Geld grootste obstakel voor klimaatakkoord

Columns | 903 keer bekeken
Geld grootste obstakel voor klimaatakkoord

Grootste hindernis voor een wereldwijd klimaatakkoord zijn de financiën, meldt Ensoc Magazine. Het vakblad geeft diverse tips voor het financieren van energiebesparing en duurzame energie.

Wordt de klimaattop in Parijs een succes? Deze week onderhandelen ministers op de top over een verdrag om de opwarming van de aarde te beperken. Grootste hindernis voor een wereldwijd akkoord zijn de financiën, zei europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks in aanloop naar de klimaattop. ‘Ambitieuze’ rijke landen brengen volgens Eickhout nog te weinig geld in om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat klinkt niet erg hoopgevend over de afloop van de klimaattop. Of komen China en de VS nog op de valreep met yens en dollars om de energietransitie te bekostigen die nodig is om het klimaat te redden?

Financiële uitdaging
De energietransitie is geen technische, maar een financiële uitdaging, zo schrijft Martin Ruiter in zijn column in Ensoc Magazine. Zijn boodschap kwam ook naar voren op een debat op de vakbeurs Energie, waar experts spraken over het financieren van de energietransitie. Hoe moet dit in de praktijk gebeuren? Banken zijn weinig toeschietelijk als het gaat om grote risicovolle projecten, zoals wind- en zonneparken. Daarom is nog steeds publiek geld nodig, in de vorm van subsidies of een lening uit een lokaal energiefonds. Dat is echter niet genoeg voor een volledige energietransitie.

Redding nabij
Maar de redding is nabij. Pensioensfondsen kunnen een kwart van hun reserves investeren in het energiezuiniger maken van alle woningen in Nederland, zegt advies- en managementconsultant Ernestine Elkenbracht. Volgens Elkenbracht worden hiermee de woonlasten lager en hebben bewoners dan minder pensioen nodig. Voor de pensioenfondsen is het een duurzame belegging en financieren ze hiermee een belangrijk deel van de energietransitie. Hiermee slaan we dus twee vliegen in aan klap. We hoeven hiervoor alleen de pensioenwet aan te passen. Simpel, toch?

Tekst: Norbert Cuiper, hoofdredacteur Ensoc Magazine

Deze column staat in het decembernummer van Ensoc Magazine, dat zich richt op financiering van energiebesparing en duurzame energie. Ook andere onderwerpen komen aan bod. Een greep uit de artikelen:

‘We willen eerder met MKB om tafel’
Het Energiefonds Utrecht verstrekt financiering aan bedrijven om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. ‘Duurzame ondernemers en koplopers weten de weg wel te vinden, maar voor het gemiddelde mkb is een proactieve benadering nodig’, zegt fondsmanager Roy Ellenbroek.

Steuntje in de rug voor energietransitie
Subsidies zijn niet voldoende om de doelstellingen uit het energieakkoord te halen. Provincies en gemeenten doen vaker een beroep op revolverende fondsen om te investeren in energiebesparing en duurzame energie.

Subsidies werpen vruchten af
Subsidie- en stimuleringsregelingen voor duurzame energie zorgen voor positieve resultaten. Minister Kamp verwacht dat mede hierdoor het aandeel duurzame energie de komende jaren flink zal stijgen. Dat schrijft advocaat Iman Brinkman in een juridische analyse.

Opties voor financieren energiebesparing
De Rijksoverheid biedt een aantal mogelijkheden voor het financieren van energiebesparende maatregelen in woningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de belangrijkste vijf opties.

‘Rising sun’ op Ameland
Op het Waddeneiland Ameland gloort het grootste zonnepark van Nederland. Niet alleen het formaat is opmerkelijk, ook de financiering van het park en de exploitatie ervan is mogelijk dankzij een bijzondere samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en Amelanders.

En verder:

Energieopslag begin rol te spelen in het net
Energieopslag begint een belangrijkere rol te spelen in het elektriciteitsnet, maar de voornaamste uitdaging blijft rendabele toepassing van technologieen. Daarnaast moet wetgeving tijdig worden aangepast, schrijven Haike van de Vegte en Petra de Boer van DNV-GL.

Wonen in een huis zonder gas
Hoe is het om te wonen in een (bijna) energieneutrale woning. Energieadviseur Joost Rienks woont al meer dan een jaar in een huis zonder gasaansluiting. Het bevalt hem goed, al moest hij in het begin wel enkele problemen met installaties oplossen.

Gratis proefabonnement
Ensoc Magazine, vakblad over besparing op energie, verschijnt elk kwartaal. Wilt u een gedrukt exemplaar ontvangen? Neem dan een gratis proefabonnement via https://www.ensoc.nl/proefabonnement

Foto: De omslag van het decembernummer van Ensoc Magazine

Ensoc Magazine, 7-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    08.12.2015 - 08:30 uur | P. Lomito

    Het klimaat kan niet gered worden, zelfs als we 100% stoppen met CO2-productie zal het klimaat gewoon blijven veranderen zoals het altijd gedaan heeft. Er is dan ook geen geld nodig om het klimaat te redden, het is zelfs een zeer slechte investering om uiteindelijk futiele invloed op het klimaat uit te oefenen, de middelen kunnen veel doelmatiger ingezet worden voor onderzoek naar toekomstbestendige energieopwekking. Ook is het niet nodig om geld van pensioenfondsen in te zetten om woningen te isoleren, die investering kan volledig gefinancierd worden uit besparingen op de energierekening.

    De klimaattop is bij voorbaat een doodgeboren kindje, om zeep geholpen door de hoogmoed en de drang van megalomane bestuurders die hopen als redder van de wereld de geschiedenisboekjes in te gaan.