Ron van Brenk (Hogeschool Utrecht) – “De kunst is om energie besparen, zonder dat studenten dit merken”

Columns | 1277 keer bekeken
Ron van Brenk (Hogeschool Utrecht) – “De kunst is om energie besparen, zonder dat studenten dit merken”

Iedere week spreekt Ensoc een energieprofessional over zijn of haar werk. Deze week is dat Ron van Brenk, sinds 2011 werkzaam als Senior projectleider gebouwbeheer bij de Hogeschool Utrecht. Hij geeft ons een inkijkje in zijn werkzaamheden en deelt een aantal succesvolle ervaringen.

'Mijn functie is Senior projectleider gebouwbeheer bij de Hogeschool Utrecht, ik coördineer het technisch onderhoud van de 10 gebouwen van de Hogeschool Utrecht. Ik stuur daarbij een team van 8 medewerkers Gebouw & Techniek aan. Hoe technisch het ook klinkt, dat is bijzonder mensgericht werk. Ik heb het gedurende mijn loopbaan altijd interessant gevonden om zowel aan de opdrachtgever als aan de opdrachtnemerskant te werken. Dit zorgt voor afwisseling en nieuwe uitdagingen. Ik wacht af wat er op mijn pad komt, want eigenlijk kan ik overal wel aarden. Ik vind het belangrijk om voldoende de mogelijkheid te krijgen zelf invulling te geven aan en te adviseren over de manier waarop projectdoelstellingen behaald worden. Het werken met duurzaamheid is iets waanzinnig interessants. Duurzaamheid is een investering die zich zowel financieel als maatschappelijk terugbetaald. Zelf heb ik thuis ook zonnepanelen op het dak; het kost relatief weinig voor iets dat zichzelf altijd terugverdient.

Mensgericht  & werkinhoudelijk leiderschap
Bij het aansturen van een team is het de kunst die balans te vinden tussen een mensgericht en werkinhoudelijk leidinggeven. Het is geen verrassing dat gedrag en karakter doorslaggevende factoren zijn bij een goede relatie met collega’s. Door de ervaring die ik opgedaan heb in de vele jaren dat ik voor diverse opdrachtgevers gewerkt heb, heb ik ondervonden dat naast het werk ook het privéleven een belangrijke factor is voor een goede verstandhouding met collega’s. Je hoeft niet alles te delen, maar het is wel belangrijk om het basale van elkaar te weten en van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Ik ben daarom ook groot voorstander van teambuilding in de vorm van een borrel of een uitje eens in de zoveel tijd. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je met iedereen goed kunt samenwerken. Er moet echter wel een omgangssfeer bestaan die gekenmerkt wordt door wederzijds interesse en begrip. Leidinggeven wordt op die manier ook gemakkelijker. Dat kan namelijk niet enkel werkinhoudelijk, er is dan niet voldoende grond om draagvlak te creëren.

Geen bericht = goed bericht
Ik beheer het gebouw van de Hogeschool Utrecht; een grote onderwijsinstelling. Er wordt aan de hand van lesroosters geanticipeerd op de aanwezigheid van studenten; die zijn vaak in pieken aanwezig. In drukke periodes is het zaak om te zorgen dat er de installaties optimaal afgesteld staan zodat het klimaat binnen de school prettig aanvoelt. Dit is anders dan op de werkvloer, waar vaak sprake is van een vrij constante bezetting. Wanneer er geen klachten binnen komen over het klimaat binnen de school, dan doe ik samen met mijn team mijn werk goed. We zijn back-office, dus het is zaak dat we zo onopvallend mogelijk ons werk doen. Hoe minder studenten ons zien, hoe beter wij ons werk doen.

Invloeden vanuit Den Haag
Politieke invloeden behoren ook tot het type factoren waar je rekening mee dient te houden als gebouwbeheerder, zonder dat je er zelf controle over hebt. Zo is recentelijk het leenstelsel ingevoerd, waardoor studeren een kostbaardere aangelegenheid wordt. Je ziet een verschuiving plaatsvinden; er gaan steeds meer mensen een deeltijdopleiding volgen, bijvoorbeeld vanuit de werkgever. Doordat de economie weer aantrekt ontstaan er weer kansen voor starters op de markt. Studenten zullen dus eerder geneigd zijn te gaan werken dan voor lange tijd te blijven studeren. Daarnaast is dan eventueel nog ruimte voor een deeltijdstudie. Hierdoor zullen studenten meer en intensiever gebruik maken van de gebouwen van de Hogeschool in de avond uren. Dit sluit aan bij de ambitie van Hogeschool Utrecht van een ‘leven lang leren’ en de uitgangspunten van het huisvestingprogramma: ‘beter benutten van de ruimtes, waardoor minder m2 nodig, wat een kostenbesparing oplevert ten goede van onderwijs en onderzoek’.

Innovatie en renovatie binnen de Hogeschool
Op het moment vind een aantal grote renovaties plaats binnen de hogeschool, met interne verschuivingen van faculteiten tot gevolg. We maken daarbij van de gelegenheid gebruik door in de gerenoveerde gebouwen gebruik te maken van nieuwe technieken. Ideaal zou zijn, als er op den duur een centraal aangestuurde mogelijkheid komt waarmee in één keer inzichtelijk wordt welke energie verbruikende installaties er actief zijn. Onnodig energieverbruik wordt dan voorkomen. De kunst is om energiebesparing te bewerkstelligen, zonder dat studenten er iets van merken. Dit klinkt onlogisch, maar het onderwijs staat voorop en het moet de eerste prioriteit blijven om te zorgen dat alles dit ondersteund en goed functioneert.

De eerste renovatie van de Heidelberglaan 7 is bijna afgerond. Voorafgaand aan de renovatie is in de aanbesteding gevraagd om het gebouw te verduurzamen, waarbij de toe te passen duurzaamheidsmaatregelen zich in maximaal 15 jaar terug moeten verdienen. Dit heeft erin geresulteerd dat er (extra) gevel-, vloer-, en dakisolatie is toegepast, zonnepanelen (60 stuks) worden aangebracht op het dak, voorzien wordt in warm tapwater middels zonneboilers en warmteterugwinning is in de luchtbehandeling aangebracht.

Studenten en docenten die straks in dit gebouw komen of omwonenden kunnen alle ontwikkelingen rondom het educatiegebouw (en andere projecten) volgen op de Facebook van ‘HU ontwikkelt’.

Andere acties die de Hogeschool onderneemt zijn meer jaren afspraken en een EEP (Energie Efficiëntie Plan). Deze laatste bevat energiebesparende maatregelen die Hogeschool Utrecht tussen 2013- 2016 tot uitvoer brengt zoals het isoleren van de appendages in de stookruimten, optimaliseren van de warmte instellingen, het vakantierooster afstemmen op de inregeling installaties en tijdprogramma installaties afstemmen op de bezetting van de gebouwen. De maatregelen zijn succesvol uitgezet en voor het grootste deel uitgevoerd. Dit heeft de Hogeschool Utrecht een energiebesparing van ca. 4 tot 6 % per jaar opgeleverd. Wat een interessante bijkomstigheid is, is dat de collega’s die hiermee werken zich steeds bewuster worden van energiebesparing. Dit heeft als gevolg dat er naast de EEP afspraken ook steeds nieuwe ideeën en voorstellen komen die ook weer tot meer energiebesparing leiden. De komende jaren verwacht ik dat met alle verhuizingen en innovaties in het verschiet mijn functie hier op de Hogeschool aldoor interessanter wordt voor mij.'

Tekst: Milou Scheeren
Beeld: Hogeschool Utrecht, faculteit educatie op campus 'de uithof' te Utrecht.

Ook meedoen aan of iemand opgeven voor de rubriek professional van de week? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@ensoc.nl en we nemen contact met u op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • Peter De Voogt
  07.07.2015 - 11:24 uur | Peter De Voogt

  Reactie op titel:
  De kunst is het zo te doen dat ze het wél merken!
  Juist bewustwording is een grote stap in verduurzamen. Dan komen ze van de opleiding en stappen bewust de (werk)maatschappij in.
  De kunst is m.i. het zo te doen dat het hen niet remt, dat ze er geen last van hebben. Maar juist wel merken.