SDE voor zonnestroom en de winnaars van morgen

Expertartikelen | 2544 keer bekeken
SDE voor zonnestroom en de winnaars van morgen

Nederland geeft subsidie aan zonnestroomprojecten, maar dat is geen garantie voor succes. Solar expert Jan-Willem Jehee geeft een overzicht van de belangrijkste uitdagingen voor PV-projecten.

Tekst: Jan-Willem Jehee

Voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) zijn ruim 3700 aanvragen voor zonne-energie; een gigantisch aantal. De afgelopen weken regent het dan ook nieuws over subsidietoekenningen en te bouwen solar systemen. Veel van de aanvragers zullen al afspraken hebben met bouwbedrijven. Veel anderen zullen nog op zoek gaan naar een goede aannemer. Met andere woorden: de concurrentiestrijd om de SDE+ projecten is op zijn hoogtepunt beland. Welke bedrijven zullen er als winnaar uit de bus komen? Een eenvoudige vraag met een moeilijk antwoord, want we zitten in lastige marktomstandigheden. Daarbij geldt: een project winnen is niet hetzelfde als een project winstgevend opleveren. Een overzicht van de belangrijkste uitdagingen voor de solar bouwers van vandaag.

Stabiele bevoorrading
De Nederlandse bevoorradingsketen is momenteel alles behalve stabiel. Al langere tijd wordt er gewaarschuwd voor een schaarste aan met name tier 1 modules. Daar komen nu dan nog een aantal complicerende factoren bij. Om te beginnen heeft de lage koers van de euro een prijsopdrijvend effect bij de inkoop van de modules. Tel daarbij op dat de douane eindelijk is begonnen met handhaving van de Minimum Import Prijs, combineer dat met een SDE gedreven piek in de Nederlandse marktvraag, en er ontstaat een recept voor prijsstijgingen en moeilijk leverbare modules. Deze risico's komen op het bord van de aannemers die offertes maken voor SDE+ projecten. De winnaars van de SDE+ zullen dus niet alleen scherpe prijzen moeten offreren; ze zullen deze prijzen aan de inkoopzijde ook zeker moeten stellen. Geen eenvoudige opgave, gezien de onvoorspelbare omzet die bij de SDE+ hoort.

Flexibele organisatie
Het is een bekende klacht in de markt: het stop & go subsidiebeleid maakt het lastig om je bedrijf goed te organiseren. Wil je concurrerend zijn in rustige tijden, dan moet je al je medewerkers zo efficiënt mogelijk inzetten. Niemand heeft dus veel reserve capaciteit. Maar juist in deze periode is er erg veel werk, en ook dat wil je vakbekwaam en tijdig uitvoeren. Bedrijven hebben dus plotseling erg veel extra mankracht nodig. Denk aan bijvoorbeeld werkvoorbereiders, projectmanagers en verkopers.
Maar het meest heftig is misschien nog wel de variatie in installatiecapaciteit: iedere module moet immers vastgezet worden. Om een beeld te geven: als ongeveer 20 procent van alle SDE-aanvragen voor zonne-energie gehonoreerd zou worden, dan komt dat neer op circa 300 megawattpiek (MWp), oftewel zo'n 1,1 miljoen te installeren modules. Het is dus te verwachten dat er straks een flink tekort aan goede monteurs zal zijn. Bouwbedrijven die zonnepanelen plaatsen en in de SDE markt actief zijn kunnen dus grote variaties krijgen in de hoeveelheid werk. De enige manier om hier mee om te kunnen gaan is door het hebben van een parate flexibele organisatie, die snel kan op- en afschalen afhankelijk van de actuele werkdruk.

Financiële slagkracht
Veel projecten uit de SDE+ zullen toch een flinke omvang hebben. Dit betekent ook dat de bedragen die met dit soort projecten gemoeid zijn ook groot zijn. En die moeten bedrijven dan wel kunnen (voor)financieren. Gedeeltelijk kan dit opgelost worden door middel van de betalingsvoorwaarden aan de inkoop- en aan de verkoop kant. Maar met het grote aantal faillissementen van de afgelopen jaren zal dit niet voor iedereen even makkelijk blijken. Ook leveranciers zullen niet iedereen zomaar krediet geven, want de risico's van te late opleveringen, garantieverplichtingen en de kwaliteit van de balans zijn niet bij iedereen even inzichtelijk. Nu zullen veel bedrijven één project nog wel kunnen voorfinancieren. Maar om een "winnaar van de SDE" te zijn moet je toch wel iets meer projecten doen. De uitdaging hierbij is dan wel het hebben, houden én managen van je liquiditeit.

Prestatiegaranties
Zeker voor de grotere SDE+ projecten is het belangrijk dat een leverancier goede garanties kan geven. Niet alleen op de componenten, maar vooral ook op de efficiency van het systeem (Performance Ratio), de 'uptime' van het systeem, en de kosten van het onderhoud. Dat betekent dat je als organisatie goede contracten nodig hebt, om je afspraken in vast te leggen. Maar er komt veel meer bij kijken. Ook belangrijk is dat je kennis hebt van het meten van zonnepaneel prestaties, dat je je onderhoudsdiensten goed georganiseerd hebt, en dat je de bereidheid en balans hebt om de lange termijn risico's te dragen. Ook hier dus een flinke uitdaging, waarbij ervaren spelers een flinke streep voor hebben op de jongere concurrentie.

Een mooie kans
Het is een mooie en spannende tijd in de solar markt. We hebben dankzij de SDE+ een enorme kans om de hoeveelheid schone zonne-energie in Nederland exponentieel verder te laten groeien. Je moet wel veel goed doen om mee te kunnen in deze markt. En juist dat biedt kansen voor bedrijven die hun vak verstaan en hun zaakjes op orde hebben!

Over de auteur:
Jan Willem Jehee (Nijmegen, 1976) werkt sinds 2002 in de solar sector. Begin 2013 richt hij Bezonnen Energie op, een advies- en aannemersbureau op gebied van zonne-energie. Het bedrijf geeft advies over zonne-energie aan bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Ook treedt Bezonnen Energie op als aannemer bij lokale inkoopcollectieven. Jehee is tevens docent van een opleiding over zonne-energie. Hij schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Foto: Venco Campus in Eersel heeft 5712 zonnepanelen op haar dak. Voor het PV-project is gebruik gemaakt van SDE+-subsidie (foto Breeam.nl)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Henk schimmel
  02.04.2015 - 17:55 uur | Henk schimmel

  wat te denken van een net aansluiting.
  Veel initiatiefnemers hebben wij (netwerk bedrijf) nog niet in beeld.
  Dus 1e is er voldoende capaciteit in het net nu er ook ruimte voor windparken nodig is.
  2e afstand en daarmee kosten naar het aan te sluiten net vlak kan een zone park onrendabel maken.
  3e tijd waarmee de aansluiting / uitbreiding capaciteit beschikbaar kan komen. Dit ivm aansluiten windparken.

 • Peter Segaar
  25.03.2015 - 10:31 uur | Peter Segaar

  Prima analyse van een voor de PV-sector spannende en hectische periode met veel (extra) SDE projecten. Even goed om te beseffen dat er hier alleen nog maar over uitvoering van SDE 2014 wordt gesproken, waarvoor ten tijde van de laatste update nog 1 miljard Euro subsidie open stond. Een klein deel van dat nog te beschikken bedrag kan ook nog naar PV gaan, de omvang daarvan is nog niet duidelijk (vanwege competitie met andere projecten).

  Er is nu ook nog een groot volume van 132 MWp aan beschikte SDE 2013 projecten die er overheen komt. Of, eigenlijk, gezien de toenemende tijdsdruk (3 jaar realisatie termijn), mede veroorzaakt door het grote extra volume SDE 2014: "prioriteit zou kunnen hebben bij de uitvoering".

  Wat de genoemde getallen betreft, voor SDE 2014: die zijn al veel groter. Er is eind februari 2015 al 392 MWp SDE 2014 beschikt, wat al dik 29% van de oorspronkelijk aangevraagde, ruim 1,3 GWp is. Dat is een equivalent van zelfs al 1,5 tot 1,6 miljoen PV modules (250-260 Wp). Sommige ontwikkelaars gebruiken al hoger vermogen hebbende panelen, dan kan het wat lager uitpakken, afhankelijk van wat de impact is op het totaal aan uit te voeren projecten. Combineren we de nog grotendeels uit te voeren SDE 2013 met SDE 2014, zit je al op 524 MWp beschikt vermogen, met in totaal op daken te leggen (klein deel al gerealiseerd) een volume van dik 2 miljoen PV modules à 250 Wp...

  Zodra er een update is van RVO werk ik die uit en zet ik die op m'n site, het laatste exemplaar (392 MWp SDE 2014 eind februari 2015) vindt u hier.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV124.htm#16mrt2015_SDE2014_update_103MWp_extra_beschikt

  Succes met een hoog-kwalitatieve, en duurzame uitvoering van uw projecten!