​Op zoek naar de 10 mooiste zonnestroomprojecten van Nederland

Expertartikelen | 3195 keer bekeken
​Op zoek naar de 10 mooiste zonnestroomprojecten van Nederland

Zonnepanelen worden steeds meer onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Dat is hard nodig voor het bereiken van onze duurzame energiedoelstellingen, maar ontegenzeggelijk is het niet altijd een lust voor het oog. Solar adviseur Mark Meijer (Energy Indeed) gelooft in de kracht van goede voorbeelden en gaat daarom op zoek naar de tien mooiste zonnestroomprojecten van Nederland.

Tekst: Mark Meijer

U herkent het misschien wel. Al rijdend langs de huizen in uw buurt, ziet u verspreid over de daken zonnepanelen verschijnen. Het ene gezin heeft gekozen voor blauwe panelen, het andere gezin voor zwarte. In het ene geval gaat het om zes panelen, in het andere geval om acht. En ga zo maar door. ‘3a’ heeft gekozen voor plaatsing op de dakkapel, terwijl ‘3b’ plaatsing op het schuine dak toch net iets mooier vond.

Organische groei
Gewenst of niet, deze diversiteit tekent wellicht de enigszins organische groei van zonnepanelen. Niet zelden begint de groei met een eerste enthousiasteling die trots zijn of haar terugdraaiende kWh-meter laat zien, of te pas en te onpas zijn telefoon met live opbrengstgrafieken tevoorschijn tovert. Langzaamaan worden mensen uit de omgeving aangestoken, die op hun beurt weer mensen uit hun omgeving aansteken.

De universiteiten van Yale en Connecticut (VS) onderzochten dit fenomeen al eens en kon niet anders dan concluderen dat zonnepanelen ‘besmettelijk’ zijn en een soort ‘sociaal uithangbord’ vormen [1]. Zonnepanelen worden niet alleen aangeschaft als kostenbesparing of om het milieu te sparen, maar zeker ook om naar buiten toe iets te laten zien. Liefst iets dat net even nieuwer, beter, groter of mooier is dan verderop.

Niet alleen huishoudens
Het Amerikaanse onderzoek [1] richtte zich op huishoudens, maar het heeft er alle schijn van dat het fenomeen van zonne-energie als sociaal uithangbord zich niet daartoe beperkt. Wie om zich heen kijkt naar kantoorgebouwen of simpelweg de publieke ruimte, zal zien dat zonne-energie steeds vaker als statement wordt gebruikt; niet alleen om energie op te wekken, maar zeker ook om een boodschap uit te dragen.  

De mogelijkheden op dit vlak lijken eindeloos. Verspreid over het land verschijnen overkappingen en gevels met geïntegreerde zonnecellen, zonnepanelen die als zonwering worden gebruikt, dakpannen met zonnecellen, zonnepanelen die qua vorm en kleur volledig lijken weg te vallen of zonnepanelen die juist een bepaalde tekst of tekening tot uiting brengen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het wordt al toegepast.

Maar, wat is nu echt mooi? Dat valt natuurlijk niet zomaar objectief vast te stellen. De één vindt het één mooi, de ander het ander. Wat we wél kunnen doen is verschillende meningen vragen en bij elkaar optellen. En dat is, voor zover ik kan overzien, nog niet gebeurd. Er wordt veel geschreven over de grootste zonnestroomprojecten van Nederland (zie mijn vorige artikel), maar wat zijn nu eigenlijk de mooiste projecten?

Voorselectie
Om daar antwoord op te geven zou ik de volgende situatie willen schetsen. Stel, er komt binnenkort een buitenlandse delegatie naar Nederland toe. De delegatieleden zijn overheidsfunctionarissen en zakenlieden uit verschillende werelddelen en ze hebben allen interesse in het verbeteren van de esthetische kant van zonnestroomprojecten. Welke projecten uit de praktijk zouden we aan deze delegatie moeten voorleggen?

U begrijpt het: het gaat mij niet uitsluitend om het esthetische aspect, maar tot op zekere hoogte ook om de potentie tot navolging. Een project dat er fantastisch uitziet, maar bijna geen zonnestroom oplevert, zal niet zo snel elders navolging vinden. Het gaat idealiter om projecten waarbij in het streven naar een meer esthetische oplossing tegelijkertijd ook een meer functionele oplossing is gevonden.

Graag hoor ik van u, bij wijze van voorselectie, welke projecten u hierbij te binnenschieten. Het mag daarbij gaan om gebouwen zoals huizen, kantoren en winkels, maar bijvoorbeeld ook om infrastructurele werken. De tien meest genoemde projecten belanden over circa twee weken op Ensoc in een stemronde voor de eerste echte top 10 van mooiste zonnestroomprojecten in Nederland. Houd deze pagina dus in de gaten!

U kunt maximaal drie solar projecten indienen voor de top 10. Dit kan in een reactie onderaan dit artikel. Deadline voor het indienen ligt op 29 juli a.s.

[1] Spatial patterns of solar photovoltaic system adoption: the influence of neighbors and the built environment. Marcello Graziano (University of Connecticut) and Kenneth Gillingham (Yale University). Journal of Economic Geography (2014). First published online: October 7, 2014.

Foto: Amerikaans voorbeeld van een mooi solar project: zonnecellen geïntegreerd in de dakpannen (foto Dow Solar)

Redactie Ensoc, 16-jul-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (38)

Reageren
 • Johan Bosma
  18.08.2015 - 09:57 uur | Johan Bosma

  Passiefhuisdenhaag.weebly.com
  Integraal meeontworpen zonnepanelen die tevens tot overstek dienen ter voorkoming can oververhitting in de zomer , energieleverende woning.

 • Jos van Golde
  29.07.2015 - 11:47 uur | Jos van Golde

  Ik vind een heel mooi project het zonnepaneeldak aan de Violabeemd 20 in Maastricht.
  Er zijn nogal wat particulieren die zonnepanelen op hun dak niet mooi vinden. Boven
  op de dakpannen.
  Vooral die mensen zou ik willen adviseren eens op de Violabeemd 20 in Maastricht
  te gaan kijken.

 • John Wismans
  29.07.2015 - 09:56 uur | John Wismans

  Met CMS energiesystemen zoeken we steeds naar onderscheidend vermogen en besteden wij o.a. veel aandacht aan de esthetische kant van zonnepanelen. Wij zijn al vele jaren bekend met verschillende indak oplossingen, maar het BEAUsolar indak systeem is een revolutionair systeem dat de nadelen van verschillende andere indak oplossing niet heeft: Werkt met standaard panelen, heel goed doordacht waardoor de montagekosten beperkt zijn, bouwkundige eenvoudige oplossingen voor vele situaties, prijstechnisch veel gunstiger dan de meeste indak oplossingen. Het eindresultaat is een prachtig en betaalbaar energie dak!

 • arie kroon
  29.07.2015 - 00:01 uur | arie kroon

  In Woubrugge staat al 23 jaar een energie-nulwoning met geintegreerde zonnecellen. Er is bij het ontwerpen en bouwen veel aandacht aan de vormgeving en afwerking gegeven. Na 2 jaar is de woning ook energie neutraal geworden en is het nog steeds (met de zelfde panelen), zie ook www. energienulhuis-kroon.nl

 • Raoul Comuth
  28.07.2015 - 21:44 uur | Raoul Comuth

  Het BEAUsolar systeem
  Het mooiste en meest betaalbare zonnestroomproject in Nederland is het woonhuis op de Violabeemd 20 in Maastricht. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=zSml0l7HEF4.

  Het is een totaal geïntegreerd PVdak, zonder dakpannen, maar met standaard TSMC zonnepanelen. Geen bijzondere panelen daarom betaalbaar. Om de openingen tussen PV panelen en het dakraam worden pasplaten gebruikt die lijken op PV panelen maar dat niet zijn. Zij zijn op de bouwplaats te verzagen. Het dak is 3-voudig waterdicht. Allereerst door de rubberafdichtingen, de onderliggende gootconstructie (patent pending) en de dampopenfolie.
  Omdat BEAUsolar gekozen heeft voor anti reflecterende zonnepanelen krijg je een heel mooi egaal zwart dak.

  Voordelen van het BEAUsolar systeem
   esthetisch, een strak geheel zwart dak met mooie detaillering.
   betaalbaar omdat BEAUsolar werkt met standaard zonnepanelen.
   in het werk op maat te maken pasplaten die het hele dak een uniform aanzicht geven.
   drie-voudige waterdichting. Door een geraffineerd systeem van gootjes wordt het water altijd naar de dakgoot afgevoerd.

  BEAUsolar wordt de trend de komende jaren.

 • rene van der burgt
  28.07.2015 - 10:24 uur | rene van der burgt

  De zonnepanelen actie van MetElkaarVoorMekaar MEVM (een burger initiatief in de gemeente Sint-Michielsgestel) is er in geslaagd via een aantal enthousiaste initiatief nemers, om nu al meer dan 100 gezinnen te overtuigen om te investeren in zonnepanelen op het Eigen dak.
  De MEVM initiatief nemers hebben hun mede-burgers voorlichting gegeven en ontlast in de selectie van een leverancier en materialen daarbij toegepast.
  Hierdoor zijn heel veel mede burgers overtuigd en hebben de stap gewaagd/gezet, om naar een energetischer oplossing over te gaan.
  Mede burgers door vertrouwelingen laten helpen omdat men zelf door de bomen in het aanbieders bos niet weet wat waar is en wat men moet doen....
  http://www.metelkaarvoormekaar.nl/

 • Monique Geerlings
  28.07.2015 - 10:10 uur | Monique Geerlings

  New Energy Systems heeft onder andere de volgende bijzondere projecten gerealiseerd, die ik graag onder de aandacht wil brengen als mooie zonnestroomprojecten!

  Afvalverwerkingscentrale Treurenburg, Den Bosch - solar tracker:
  http://www.newenergysystems.nl/zakelijk/projecten/zonnepanelen_den_bosch_6

  Gemeentehuis Lochem – eerste zonnepark LochemEnergie:
  http://www.newenergysystems.nl/zakelijk/projecten/zonnepanelen_lochem_5

  Van de Ven, Eerde – floating systeem:
  http://www.newenergysystems.nl/zakelijk/projecten/zonnepanelen_eerde_1

 • Thijs Mosterman
  27.07.2015 - 16:11 uur | Thijs Mosterman

  Energieneutrale budget-woningen Nieuwleusen
  Een uniek bouwproject met bijzonder mooie energieneutrale woningen.
  Perfecte combinatie tussen zonnepanelen, topisolatie en bodemwarmteopslag.
  Bouwer garandeert 10 jaar geen energierekening, uniek in Nederland.
  http://www.novitijd.nu/energiezuinig-bouwen.html

 • Thijs Mosterman
  27.07.2015 - 16:06 uur | Thijs Mosterman

  Zonneboom Lemelerveld
  In de gasloze woonwijk Nieuw landen Lemelerveld staat een prachtige zonneboom. De bladeren zijn gemaakt van zonnepanelen.
  http://www.destentor.nl/regio/dalfsen/zonneboom-staat-grond-nieuwe-landen-ii-dalfsen-is-bouwrijp-1.4046160

 • Casper Wissink
  25.07.2015 - 19:17 uur | Casper Wissink

  NL Solarpark de Kwekerij. De basis voor dit unieke zonnepark is een ontwerp van Eigen Huis en Tuin-presentator Lodewijk Hoekstra en landschapsarchitect Nico Wissing in nauwe samenwerking met Ton Koenders van NL Solarpark de Kwekerij. In dit unieke solarpark wandelt u straks tussen zonnepanelen en prachtige natuur. Verder zijn er mogelijkheden voor duurzame en innovatieve proeftuinen. Ook is er ruimte voor een schaapskudde en een vlindertuin. En in het park is ruimschoots mogelijkheid voor recreatie en ontspanning. Behalve dat een bezoek aan NL Solarpark de Kwekerij een ontzettend boeiende belevenis is, kunt u er ook thuis van profiteren. Dat kan door de energie af te nemen die wordt opgewekt met 8.000 zonnepanelen in het park.

 • Maciej Cichocki FAKRO
  24.07.2015 - 19:28 uur | Maciej Cichocki FAKRO

  39 woningen gebouwd door van Wijnen in Ermelo.
  http://www.groevenbeeknoord.nl/

  - 23x PV panelen per woning geintegreerd met dakraam
  - geen gas aansluiting
  - Rc 11 (dak)
  - EPC= -0,12

 • Mark Biemans
  24.07.2015 - 13:26 uur | Mark Biemans

  Ter voorkoming van vergissingen:
  Het eerder genoemde design "Floradome" is tot op heden een ontwerp.
  Het bestaat nog niet als gebouw.

 • A.G. van Hese
  24.07.2015 - 11:25 uur | A.G. van Hese

  Recent heeft AERspire haar eerste grote commerciele project uitgevoerd samen met bouwbedrijf Heijmans voor woning cooperatie Woonbedrijf aan de Karel de Grote Laan in Eindhoven. Dit betreft een volledige PV dakvulling voor 14 geschakelde eengezinswoningen.
  AERspire heeft de afgelopen 3 jaar de PV module opnieuw uitgevonden en geschikt gemaakt als bouwcomponent, als vervanger van de reguliere dakbedekkingen. AERspire levert een complete waterkerende dakvullende oplossing, inclusief PV en mogelijkheden voor ST, dummies, paspannen en bouwkundige afwerking aan de randen.
  Graag willen we dit resultaat onder jullie aandacht brengen. Foto's van het resultaat kan ik jullie toesturen. Mvg van Alfred van Hese

 • Randy Sint Nicolaas
  22.07.2015 - 10:29 uur | Randy Sint Nicolaas

  Bijgaand ons project met geïntegreerde zonnepanelen in de pannen. Zie link: http://bongersarchitects.nl/portfolio/landelijke-woning-2/

 • baps pulle
  22.07.2015 - 10:28 uur | baps pulle

  Een project (ex Nuon) dat niet is gebouwd - maar waaraan RWS wel wilde meewerken - is het project IJsseloog; een rond meer (slib-opslag) in het Ketelmeer.
  Daar kan veel PV op drijvers worden geplaatst zodat de panelen gezamenlijk kunnen meedraaien met de zon. Dat verhoogt de opwek met ca 20%.
  Het is op water ook koeler zodat 'normale' SO-panelen beter werken; het vergt geen benutbare landbouwgrond en het terrein is al bewaakt.
  Het zou mooi zijn als dit project alsnog wordt gebouwd; mogelijk door Waterval? Daar kun je bezoekers dan fraaie innovatie laten zien.

 • Maarten Disbergen
  22.07.2015 - 08:22 uur | Maarten Disbergen

  Abdij Sint Willibrord - Doetinchem

  Verscholen in de Slangenburgse bossen, ligt de Sint Willibrordsabdij. Dit Benedictijnse klooster werd vlak na de 2e wereldoorlog door de Broeders zelf opgebouwd.

  Adviesbureau Bongers/Jansen heeft het installatieadvies van een ingrijpende renovatie verzorgd en de uitvoeringsfase begeleid.
  Naast dat de Abdij nu weer voldoet aan alle eisen van deze tijd, is er een duurzaam installatieconcept toegepast. Dit vanuit de filosofie van de Abdij om zo min mogelijk energie te gebruiken.

  In de warmtebehoefte van het gebouw wordt voorzien middels een houtgestookte cv ketel. Hiermee wordt jaarlijks circa 40.000 m³ gas bespaard.

  Daarnaast wordt een groot deel van de elektriciteitsvraag ingevuld met behulp van een PV installatie die staat opgesteld in een naastgelegen weiland. Met deze veldopstelling van 230 panelen wordt jaarlijks circa 54.000 kWh elektriciteit opgewekt. Hiermee voorziet de Abdij voor 2/3 deel in zijn eigen energiebehoefte.

 • Suzanne Dieteren
  21.07.2015 - 16:36 uur | Suzanne Dieteren

  Mijn favoriet is het geïntegreerde zonnepanelen dak (BIPV) van BEAUsolar : https://youtu.be/zSml0l7HEF4

 • Roger de Kok
  21.07.2015 - 16:19 uur | Roger de Kok

  Wij hebben vorig jaar zomer een oude melk/kaasboerderij uit 1630 gekocht (Rijksmonument).
  Mijn ambitie was (en is) om deze geheel energieneutraal te maken voor onze Bed & Breakfast die we hier startten (vergunning is toegewezen en wordt eind augustus geformaliseerd, dan kunnen we ook open). Enerzijds door een Biomassaketel van KWB (de gasaansluiting heb ik laten verwijderen) en anderszijds door op de nieuwe kapschuur die we voor onze dieren hebben gebouwd een volledig zwart dak van 56 zonnepanelen aan te laten leggen (Solar Black 275 Wp). Installatie is aangelegd door Solar Sell uit Groenlo.
  Ik ben er erg blij mee dat de ambitie is gerealiseerd en ben zelf ook fervent groen gebruiker van o.a. een 100% elektrische auto en een high speed e-bike om naar m'n werk te fietsen.

 • Alice Bots
  21.07.2015 - 15:28 uur | Alice Bots

  Station Rotterdam heeft een mooi glazen dak met geïntegreerde half-doorschijnende zonnepanelen die een mooi lichtspel op de vloer geven.
  https://www.google.nl/search?q=stad+van+de+zon+heerhugowaard&espv=2&biw=1366&bih=599&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CEsQsARqFQoTCOSyoZOl7MYCFcRx2wodt3YEWQ&dpr=1#tbm=isch&q=zonnepanelen+station+rotterdam&imgrc=a-qDA0cMr2EBhM%3A

  De nieuwbouw Stad van de Zon Heerhugowaard heeft op alle woningen zonnepanelen aangebracht, in de meeste gevallen op een creatieve, esthetisch verantwoorde manier, http://www.janvandermeer2010.nl/wordpress/wp-content/uploads/2009/09/heerhugowaard.jpg

  Volledig transparante zonnepanelen op het dorpshuis in Glimmen, http://www.sanko-solar.nl/wp-content/uploads/2014/10/Sanko-Solar-dorpshuis-glimmen9-pt.jpg

 • Henk Muis
  21.07.2015 - 11:49 uur | Henk Muis

  Ik wil graag de Stroomfabriek nomineren: 505 zwarte zonnepanelen op het zuidelijke dak van de Rijksmonumentale voormalige steenoven Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. Omdat de steenoven een rijksmonument is zijn er eisen gesteld aan de vormgeving. Het hele project is met geld van de Wijkse gemeenschap betaald. De EigenWijkse Energie Coöperatie doet 25 jaar lang de exploitatie. Zie www.stroomfabriek.nu

 • Jos Elberse
  21.07.2015 - 11:27 uur | Jos Elberse

  Een interessant zonnestroomproject met geïntegreerde zonnecellen voor uw selectie 'mooiste zonnestroomproject van Nederland' staat in Callantsoog a/d Previnaireweg 50.
  Het ontwerp heeft een zinken 'gevleugeld dak' met vrijwel onopvallende zonnecellen. De woning is samengesteld uit natuurlijke elementen, zoals baksteen met schelpengranulaat (dichtbij de Noordzee), zink, warmteopslag, en natuurlijk 'de ZON'.
  Op verzoek kan een artikel zoals gepubliceerd in de Dakenraad worden toegezonden.
  Jos Elberse,
  Register-architect B.I.
  Utrecht

 • Marcel Budding
  21.07.2015 - 11:24 uur | Marcel Budding

  De gebouwde omgeving heeft voldoende oppervlakte beschikbaar voor 30% van de Nederlandse energiebehoefte, en het grootste deel daarvan betreft woningen. Dat zonnepanelen niet lelijk hoeven te zijn én met ongeveer 150kWh per m2 voldoende op kunnen wekken voor het eigen verbruik laten de volgende voorbeelden met dunnefilm panelen zien:

  1) In riet: http://www.zonnig.nl/26-zonnepanelen-in-rieten-dak/

  2) Geïntegreerd in de dakpannen: http://www.zonnig.nl/dakintegratie-zonnepanelen-grubbenvorst/

  3) Het hele dak na een verbouwing: http://www.zonnig.nl/dak-vol-met-39-tsmc-zonnepanelen/

 • Mark Biemans
  21.07.2015 - 10:36 uur | Mark Biemans

  Het mooiste project is:
  de "Floradome" (geinspireerd met de Floriade in gedachten, destijds in Venlo)
  op http://www.markbiemans.com/page8.htm
  De zonnepanelen op dit gebouw hebben de vorm van een blad van de Hosta,
  en hebben de functie van dakbedekking en zonnepaneel ineen.
  Om die reden is de naam "Solar Roof Leafs" gekozen.

 • Dick van Ginkel
  21.07.2015 - 10:25 uur | Dick van Ginkel

  39 woningen Groevenbeek Noord te Ermelo, 23 PV panelen met een indak systeem.. tevens allemaal nul-op-de-meter woningen.
  Tevens een mooie aansluiting tussen dakramen en de pv panelen. http://www.groevenbeeknoord.nl/

 • Dejan Radosevic
  21.07.2015 - 10:04 uur | Dejan Radosevic

  Betreft nieuwbouw van de Penitentiaire Inrichting Zaanstad door Ballast Nedam en Imtech. Er komt c.a. 25.000 m2 PV panelen op het dak van de inrichting.

 • Peter van Wegberg
  21.07.2015 - 09:58 uur | Peter van Wegberg

  Woonhuis In Weert waar 16 panelen geintregreerd in het dakvlak gelegd zijn met een strakke verdeling van de pannen er rondom heen. Geeft een zeer rustig beeld
  Basis school in Weert waar de zonnenpanelen in de schuine luifel en op een licht hellend dakvlak zijn gemonteerd.
  Basis school in Nederweert waar de zonnepanelen op een licht hellend kunststof dakvlak geplaatst zijn. Hier is een voor dit dak special bevestigings system ontwikkeld om plaatsing uberhaupt mogelijk te maken.

 • Herman Boschman
  21.07.2015 - 09:36 uur | Herman Boschman

  Betreft dankrenovatie van een boerderij aan de Lutten Oever te Balkbrug door ReestdalEnergie Cooperatie. Aasbest golfplaten met riet eraf en nieuw riet met 26 Yingli Panda panelen geïntegreerd in het riet er weer op.

 • E Hoogduin
  21.07.2015 - 09:30 uur | E Hoogduin

  - Amsterdam The Edge waar 660 panelen op +53m met de dakhelling meelopen. https://www.youtube.com/watch?v=z3YWl1F6caM
  - Fietsenpakhuis Zaandam waar flexibele banen (Powerflex) in het dak zijn geintegreerd
  - Amsterdam ArenA waar de panelen rondom het stadion zijn gelegd.

 • Allard van Krevel
  21.07.2015 - 09:29 uur | Allard van Krevel

  In het dorpje Leur, met beschermd dorpsgezicht, gemeente Wijchen, wordt een zonneakker gebouwd van circa 55 kWp op het terrein van een woonzorgboerderij. Het ontwerp is besproken met de welstands- en monumentencommissie en wordt op dit moment nader uitgewerkt. De verwachting is dat het project in november zal zijn gerealiseerd. Het betreft een burgerparticipatie-initiatief, getrokken door de Energiecoöperatie Leur e.o. Ontwerptekeningen zijn beschikbaar.

 • Pieter Meijer
  20.07.2015 - 09:36 uur | Pieter Meijer

  Kantoorgebouw van Rabobank Groen Hart Noord te Roelofarendsveen, landmark aan de A4.
  P.V.cellen zijn o.a. geplaatst als zonwering op de onderbouw.

 • Pouwel Slurink
  17.07.2015 - 17:03 uur | Pouwel Slurink

  1)
  Zonnerijwielstalling bij een distributiecentrum in Venlo, gerealiseerd door GroenOpgewekt 5.0
  Dit project bevat 36 hoogwaardige Duitse Solarwatt Glas-Glas zonnepanelen (lichtdoorlatend), de zonnepanelen zijn geïntegreerd (waterdicht dak) in de constructie. http://groenopgewekt.nl/zonnecarports-verandas-en-rijwielstallingen/

  2)
  36 hoogwaardige Duitse Solarwatt Glas-Glas zonnepanelen op een kapschuur in Zwiggelte, de architect heeft hier rekening gehouden met de maten van de zonnepanelen en de meest ideale ligging tov het Zuiden en de meest ideale hellingshoek. Hoge kWh opbrengsten. http://groenopgewekt.nl/project/energiemeter/

  3)
  Op 12 augustus gaan wij een veld opstelling realiseren met 39 Duitse Glas-Glas zonnepanelen in Hulshorst, deze veldopstelling komt ONDER HET MAAIVELD te liggen waardoor er geen horizonvervuiling is en wel hoge kWh opbrengst, Uniek in NEDERLAND!

 • Sander Willemsen
  17.07.2015 - 14:47 uur | Sander Willemsen

  Ik wou de 10 panelen bij voetbalclub Elinkwijk nomineren, waaromheen afgelopen september het officiële 1 GW-feest is gevierd, de landelijke mijlpaal.
  Tien panelen op een materiaalhok van een voetbalclub, niet heel bijzonder. Wat er echt leuk aan is, behalve de viering, is het spandoek eronder: "Hier ligt de miljardste Watt van Nederland. Mogelijk gemaakt door alle Nederlanders die zonne-energie een warm hart toedragen"
  Naast veld 2. Altijd zichtbaar voor voetballers en hun publiek. Nu praten we over 100 panelen op het tribunedak en met meer sportclubs over meer panelen.
  Hier staat 1 foto. Er zijn er meer. Als je er iets in ziet, laat me weten.
  http://www.energie-u.nl/nieuws/energieu/eerste-gigawatt-zonnestroom-op-sportpark-elinkwijk/#.Vajsv_ntmko

 • P. Lomito
  17.07.2015 - 12:32 uur | P. Lomito

  Een bezoekje aan Duitsland geeft ook een aardig beeld wat PV op het dak met steden en dorpen doet. Men is daar nog wel zo wijs geweest om zonnepanelen te verbieden in de vele historische stadscentra die het land rijk is. Maar daarbuiten is het armoe troef. De aanvankelijk zeer hoge hernieuwbare stroom-subsidie heeft onze buren geprikkeld om maximaal zonnepanelen op de daken te plaatsen, d.w.z. uitkragend over nok, goten en dakboeien, gecombineerde plaatsing in landscape en portrait-opstelling, rondom tegen gevels van kerktoren (4-zijdig!!!), zonnepanelen die onder een helling op schuine daken wordt geplaatst (dus niet parallel aan dakvlak), verschiilende afmeting/kleur van zonnepanelen naast elkaar.

  In Nederland gelden wel enkele eisen voor de plaatsing van zonnepanelen maar ook hier worden vanuit de behoefte om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen binnen die regels nog de meest nare opstellingen bedacht. Gelukkig worden zonnepanelen inmiddels integraal ontworpen in nieuwe gebouwen zodat de afmetingen en plaatsing goed zijn afgestemd op de vorm en afmetingen van het dak.

 • Peter Segaar
  16.07.2015 - 16:32 uur | Peter Segaar

  Perronkappen Centraal Station, Utrecht - multifunctioneel ruimtegebruik, mooi uitgevoerd in technisch nieuw format (gebogen glas incl. PV cellen). Een statement in druk bezochte publieke ruimte.
  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV80.htm#10okt2011_perronkappen_UtrechtCS

  Joannes de Doper kerk, Hoofddorp. Niet uniek, maar zeer fraai, in het oog vallend, en een mooie en originele oplossing voor de afwijkende kleurstelling van het kruis. Byzondere "boodschap". Keurige afwerking. Plaatje!
  https://twitter.com/Polder_PV/status/522074277341069312
  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV116.htm#19apr2014_Joannes_de_Dopers_hart

  Ramspolbrug tussen Kop van Overijssel en de Noordoostpolder. Onverwachte toepassing, wederom multifunctioneel, in uniek concept (energie "neutrale" brug constructie), en esthetisch bezien ondanks toepassing van klassieke mono modules beslist geslaagd.
  http://www.polderpv.nl/Flevopolder_fietstour.htm#Ramspolbrug

  Er zijn er natuurlijk veel meer, maar "mijn drie" zijn hiermee ingevuld.

  Veel plezier met de verzameling, en azijnplassers zijn in deze wedstrijd natuurlijk niet graag geziene gasten. Het is mooi weer buiten. Enjoy!

 • Cees Bakker
  16.07.2015 - 16:30 uur | Cees Bakker

  Los van alles verdient het 5 MW project 'Stad van de Zon' in het HAL gebied met Heerhugowaard een prominente plaats in dit rijtje.

 • Dit is een reactie van een schrijvend prof
  16.07.2015 - 15:46 uur | Redactie Ensoc

  Beste Sander,
  Foto's kan je helaas (nog) niet toevoegen als reactie. Misschien heb je de namen van de projecten? bv. Brandweerkazerne in Houten.
  Evt. met een link naar een website waar een foto te vinden is. Over twee weken zullen we tien projecten in een artikel neerzetten met foto's en beschrijving waarop gestemd kan worden (dus dan regelen wij een foto).
  Gr. Redactie Ensoc

 • Sander Willemsen
  16.07.2015 - 14:44 uur | Sander Willemsen

  Ik heb wat foto's. Krijg ik hier niet ingevoegd. Laat me even weten hoe wel.

 • P. Lomito
  16.07.2015 - 13:32 uur | P. Lomito

  Sociaal uithangbord, statement... Zonnepanelen zijn over niet al te lange tijd een symbool voor armoede omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden terwijl netstroom juist steeds duurder wordt (binnen 5 jaar zal de kWh-prijs stijgen van 20 naar 30 eurocent als gevolg van het Energieakkoord). Mensen die hun dak vol leggen met goedkope zonnepanelen hebben blijkbaar geen geld om dure netstroom te kopen en zijn zelfs bereid het uiterlijk van hun woning duurzaam te verpesten, de paupers...

  Ook worden zonnepanelen een uithangbord voor aanhangers van AGW-klimaatgelovigheid. Voorlopig is het nog politiek correct om in antropogene opwarming van de aarde te geloven en dan als vorm van belijdenis het dak te bekleden met zonnepanelen zodat iedereen kan zien dat men het groene hart op de juiste plaats heeft. Nu de opwarming van de aarde zich niet wil ontwikkelen volgens de klimaatmodellen van het IPCC en de beloofde rampspoed uitblijft wordt het steeds moeilijker om het wijdverbreide klimaatgeloof in stand te houden. Zit je straks mooi met die zonnepanelen op je dak als bewijs van jouw kritiekloze aanhang van het klimaatgeloof...