Jorn ter Braak (FC Utrecht) – “Soms is de beste inkoopprijs niet de beste keuze”

Columns | 1228 keer bekeken
Jorn ter Braak (FC Utrecht) – “Soms is de beste inkoopprijs niet de beste keuze”

Iedere week spreekt Ensoc een energieprofessional over zijn of haar werk. Deze week spraken wij Jorn ter Braak, ruim drie jaar werkzaam als coördinator operations bij voetbalclub FC Utrecht. Hij geeft ons een duidelijk beeld van zijn werkzaamheden en deelt zijn ervaringen

"Drie jaar geleden ben ik begonnen als coördinator operations (ofwel facility manager) bij FC Utrecht. Ik ben hier ingerold met een achtergrond van bedrijfseconomie. Ooit begonnen bij de ABN Amro en vervolgens in de detacheringstak terecht gekomen. Na een jaar moest ik een projectmanager voor FC Twente vinden, voor de dagelijkse gang van zaken tijdens de uitbreiding van het stadion. Nadat de eerste kandidaat geen klik had met de opdrachtgever, ben ik uiteindelijk zelf op die functie terecht gekomen. Ik heb bij FC Twente anderhalf jaar een coördinerende functie gehad tijdens de eerste uitbreiding van het stadion. Hierna ben ik nog drie jaar bij de club gebleven, met verantwoordelijkheid voor alle facilitaire zaken."

Lastig gebouw & torenhoge waterrekening
"FC Utrecht heeft een bestaand gebouw waar destijds, met de kennis van toen, keuzes zijn gemaakt. De laatste grote renovatie was in 2003. Het stadion is een lastig complex, doordat het bestaat uit vier losse tribunes, die eigenlijk gebouwen op zich zijn. FC Utrecht is niet de eigenaar van het complex en ook niet de enige huurder. Daardoor spelen er verschillende belangen, en moet je samenwerken en samen beslissingen nemen om tot energiebesparing te komen."

"Voor alle wedstrijden die gespeeld worden in het stadion wordt energie ingekocht op daarvoor apart aangemaakte aansluitingen, waarop systemen als veldverlichting, ledboarding en walls, maar ook uitgiftepunten voor publiekscatering zijn aangesloten. Voor alle overige dagen krijgen we elektra doorberekend via de verhuurder. Op deze dagen wordt het Galgenwaard Stadion onder andere gebruikt voor feesten, partijen en zakelijke bijeenkomsten. Deze gespreide inkoop geld ook voor de waterrekening, die overigens torenhoog is."

"Op het veld draaien constant sproeiers om het veld in goede conditie te houden. Die grasmat is onze etalage, daar moeten die spelers hun prestatie op leveren, daar kan je dus bijna niet op bezuinigen Dit geldt niet alleen voor in het stadion maar ook voor de trainingsfaciliteiten die om de hoek van het stadion liggen en worden gebruikt door de jeugdteams en de selectie. Dat gebouw is de hele dag in gebruik dus die douches die lopen ook de hele dag door”.

Gas & veldverwarming
"Een andere grote kostenpost is de veldverwarming. Dit systeem is aangesloten op de stadsverwarming, wat in verhouding de goedkoopste manier van verwarmen is. Maar ondanks dat blijven we zitten met een hoog vastrecht om aangesloten te zijn. In gebruik proberen we dat zo laag mogelijk te houden. Dat is continue afwegen en overleggen met de groundsman of het nodig is of niet en dat is iedere keer als je tegen de vorstperiode aanzit.”

"Het gasverbruik in het stadion is vrijwel nul, alleen de trainingsaccommodatie gebruikt nog gas voor de warmte. Een paar jaar terug waren er nog heaters in gebruik op de tribunes maar doordat die geen rendement opleverden, hebben ze die af laten sluiten. Onderzoek wees uit dat de overspanning van de kapconstructie te groot is voor heaters om effect te hebben."

Inkoppertjes
"In de kantoren probeert FC Utrecht het verbruik en de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit doen ze met standaard maatregelen die je in een normaal kantoorpand kan doen zoals: werkplekken afsluiten, verlichting uitdoen etc. Af en toe wordt er een email naar de hele organisatie gestuurd om ze daar op te attenderen. Het is goed om hier bewust mee bezig te zijn, maar om nou te zeggen dat het onder aan de streep veel oplevert… maar alle kleine beetjes helpen.”

"Zelf energie terugwinnen met bijvoorbeeld zonnepanelen is een mogelijkheid die is onderzocht. Hieruit is gebleken dat het helaas niet mogelijk is in verband met de constructieve beperkingen van het dak van de Galgenwaard. Ik lees wel eens in de media ‘Utrecht doet daar niks aan’, maar Utrecht kan daar ook niks aan doen. Dat zouden we best wel willen. Behalve de investeringen, die net als bij FC Groningen misschien wel middels crowdfunding te financieren zijn, loopt FC Utrecht tegen de technische beperkingen van de kap aan. Dat is zonde. Zonnepanelen zijn een heel goed signaal om aan te geven dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent.”

"Wanneer het gaat om inkoop is er een complicerende factor die meespeelt, namelijk het commercieel belang. Je hebt als grotere club met media aandacht in de eredivisie wel een voordeel dat veel partijen zaken met je willen doen. Veel partijen willen je wel sponsoren of een skybox afnemen, maar dan zijn de inkooptarieven ook weer wat hoger. Normaal kan je gewoon voor de scherpste inkoopprijs gaan. De beste deal is de beste deal, dat is bij ons niet zo. Dat maakt de inkoop moeilijker.”

Kennisdelen, clubliefde en goodwill
"Door buitenstaanders worden voetbalclubs als FC Utrecht altijd aangezien als heel professioneel, maar dat valt eigenlijk wel mee. Op het veld is het heel professioneel, maar daarnaast zijn clubs vaak afhankelijk van clubliefde en goodwill. Er ontbreekt wel eens wat vakkennis of specifieke ervaring over het stadion. Dat stuk kennis haal ik nu onder andere bij de ESSMA (European Stadium and Safety Management Association), waar de grote clubs uit Europa bij aangesloten zijn. ESSMA houdt geregeld kennisbijeenkomsten waar een thema als energie ook wel eens voorbij komt. Voor clubs is maatschappelijk verantwoord ondernemen of het vergroenen van het stadion een interessante manier om sponsors en inkomsten te binden.”
 
"Andere manieren om de kennis up-to-date te houden is door bijeen te komen met vakgenoten en andere clubs zoals Vitesse, waarmee FC Utrecht de energie-inkoopprijzen naast elkaar heeft gelegd. Hierdoor wist FC Utrecht een betere deal te behalen, tegelijkertijd kon ik Vitesse weer wat vertellen over de organisatie van het jeugdvervoer." 

Ter Braak heeft ook collega’s om mee te sparren en vrijwel het hele jaar door een HBO stagiair aan zijn zij. Ter Braak: “Als ik ergens geen kennis van heb, dan moet ik er iemand bij zien te halen die dat wel heeft. Inhoudelijk wil ik het liefst niet alles weten, want dan ga ik op de stoel zitten van de mensen die het moeten doen en daar wel heel goed in zijn of ervoor geleerd hebben.”

Essentiele eigenschappen
"Eigenlijk bestaat mijn functie van energiebeheerder uit twee delen; enerzijds de inkoop en praktische zaken regelen en anderzijds de management of gedragsaspecten. Hoe kan je maatregelen in de organisatie nemen om die rekening omlaag te brengen? Want dat is uiteindelijk het doel. Je hoeft misschien geen facilitair specialist te zijn voor deze functie want het is vooral veel regelwerk. Binnen deze functie wordt veel aan je getrokken en je moet in staat kunnen zijn om standvastig te zijn maar je moet óók kunnen meebuigen. Één van de belangrijkste dingen is dat je met heel veel verschillende mensen om moet kunnen gaan. Je moet als iets mis is, de sponsoren en de skyboxhouders te woord kunnen staan. Maar je moet ook met vrijwilligers met een maatschappelijke achterstand om kunnen gaan.”

Ook meedoen aan of iemand opgeven voor de rubriek professional van de week? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@ensoc.nl en we nemen contact met u op.

Tekst: Lian van Mourik
Foto: Stadion Galgenwaard, Utrecht.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • Rob Lobregt
  16.07.2015 - 07:08 uur | Rob Lobregt

  Beste Jorn,

  Indien er interesse is voor zonnepanelen zijn er wel mogelijkheden.
  Er zijn systemen die je kunt lijmen op het dak en die geen gewicht toevoegen.
  Als er interesse is kun je met ons contact opnemen.

  Betreft verwarming zijn er ook altijd nog extra besparingen te halen.
  Dit kan door optimalisatie of door regeltechniek en anders denken.

  Wij hebben ook in de regeltechniek nogal wat oplossingen die goed van pas kunnen komen.

  mvrgr

  Rob Lobregt
  Solarpower