‘Prijsdoorbraak offshore wind nog onzeker’

Expertartikelen | 1110 keer bekeken
‘Prijsdoorbraak offshore wind nog onzeker’

Het Deense DONG Energy won deze zomer met een zeer laag bod de tender voor de bouw van de twee windparken bij Borssele. Is dit een eenmalige aangelegenheid of een nieuw prijspeil voor wind op zee?

Tekst: Peter Eecen

“Een prijsdoorbraak”, meldde minister Kamp van Economisch Zaken bij de bekendmaking van het bedrijf dat de windparken bij Borssele gaat bouwen. DONG Energy bood slechts 72,7 €/MWh (7,27 eurocent per kWh), exclusief kosten voor het net op zee. In aanloop van de tender werd verwacht dat de prijs iets onder het vooraf aangegeven maximum van 124 €/MWh zou uitkomen. ECN ontving dan ook veel vragen over het lage bod.  Van een onrealistisch bod is in ieder geval geen sprake. Er kan namelijk steeds scherper worden geboden. De investerings- en onderhoudskosten reduceren, terwijl de productie verhoogt.

Oorzaken lage prijs
De scherpere kosten-batenverhouding wordt verklaard door diverse factoren. Voorbeelden zijn de lage rente, de lage staalprijs, de geringe omvang van activiteiten in olie en gas en de daardoor lage prijs voor offshore activiteiten. Daarnaast stelt de overheid ontwikkelaars van tevoren sitecondities ter beschikking (wind, golven, grond), en is de aansluiting naar het land toegedeeld aan Tennet. Ook innovaties en ervaringen met eerdere offshore windparken spelen mee. Hierdoor lagen ook de andere tenderaanbiedingen ver onder het maximum toegestane bod van 124 €/MWh voor deze tender.

Daarnaast heeft de markt dankzij de overheid ook meer zekerheid om te investeren in windparkontwikkeling; de komende vijf jaren opent de overheid steeds tenders voor windparken van 700 MW. Door deze zekerheden, investeren ontwikkelaars in de laatste ontwikkelingen in specifieke schepen, apparatuur en grootschalige productie van windturbines. Dit leidt weer tot een significante reductie in kosten.

Prijspeil structureel?
Of er sprake is van een structureel nieuw prijspeil, is echter nog niet met zekerheid te zeggen. Wel won het Zweedse Vattenfall recent met een eveneens laag bod de Deense tender voor de parken Vesterhav Syd en Vesterhav Nord. Het bod lag op 63,8 €/MWh exclusief transmissiekosten. Voor Borssele III en IV zouden hogere prijzen kunnen worden verwacht, aangezien ze verder van de kust liggen en in dieper water worden gebouwd.

Wat we in ieder geval verwachten zijn meer mogelijkheden om kosten te verlagen en de productie te vergroten. Zo heeft ECN al jaren geleden geïntegreerde besturingen van gehele windparken ontwikkeld. Demonstraties toonden aan dat verdere productievergroting mogelijk is terwijl tegelijkertijd schade aan turbines kan worden verkleind. Het Europese industrieplatform ETIPWind noemt windparkregelingen prominent in haar onderzoeksagenda.

Foto: Bouw van offshore windpark Horns Rev 2 voor de kust van Denemarken (foto Dong Energy)

Over de auteur: Peter Eecen is programmamanager windenergie bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het grootste onderzoeksinstituut op energiegebied in Nederland.  In zijn functie is Eecen verantwoordelijk voor het onderzoek naar windenergie.

Redactie Ensoc, 31-okt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • 08.11.2016 - 10:47 uur | Joost de Valk

  Vanaf 2014 mag de EIA niet meer worden gecombineerd met de SDE+-subsidie. Windturbines komen daarnaast niet in aanmerking voor de MIA/Vamil. Dus de ronkende taal van P. Lomito is in dit geval niet op zijn plaats.

 • P. Lomito
  31.10.2016 - 13:38 uur | P. Lomito

  Ik was nog vergeten een derde geldstroom te noemen: de korting op inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting via de Energie Investerings Aftrek (EIA) of Milieu Investerings Aftrek. Uiteraard komt deze geldstroom niet rechtstreeks op het bordje van consumenten maar als dat niet via inkomstenbelasting bij de consument komt dan komt het wel op de Staatsschuld zodat onze kinderen en kleinkinderen er voor mogen opdraaien.

  Het gaat niet om een paar miljoen maar over vele miljarden euro's.

 • P. Lomito
  31.10.2016 - 13:32 uur | P. Lomito

  ...exclusief kosten voor het net op zee... ...en is de aansluiting naar het land toegedeeld aan Tennet...

  Die aansluitkosten voor windmolens op zee zijn extreem hoog, je praat dan over vele miljarden euro's die buiten zicht gehouden worden om windmolens op zee goedkoper te doen lijken. De gemaakte aansluitkosten worden uiteraard wel doorberekend aan de eindgebruikers via de post Kosten Netbeheer (onderdeel Systeemdiensten) van de stroomrekening. Zo betalen consumenten 2x voor windmolens: via de Opslag Duurzame Energie waarmee de onrendabele top van windmolens gefinancierd wordt en via de Netbeheerkosten.

  En de overheid speelt mooi windmolenweer met de exploitanten van windmolenparken die nu de beloofde prijsdaling van 40% (afgesproken in het Energieakkoord) op miraculeuze wijze halen. Nu hoeft men alleen nog een list te verzinnen om de lager dan beloofde stroomopbrengsten mooier te maken en de negatieve CO2-reductie / stijgend CO2-gehalte te verkopen.