeilijk te begrijpen dat deze ruilactie onhoudbaar is, dat vooral minder draagkrachtige huishoudens zonder zonnepanelen gaan opdraaien voor de kosten van NOM-woningen en dat door het ontbreken van die financiële draagkracht de zaak hopeloos instort.

  Het enige dat ik kan doen is potentiële kopers en huurders van NOM-woningen waarschuwen voor deze oplichting. Je betaalt te veel (aanschafprijs of maandhuur) en de gesuggereerde nul-op-de-energierekening zal over 3 jaar niet langer waargemaakt kunnen worden als de salderingsregeling wordt omgebouwd tot een systeem met gedifferentieerde tarieven. Om dat mogelijk te maken worden nu in hoog tempo alle energiemeters in woningen vervangen door slimme meters die het salderen fysiek onmogelijk maken.

  Laat het koopcontract in ieder geval door een jurist nakijken op mogelijkheden om de koop te ontbinden zodra de woning niet langer nul-op-de-energierekening is. Verder verwacht ik een hele reeks rechtzaken van kopers die zich terecht bekocht voelen als zij straks naast hoge woonlasten voor hypotheek/huur ook geconfronteerd worden met een pittige energierekening.

  Zonder salderen is NOM niet mogelijk!