​Slimme meter vereist goed netwerk

Expertartikelen | 302 keer bekeken
​Slimme meter vereist goed netwerk

Europese landen moeten tegen 2020 80 procent van de elektriciteitsmeters hebben vervangen door slimme meters. Het succes van deze uitrol hangt grotendeels af van het communicatienetwerk dat men daarbij kiest.

Tekst: Colin Eagle

‘Internet of Things’ is een verzamelterm voor veel verschillende verbonden apparaten. Dit jaar op Mobile World Congress werd een groot aantal ‘things’ tentoongesteld: thermostaten, magazijntechnologie, wearables, en zelfs de alomtegenwoordige verbonden koelkast.  Al deze verbonden apparaten varen onder de IoT-vlag, maar het is belangrijk dat mensen de onderlinge verschillen wel blijven zien, zodat ze van het juiste type communicatienetwerk worden voorzien. Sommige apparaten staan altijd op dezelfde plek, zoals slimme meters, terwijl bijvoorbeeld wearables altijd in beweging zijn. En hoewel alle verbonden apparaten data genereren, leveren slimme meters wel belangrijke informatie dan bijvoorbeeld bewegingstrackers of vreemdere zaken als de verbonden mascara van L’Oreal.

Slimme meters
Het is belangrijk dat iedereen die slimme toepassingen uitrolt, snapt dat er onder verbonden apparaten geen standaard is. Zo moeten de EU-lidstaten tegen 2020 80 procent van de elektriciteitsmeters hebben vervangen door slimme meters. Het succes van deze uitrol hangt grotendeels af van het communicatienetwerk dat men daarbij kiest. Cellulair, Long Range Radio (LRR), LPWAN en Mesh-oplossingen zijn allemaal al eens gebruikt. Bij de keuze voor één van deze opties moeten twee vragen worden beantwoord: zal de gekozen technologie elke slimme meter zonder problemen kunnen bereiken, en ten tweede: is de verbinding goed genoeg om zowel real-time inzichten te ontvangen als deze meters op afstand te besturen?

Welk netwerk?
De verleiding is groot om cellulaire technologie te gebruiken: dat netwerk is er immers al. Maar daarmee worden sommige klanten achtergesteld, omdat de dekking niet overal even goed is. Soms komt dat doordat het cellulaire netwerk niet door buitenmuren van gebouwen dringt, soms komt dat door bepaalde hardware die voor storing zorgt. Er is wel technologie die deze gaten kan vullen, maar dat vergroot de kosten van uitrol aanzienlijk en nog steeds zijn er dan beperkingen aan waar de hardware kan worden geplaatst. Zolang de devices verplaatst kunnen worden is dat gaan probleem, maar voor vaste apparaten wordt dit lastig.

Dekkingsgraad
Hetzelfde verhaal geldt voor dekking op het platteland: cellulaire netwerken werken het best in dichtbebouwde stedelijke omgevingen. Afgelegen gebieden – en met name de devices in gebouwen – zijn een enorme uitdaging. Iedereen heeft de streepjes van mobiele dekking weleens zien teruglopen naarmate ze verder van stedelijke gebieden verwijderd raakten. In elk land is sprake van stad en platteland, dus het netwerk moet daarvoor wel geschikt zijn.

Kritieke data
Vervolgens is het de vraag of het cellulaire netwerk de plotse toename in data die het IoT veroorzaakt wel aankan. Kritieke data moet daarbij voorrang krijgen: een fitnessband die 20 minuten niet synchroniseert is vervelend, maar bij data van slimme meters die real-time inzicht in vitale infrastructuur bieden kan dat fataal zijn.

Alternatief
Een alternatief is lange afstandsradio (LRR): dat biedt de connectiviteit, betrouwbaarheid en veiligheid waar een slim energienetwerk om vraagt. Het is de enige communicatietechnologie die in één keer een bereik van meer dan 99,5 procent realiseert. Er is dus geen dure technologie benodigd om de gaten te vullen. Daarnaast heeft LRR zich al meerdere keren en over de hele wereld bewezen: in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, India, Japan, China, de Verenigde Staten en vele andere landen warden er al water-, gas- en elektriciteitsmeters mee verbonden. LRR is echt een technologie die al werkt, in plaats van een technologie die misschien zal werken.

Succes is een keuze
Een slimme meterproject is alleen succesvol als het bewezen communicatienetwerk nagenoeg volledig dekt, locatie of bouwstijl van een gebouw geen rol spelt en volledig beveiligd, uitbreidbaar en dus klaar voor de toekomst is. Wie verwacht dat slimme meters niet meer dan het zoveelste ‘thing’ zijn, snapt de uiteenlopende vereisten van verbonden apparaten niet: sommige data is echt minder belangrijk dan andere.

Over de auteur: Colin Eagle is sales manager bij Sensus, wereldwijd marktleider op gebied van slimme meters en netwerktechnologie.

Foto: Lange afstandsradio heeft zich bij slimme meters al bewezen in onder meer het Verenigd Koninkrijk (foto The Register)

Redactie Ensoc, 19-apr-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    20.04.2017 - 14:49 uur | P. Lomito

    Bij mij komt er geen slimme meter, ik steek nog liever mij huis in de fik dan dat ik dit paard van Troje toelaat in mijn gezinsleven. En dat heeft niets te maken met het behouden van de automatisch salderende draaischijfmeter, ik heb geen zonnepanelen en ga ze voorlopig ook niet nemen (te duur en te lage opbrengst), maar alles met het buiten de deur houden van (semi-)overheden en daarmee samenwerkende bedrijven die zich toegelegd hebben op het verzamelen van mega data, onder het mom van service en produktverbetering, ofwel spionage om je zo goed mogelijk een poot uit te draaien. Daar werk ik niet aan mee.

    En dat hoeft ook niet, alle eindgebruikers hebben het wettelijke recht (!) om de aangeboden slimme meter te weigeren en moeten hooguit genoegen te nemen met de plaatsing van een nieuwe analoge meter. Netbeheerders doen nog wel eens voorkomen dat de meter verplicht vervangen moet worden maar dat is een nogal vrije interpretatie van hún wettelijke verplichting om een slimme meter aan te bieden. Niet elke consument zal het verschil begrijpen en daar maakt men handig misbruik van...

    Mijn advies is dan ook aan alle huishoudens die komende maanden/jaren een slimme meter krijgen aangeboden: WEIGER! Het is je goed recht en zelfs je plicht naar je gezin om de slimme meter te weigeren. Neem geen genoegen met de kletspraatjes van netbeheerders en houdt de metervervanger buiten de deur.