Geef stroom eerlijke prijs

Columns | 1174 keer bekeken
Geef stroom eerlijke prijs

Opwek van duurzame energie en opslag van elektriciteit krijgen bij de huidige stroomprijsbepaling te weinig ruimte om succesvol te zijn. Dat moet veranderen, schrijft energieadviseur Leo Smit.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


De waardebepaling van een geproduceerde kWh stroom is ondanks de vrije handel in energie maar weinig veranderd en aangepast aan recente ontwikkelingen. Een juiste verrekening van deze waarde is echter een essentiële voorwaarde voor een efficiëntere elektriciteitsvoorziening, waarbij efficiënt wordt uitgedrukt in termen van prijs en milieuprestatie. Ondertussen neemt de onbalans op het elektriciteitsnet en de kosten daarvan toe met het serieuze gevaar voor de leveringszekerheid. Er moet wat veranderen aan de prijsstelling om vraag en aanbod in evenwicht te brengen, maar hoe?

Aan en uit
Rijkswaterstaat is overgegaan op het uitschakelen van de snelwegverlichting. Het zou ook handig zijn als deze ook weer aangeschakeld wordt bij overcapaciteit op het net, bijvoorbeeld als het hard waait waardoor een overschot aan windenergie ontstaat. Investeren in energieopslag of transport over langere afstanden wordt aantrekkelijker, omdat stroom dan tegen zeer lage kosten of zelfs negatief verrekend wordt. Dit kan ook de keuze voor investeringen in duurzame energie beïnvloeden. Mogelijk dat er dan eerder voor grootschalige plaatsing van zonnepanelen wordt gekozen in tegenstelling tot windenergie op zee, omdat zonnestroom vermoedelijk makkelijker is in te passen.

Sturing
Een eerlijke en goed werkende kostprijsberekening voor elektriciteit wordt steeds belangrijker. Elektriciteit maakt in Nederland circa 13% uit van ons totale energiegebruik. Het aandeel elektriciteit zal verder toenemen met een groeiend aantal elektrische auto’s. De industrie en het bedrijfsleven zijn goed voor ongeveer driekwart van ons stroomverbruik.  Logisch dat in eerste instantie de sturing plaatsvindt bij de grootzakelijke gebruikers om onbalans tegen te gaan.  Niettemin ligt er een enorm belang om het systeem van vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en daar alle betrokken partijen in te betrekken, waaronder ook huishoudens.

Wat moet er gebeuren?
Maak de stroomtarieven flexibel per tijdseenheid en ga per direct over op een flexibel en transparant prijssysteem per gemeten tijdsperiode voor iedereen met een slimme meter. Wachten tot de laatste meter is verwisseld zou een enorm tijdsverlies zijn. Alleen dan krijgen we een beter spreiding van het elektriciteitsverbruik en een versnelling van het slimmer maken van ons elektriciteitsnet. Waar nodig en haalbaar kan dit worden aangevuld met opslagsystemen of simpelweg het beter koppelen van vraag een aanbod voor het opladen van elektrische machines en voertuigen. Het begint dan zowaar op een ‘smart grid’ te lijken.

Net voor de toekomst
Met dit slimmere net ontstaat een verantwoorde situatie om duurzame stroom in te passen, ook als het aandeel duurzame energie verder groeit. Enerzijds komt er meer ruimte op het net en anderzijds zal door betere afstemming van vraag en aanbod de waarde van een ’s nachts opgewekte kWh toenemen. Dat de waarde van een kWh windenergie in eerste instantie in de nacht dan lager wordt gewaardeerd dan nu maakt een eerlijke afweging van de milieuprestatie mogelijk. Het is dan een kwestie van bepalen hoeveel het ons mag kosten om langzaam maar zeker over te schakelen op een duurzame energievoorziening en hoe we de meest efficiënte duurzame technieken inzetten.  

Over de auteur: Leo Smit is energieadviseur en oprichter van CO2 Management BV. Tevens is hij docent voor de opleiding Energiebeheer van stichting PHOE. Hij schreef dit artikel voor het decembernummer van Ensoc Magazine, dat opslag van energie als thema heeft.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren