'Energieneutraal wonen gaat smartphone achterna'

Columns | 2161 keer bekeken
'Energieneutraal wonen gaat smartphone achterna'

Energieneutraal bouwen en renoveren van woningen trekt nu vooral de aandacht van innovators en early adaptors, maar deze ontwikkeling verandert het komend decennium in een 'standaard' werkwijze. Dat schrijft Wilhard Oldengarm, commercieel directeur van Dutch Heatpump Solutions (DHS). 'De energieneutrale woning gaat de smartphone achterna'.

Tekst: Wilhard Oldengarm

Het energieneutraal maken van woningen als standaard is misschien niet opzienbarend - omdat we wel moeten - , maar het is tegelijkertijd een doelstelling die je makkelijker opschrijft dan realiseert. Hoe geweldig zou het zijn wanneer de energieneutrale woning de ontwikkeling van de mobiele telefoon achterna gaat: in de jaren negentig zag alleen een voorhoede iets in deze apparaatjes, nu is zo'n beetje iedereen vergroeid met zijn of haar smartphone.

Energienul
Een prachtig voorbeeld van een project waar energieneutraal vanaf het eerste moment centraal stond, is het bouwproject op het voormalige DRU Industriepark in het Gelderse Ulft. Daar realiseert woningcorporatie Wonion op dit moment 32 ‘notaloze’ woningen. Dat wil zeggen dat de woningen geen gasaansluiting krijgen en dat bewoners, als zij bewust met het energieverbruik omgaan, hun totale energierekening op nul kunnen krijgen. Wonion laat de woningen zo bouwen dat energiegebruik en de opwek van energie in evenwicht zijn. De woningen krijgen ‘een warme jas’ van hoogwaardige isolatie en triple beglazing. Daardoor hebben ze nog weinig energie nodig voor verwarming. Verder krijgen de huizen een warmtepomp met ruim buffervat, vloerverwarming, balansventilatie en zonnepanelen.

Stroomversnelling
Van een andere orde, maar eveneens een bijzonder initiatief is de Stroomversnelling-overeenkomst. De bedoeling van deze overeenkomst is om 111.000 huurwoningen duurzaam te renoveren. Vier bouwers en zes woningcorporaties ondertekenden in 2013 deze Stroomversnelling en de eerste projecten naar energieneutrale renovatie zijn al opgeleverd. Zij hebben dan ook tot doel om de renovatie van gedateerde huurwoningen naar toekomstbestendige, energieneutrale woningen een standaard werkwijze te maken.

Geen onsje minder
Beide initiatieven zijn prachtige voorbeelden van een werkwijze en filosofie die wij met DHS ook nastreven. Niet meer werken aan 'een onsje minder' of 'met de kaasschaaf over de EPC'. Wij willen samen met onze klant ervoor zorgen dat de duurzame ontwikkeling van het realiseren van 'energienulwoningen' écht die van de mobiele telefoon achterna gaat. We hebben de producten in huis, we zijn goed gepositioneerd in verschillende samenwerkingsverbanden, maar het belangrijkste is dat we beseffen waarom dit nodig is.

Uitdaging
Nederland telt ruim 7,2 miljoen woningen, volgens Vereniging Eigen Huis. Daarvan zijn er ruim 4 miljoen particuliere koopwoningen en het andere deel is in belangrijke mate in bezit van woningcorporaties. Het is onze uitdaging - maar feitelijk die van de hele branche - om juist die zeer gevarieerde groep particuliere woningbezitters te vertellen waarom wij het doen. Waarom verkopen wij hen graag een energieconcept die naar 'energienul' leidt?

Comfort
Natuurlijk kunnen we een goed kloppend financieel plaatje voorleggen aan woningeigenaren. Maar verduurzaming dient een veel groter belang. Allereerst levert het in negen van de tien woningen een grote 'comfortsprong' op. Het leven in de woning is ineens een stuk comfortabeler. Maar in onze optiek doen we het ook voor onze toekomst. Als elke woning zijn energiegebruik netto, over een heel jaar gezien, op nul krijgt, dan merken we de voordelen op zoveel andere terreinen. In onze koopkracht, in ons energiebeleid, in ons leefmilieu, in onze afhankelijkheid, enzovoorts.

Boodschap
Wat we moeten doen is niet zo moeilijk. Hoe we het moeten doen, weten we inmiddels ook voldoende. Maar waarom we het doen en waarom we het moeten doen, is best een lastige boodschap. Natuurlijk moeten we onze klanten garanties geven dat de besparingen worden gehaald en het systeem technisch feilloos werkt. Ook de aandacht voor de beleving en het comfort van een duurzaam installatiesysteem, in combinatie met sociale en esthetische argumenten, kunnen wél een duwtje in de rug gebruiken. Daar zijn wij, als toeleveranciers hard mee bezig. Maar in al die druktes mogen we niet vergeten uit te leggen waarom we hier met zijn alle mee bezig zijn. Als dat lukt, raakt de woningeigenaar over tien jaar net zo verslingerd aan zijn energienulwoning, als dat hij nu is aan zijn smartphone.

Foto: Energieneutrale renovatie van woningen op het voormalige DRU Industriepark in het Gelderse Ulft

Over de auteur: Wilhard Oldengarm is een van de oprichters en commercieel directeur van Dutch Heatpump Solutions (DHS). De afgelopen jaren werkte hij met aan de ontwikkeling van verschillende warmtepompen, waaronder de innovatieve Hydrotop. Als onderdeel van de Bergschenhoek Groep is DHS actief in samenwerking met zusterbedrijven binnen de groep, maar ook met vooraanstaande marktpartijen binnen de bouwkolom.

Redactie Ensoc, 8-jan-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • P. Lomito
  17.01.2016 - 15:07 uur | P. Lomito

  Nul op meter, nulenergie en energieneutraal zijn allemaal andere termen voor hetzelfde beestje: net zoveel zonnepanelen plaatsen tot alle energieverbruik OP PAPIER is afgedekt . Daar zit echter een fout in, dezelfde fout die ook in de energielabel-systematiek zit en in de EPG-methode. namelijk de overwaardering van installatietechniek ten koste van woningisolatie. Resultaat is dat je wordt opgescheept met een flinke hoeveelheid dure installaties met een te lange terugverdientijd terwijl je voor een fractie van de investering je woning extreem energiezuinig kunt maken door installaties zoveel mogelijk te vermijden.

  Om je een idee te geven, een passiefhuis (15 kWh/m² per jaar of lager) heeft geen verwarmingssysteem nodig, slechts een beetje bijverwarming via een simpel elektrisch kacheltje voor als het een keertje echt koud wordt of als de zon het meerdere dagen laat afweten. Essentie is dat je vooral investeert in bouwkundige maatregelen zoals isolatie en luchtdichting waardoor storingsgevoelige installaties overbodig worden. Dit zou de norm moeten zijn voor elke nieuwbouwwoning maar helaas loopt de bouwregelgeving hopeloos achter de feiten aan. En daar springen de verkopers van zogenaamd duurzame technieken handig op in.

  Dit jaar worden de warmtepompen, zonneboilers en hout/pelletkachels zelfs gesubsidieerd om woningeigenaren te verleiden tot de aanschaf van onrendabele installatietechniek. En zo wordt weer voorkomen dat woningen geïsoleerd worden...

 • huibert spoorenberg
  15.01.2016 - 12:58 uur | huibert spoorenberg

  Early adopters, hè mensen, niet adaptors.