Energie besparen met een duurzaam printbeleid

Columns | 1277 keer bekeken
Energie besparen met een duurzaam printbeleid

We verwerken onze informatie steeds meer digitaal. We werken overal en kunnen altijd bij onze bestanden die op servers en in de cloud staan. Maar voor veel mensen blijft lezen van een print prettiger. Wilt u duurzaam ondernemen, dan wilt u dit in balans brengen.  Dan is het belangrijk inzicht te krijgen. Want het meest duurzame printbeleid is het beleid dat leidt tot zo min mogelijk afval en zo min mogelijk water en energie kost. 

Nederlanders gooien nog steeds veel papier weg op kantoor. Dat betekent onnodig energieverbruik, onnodig waterverbruik en gekapte bomen. Reken maar uit: bij een bedrijf van 400 medewerkers print per jaar maken gemiddeld 2,8 miljoen prints. Zij verbruiken per persoon per jaar 10 pakken papier (totaal 5.000 vel). Dat zijn 29 bomen per maand, 348 bomen per jaar. Met een CO2-uitstoot van 2.817 per jaar. Daarbovenop verbruiken de medewerkers nog eens 93.024 liter water en 995 kWh stroom.

Een duurzaam printbeleid brengt hier balans in. Want u maakt uw medewerkers bewust van hun gedrag en u heeft inzicht in de kosten van print en energieverbruik van PC’s en tablets.

De voordelen van slim printen
Slim printen maakt de duurzaamheid van printen inzichtelijk. Dat past bij Trend 5 van het Ricoh Trendrapport Duurzaam Werken: Op de lange duur wint duurzaamheid. Door een duurzaam printbeleid verbruikt u in  ons voorbeeld al snel 25-30% minder papier. Dat zijn 1.500 vellen papier per medewerker per jaar, ofwel bijna 104 bomen per jaar. Ook bespaart u 28.000 liter water en 298 kWh per maand. En de CO₂-uitstoot vermindert met 845 kg CO₂ per maand.

Negen stappen naar een duurzaam printbeleid
1. Breng in kaart waar en hoeveel papier u verbruikt. 
2. Bekijk of voor intern gebruik grijs papier ook een optie is. 
3. Wijzig instellingen van de printer zodanig dat deze standaard op dubbelzijdig staat en zwart/wit print.
4. Gebruik papier met een laag grams gewicht.
5. Gebruik papier met FCS of PEFC keurmerk.
6. Houd uw huisstijl tegen het licht. Is het mogelijk met andere papiersoorten te werken? 
7. Kijk wat uw papierleverancier doet om zo min mogelijk CO₂ te verbruiken. Hebben zij een ISO 14001 of EMAS certficaat?
8. Meet continu het actuele energieverbruik. Daarmee brengt u ook de kosten in kaart.
9. Communiceer uw beleid met uw medewerkers.

Een duurzaam printbeleid moet uiteraard passen in uw beleid voor duurzaam ondernemen. Met onderstaande vragen gaat dat lukken.

 • Hebben we een helder beleid opgesteld en dit meegedeeld aan onze medewerkers?
 • Zijn we ons bewust van de kosten en het energieverbruik van deze prints?
 • Wat kunnen we doen om dit te verminderen en hoe pakken we dat slim aan?
 • Wat zijn alternatieven voor printen en hoe gaan we om met dagelijkse documenten?

Ondersteuning
Er zijn bedrijven die u op weg kunnen helpen een duurzaam printbeleid te realiseren. Of die u helpen met het bedenken van volgende stappen die bijdragen aan uw duurzaamheidsdoelstellingen. Want printen wordt nog duurzamer wanneer u Carbon Credits inzet om CO2-neutraal te printen.

Meer tips voor minder printen? Lees hier 10 tips om bewuster te printen.

Over de auteur: Monique Jansen werkt als adviseur duurzaamheid bij Ricoh Nederland.  De afgelopen vijftien jaar  is zij van milieucoördinator doorgegroeid naar adviseur duurzaamheid. "Vanuit mijn passie voor een duurzame samenleving help ik organisaties hun eigen bedrijfsvoering en hun keten te verduurzamen. Met het gebruiken van duurzame producten en diensten op het gebied van IT- & documentmanagement kan Ricoh organisaties duurzamer laten werken. En wat is er nu mooier in de huidige tijd: verduurzamen gaat vaak gepaard met een kostenbesparing en winst maken. Dat geld kunnen we toch niet laten liggen? Dus winst op de korte en op de lange termijn, op naar de toekomst!"


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Harry Wildschut
  30.12.2015 - 09:21 uur | Harry Wildschut

  @Femke, voordeel is natuurlijk dat je veel meer printers kunt gebruiken en niet afhankelijk bent van de printer op je werkplek. Zo is het erg handig als je elders in het gebouw in bespreking bent en je toch iets wil afdrukken, hetzij van je laptop, hetzij van je tablet, omdat je printopdracht je "volgt" (Follow-me Printing). Voor grotere volumes kun je een zwaardere printer gebruiken en niet "duur" afdrukken op je kleine(re) personal printer. Uiteindelijk ga je als organisatie "duurzamer" printen en dat is toch de bedoeling?

 • Femke Batterink
  23.12.2015 - 11:08 uur | Femke Batterink

  Ik mis printing on demand. Wij hebben hier op kantoor het systeem dat als je iets print, het er niet direct uit komt. Je moet eerst naar een printer naar keuze lopen, hier inloggen en dan aanvinken welke documenten je wilt printen. Deze kleine extra moeite die gedaan moet worden, zorgt er voor dat er veel minder geprint wordt. Je kunt immers niet meer "even snel" iets printen.

 • Monique Jansen
  22.12.2015 - 10:17 uur | Monique Jansen

  Inderdaad doe ik suggesties voor algemene bedrijfsvoeringen. Uiteraard zijn er specifieke situaties waarin een papieren afdruk nog altijd noodzakelijk is. U kunt dan kijken of er op een andere manier een besparing is te realiseren, bijvoorbeeld door een lager grams papiergewicht te gebruiken of te kiezen voor een duurzamere versie. Verder constateer ik, niet als expert overigens, wel veranderingen in wat mag en moet. Neem nu de dossiers in strafzaken voor de Rechtbank, verplicht digitaal procederen is weliswaar uitgesteld tot medio 2016, het komt er wel aan. Je kunt hier meer over lezen in https://www.werktrends.nl/geen-smoesjes-meer-stap-over-op-digitaal .

 • Jan Haije
  22.12.2015 - 09:01 uur | Jan Haije

  Elektronische handtekening niet geaccepteerd door rechtbank
  Contracten alleen zwart op wit met inkt op papier
  Abonnement is ook een contract
  Consumentenincasso zal wettelijk worden verboden
  Machtiging alleen bij de Notaris