Solar sector werkt aan recycling zonnepanelen

Expertartikelen | 1381 keer bekeken
Solar sector werkt aan recycling zonnepanelen

De solar branche streeft naar een goede afvalverwerking van zonnepanelen, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt. Daarvoor is het nodig dat bedrijven uit de sector samenwerken. Hiervoor is de stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN) in het leven geroepen.

Tekst: Jan-Willem Jehee

Je eigen afval opruimen is voor de meeste mensen heel normaal. En zeker binnen de ‘schone industrie’ vinden we goede afvalverwerking erg belangrijk. We werken dan ook al jarenlang aan de mogelijkheden van goede afvalverwerking van zonnepanelen. Is de kous daarmee af? Zeker niet. Want als je afval goed kán verwerken, wil dat nog niet zeggen dat het ook gebeurt. Want je kunt je afval wel in de prullenbak gooien, maar als die niet geleegd wordt heb je daar ook niets aan. En wie leegt eigenlijk de prullenbak bij je zonnepanelen?

Wettelijke plicht
Sinds februari 2014 is er wettelijk geregeld is wie hier verantwoordelijk voor is. Het antwoord: degene die jouw zonnepanelen op de Nederlandse markt gebracht heeft. Dit zal meestal een importeur zijn. Maar het kan ook een Nederlandse fabrikanten zijn. Of gewoon die installateur die zijn zonnepanelen direct uit Duitsland inkoopt. Want ook die partijen brengen zonnepanelen op de Nederlandse markt.

Deze verantwoordelijkheid gaat vrij ver. Als je ‘de prullenbak moet legen’, moet je dat doen voor alles wat je zelf op de markt gebracht hebt. Je moet het afval innemen, de verwerking organiseren én betalen. Daarbij moet je er voor zorgen dat de producten die je nú verkoopt láter ook betaald verwerkt kunnen worden. En o ja, je bent óók nog eens verantwoordelijk voor de kosten van de producten van anderen, op het moment dat die al voor 2005 op de markt gebracht zijn.

Afval inleveren
Voor consumenten is het allemaal vrij gemakkelijk. Ze kunnen hun afval gewoon inleveren bij de aankoop van nieuwe producten, op de plek waar ze hun spullen kopen. Ze krijgen zelfs de keus; als ze liever naar de milieustraat gaan is dat ook goed. Voor distributeurs is het al ietsje lastiger. Want als je zonnepanelen verkoopt dan ben je al een distributeur. En als distributeur krijg je afval van consumenten aangeboden. Ook als je zelf geen spullen importeert, moet je die wél aannemen bij de verkoop van je producten. Jouw leverancier, de importeur dus, moet het dan bij je op komen halen.

Praktijk weerbarstig
Dit klinkt allemaal mooi, maar als  verantwoordelijke is de praktijk weerbarstig. De wet roept namelijk nogal wat vragen op. Want hoe weet je of het aangeboden afval oorspronkelijk door jou verkocht is? En wanneer heb je iets netjes verwerkt? Wat kost goede afvalverwerking eigenlijk? Moet je nu als importeur ook mee gaan betalen aan de milieustraten van de overheid?

Het klinkt misschien gek, maar bovenstaande vragen zijn nog relatief makkelijk op te lossen. Ten minste, als je het met een andere uitdaging vergelijkt. Want het is prima om voor de afvalverwerking te betalen als al je concurrenten dat ook doen. Maar als er een paar partijen niet meedoen, dan heb je geen gelijk speelveld meer. De partijen die niet meedoen hebben lagere kosten, terwijl hun producten in de toekomst óók opgeruimd moeten worden. En hoe weet je of iedereen netjes meedoet? Los dat maar eens op.

Voordeel van samenwerken
Het antwoord schuilt in het opzetten van een samenwerking. Dit heeft namelijk een  paar voordelen. Ten eerste kan de branche door samen op te trekken haar afvalverwerking gezamenlijk inkopen. Dit levert een kostenvoordeel op.

Een tweede voordeel ligt bij de implementatie van de wet zelf. Door samen te werken ontstaat er namelijk een goed aanspreekpunt voor de overheid, waardoor we als collectief met de wetgever in gesprek kunnen. Zo kan de branche op een efficiënte manier een antwoord op haar vragen krijgen. Sterker nog, door samen te werken kan de branche helpen om de wetgeving eerlijk, pragmatisch en voor iedereen betaalbaar te houden.

En vooral niet te vergeten; als de branche goed samenwerkt dan wordt het makkelijker om de kosten op een eerlijke manier te verdelen. Zo kan een partij laten zien dat zij aan haar wettelijke verplichting voldoet door zich aan te sluiten bij een samenwerkingsverband. De controle op wie zich wél en wie zich níet houdt aan de wetgeving ligt natuurlijk bij de wetgever. Maar door samen te werken maken we dingen wel een stuk transparanter.

Stichting ZRN
Deze voordelen zijn aanleiding geweest voor de oprichting van de stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN). De stichting is ontstaan uit een werkgroep van branche vereniging Holland Solar, en wil namens haar deelnemers de milieuvriendelijke afvalverwerking organiseren. Daarbij staan flexibiliteit, transparantie en een eerlijke kostenverdeling voorop. Het bestuur van ZRN vindt daarbij dat de 'schone industrie' het aan zichzelf verplicht is om voor milieuvriendelijke afvalverwerking te zorgen.

Vakbeurs Energie
De afgelopen maand is er hard gewerkt aan de voorbereidingen van de ZRN. Volgende week presenteert de ZRN zich op de Vakbeurs Energie 2015. Dit doet ze door op 6, 7 en 8 oktober een workshop te houden van 12.45 – 13.15 uur. U bent van harte uitgenodigd om bij deze presentatie aanwezig te zijn. Schrijf u hier in. 

Recycling van Zonne-energie; we gaan er iets moois van maken!

Over de auteur: Jan-Willem Jehee (Nijmegen, 1976) werkt sinds 2002 in de solar sector. Hij richt in 2013 Bezonnen Energie op, een advies- en aannemersbureau op gebied van zonne-energie. Het bedrijf geeft advies over zonne-energie aan bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Ook treedt Bezonnen op als aannemer bij lokale inkoopcollectieven. Jehee is tevens werkzaam voor de stichting ZRN.

Foto: Voor het recyclen van zonnepanelen wordt het materiaal eerst gescheiden (foto De Groene Energie Maatschappij)

Redactie Ensoc, 29-sep-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Jan-Willem Jehee
  29.09.2015 - 18:08 uur | Jan-Willem Jehee

  Dag Jelle,
  Een goede vraag, meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het heeft te maken met het houden van regie door de deelnemers, de opbouw van de kostenstructuur en het hebben van een nationale in plaats van internationale belangenbehartiger. Zie ook: http://www.stichtingzrn.nl/pagina/voordelen. Een verder antwoord op je vraag vertel ik tijdens de lancering. Je bent van harte welkom.

 • Jelle de Jong
  29.09.2015 - 17:53 uur | Jelle de Jong

  wat voegt deze stichting toe, ten op zichtte van pvcycle ? http://www.pvcycle.org/