Koel kantoor met koud water uit de plas

Columns | 373 keer bekeken
Koel kantoor met koud water uit de plas

In de zomer kan het erg warm worden op kantoor. Een airco is een optie, maar er zijn ook duurzamere methoden om te koelen, zoals met oppervlaktewater uit een nabijgelegen plas.

Tekst: Norbert Cuiper

Kantoorlui die werken op de Zuidas benijd ik. Ze werken in een kantoorgebouw dat in de zomer heerlijk koel is. Dat komt omdat het gebouw wordt gekoeld met koud water uit de diepste waterlaag van De Nieuwe Meer, een plas waarin ik als student nog heb geroeid om met de boot van de Bosbaan naar de Amsterdamse grachten te komen. Ach, de tijd gaat snel. Dat koudenet ligt er ook al elf jaar. Het werd in 2006 geopend door Job Cohen, die toen nog burgemeester van Amsterdam was.

Koeling is een onderbelicht onderwerp. De aandacht gaat vaker uit naar warmte. Maar doordat woningen en gebouwen steeds beter worden geïsoleerd neemt de vraag naar koeling toe. ‘Koeling wordt essentieel,’ zegt Michiel van den Berg, directeur warmte en koude bij Eneco. Je zou denken dat Nederland inmiddels beschikt over tal van koudenetten. Maar dat valt tegen. Sinds 2010 is een tweede koudenet in bedrijf, in Amsterdam Zuidoost, dat koude wint uit de Ouderkerkerplas.

Toch gloort er licht aan de horizon. Oppervlaktewater kan op economisch rendabele wijze meer dan de helft dekken van de koudevraag van woningen en kantoren, zo blijkt uit onderzoek. Het water in sloten, meren en kanalen kan zelfs de derde grote duurzame energiebron worden, na wind en zon. Oppervlaktewater gaat als primaire koudebron ook prima samen met warmte-koude-opslag, waardoor het hele systeem van verwarmen en koelen nog efficiënter wordt. Waar wachten we op?

Deze column staat in het zomernummer van Ensoc Magazine, dat inzoomt op koeling. Een proefabonnement is gratis aan te vragen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    30.05.2017 - 13:24 uur | P. Lomito

    Ik zie niet wat er is veranderd ten opzichte van het artikel van 23 mei jl... mijn commentaar blijft dan ook hetzelfde.