Elke dag Earth Hour

Columns | 1058 keer bekeken
Elke dag Earth Hour

Earth Hour is prima om ons bewust te maken over ons gebruik van energie. Maar een uurtje per jaar de verlichting uitdoen is te beperkt om meer energie te besparen, schrijft Antoine Stultjens.

Samen het licht een uur uit doen voor onze planeet. Earth Hour is wereldwijd dé grootste en snelst groeiende beweging die aandacht vraagt voor de kwetsbaarheid van de aarde. Door een uur het licht uit te doen, geef je samen met miljoenen anderen het signaal af dat jij ook een leefbare aarde wil doorgeven. Op zich een prima initiatief.

Dit jaar was ik op een andere manier met Earth Hour bezig. Al een paar dagen van te voren keek ik in en rondom mijn huis wat er allemaal ‘uit kon’ tijdens Earth Hour. Eerlijk gezegd viel me dat tegen. Of eigenlijk viel het mee met nodeloze verlichting. Ik heb allerlei schakelklokken en bewegingsmelders geïnstalleerd zodat de lampen alleen branden wanneer het strikt noodzakelijk is. Daar hoefde ik dus niets meer mee te doen. Dan maar verder zoeken. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de lamp in de woonkamer uit te doen en een paar kaarsjes op te steken voor zover nodig. Best gezellig.

Om toch zelf te kunnen beoordelen  hoe andere mensen hiermee omgaan sprong ik tijdens Earth Hour op de fiets en reed rond.  Inderdaad ik zag hier en daar een vijverfontein niet werken, stond reclameverlichting uit en was het in een enkele woonkamer donker. Om te checken of het toeval was heb ik de volgende dag hetzelfde rondje met de fiets gemaakt. En inderdaad, de reclameverlichting werkte weer en de fontein spoot weer alsof hij nooit uitgegaan was. Het leek een geslaagde actie.

Toch was dat voor mij te kort door de bocht. Waarom brandt die reclameverlichting nu wel? Ik kreeg het gevoel dat het allemaal voor de bühne was. Als die verlichting tijdens dat ene uurtje uit kan, waarom dan niet iedere avond tijdens dat ene uurtje? Is het echt nodig dat die reclameverlichting om drie uur ’s nachts nog brandt, als er toch niemand over straat loopt en de winkel toch dicht is? Is het echt nodig dat vijverfonteinen 24 uur per dag spuiten?

Als het er om spant en we zien de noodzaak van energiebesparing in, dan moet reclameverlichting verboden worden. Net zoals we tijdens de eerste oliecrisis niet meer met de auto mochten rijden en benzine op de bon was. Voor alle duidelijkheid ik pleit hier niet voor een verbod om energie te gebruiken maar we moeten er wel goed over nadenken. Niet alleen tijdens dat ene uurtje per jaar maar iedere dag opnieuw. Kijk eens rond of die verlichting ook op andere dagen uit kan. Van mij mag het elk uur van de dag Earth Hour zijn.

Over de auteur:
Antoine Stultjens is senior salesmanager bij Ennatuurlijk en voor PHOE docent bij de opleidingen EPA, Energiebeheer en Warmte. Hij is tevens mentor voor de Examenopleiding Energieconsulent. Stultjens schreef dit artikel voor Ensoc Magazine.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren