Burgerlijke ongehoorzaamheid

Columns | 1207 keer bekeken
Burgerlijke ongehoorzaamheid

De tijd van hippies ligt inmiddels al zo’n ruim 40 jaren achter ons, maar  de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam deed onlangs bij veel ‘oudere jongeren’ het hart weer sneller kloppen. Met weemoed gingen de gedachten naar ‘die goeie ouwe tijd’ waarin ‘we’ op de barricade sprongen tegen het onrecht van de grote overheid.

Merkwaardig toch, dat we dat rebelse op een bepaalde leeftijd kennelijk van ons af weten te schudden. Terwijl we dat juist nu zo goed kunnen gebruiken. Zeker nú. En zeker wéér voor de toekomst van ons en onze kinderen.
Crisissen hebben in de loop der jaren altijd voor opschudding gezorgd. In de zeventiger jaren hadden we de oliecrisis I en II. Eind jaren ’70 was de olie in de ban, en rolschaatsten we over de A2. De periode dat verwarming onbetaalbaar was en dat de overheid vond dat er wat aan energiebesparing moest gebeuren.
Naoorlogse flatwoningen hadden veelal nog geen spouwmuur en dus werd en met name in de grote steden door Gemeentelijke Woningbedrijven hele wijken met portiekflats ingepakt met ISPO systemen. Er ging destijds zo’n 70mm isolatie tegen de wand en dat leverde een Rc-waarde van om en nabij 1,5 m²K/W. We praten inmiddels zo’n 35 jaar geleden; vorige eeuw dus.

We leven inmiddels al een tijdje in de 21e eeuw, en op energiegebied is van alles gaande. De aarde  warmt in schrikbarend tempo op, onze hofleveranciers van fossiele brandstoffen in het midden-oosten worden ook niet vriendelijker en onze Russische vrienden kunnen zomaar -  om een beetje te pesten - de gaskraan een stukje dichtdraaien.

Maar wij gaan er iets aan doen! In 2012 hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken, Aedes, de Nederlandse Woonbond en Vastgoed Belang een Energieconvenant gesloten. Als dit convenant is uitgevoerd, hebben alle 2,4 miljoen corporatiewoningen in 2021 gemiddeld energielabel B. Dat label B een tussenstation is naar energieneutraal in 2050 vergeten we voor het gemak even: we hebben de handen vol om deze ambitie voor 2021 waar te maken.

Om label B te halen worden op dit moment namelijk renovaties ontworpen met Rc-waarden van 1,7 m²K/W voor spouwmuurisolatie. Dat de isolatiewaarde van de totale schil in onbalans raakt, en dat we na dertig jaar wederom voor een renovatie staan om het gebouw écht naar energieneutraal te brengen komt bij niemand op. En dan hebben we het niet eens over potentiële faalkosten die op ons afkomen om aanpassingen naar energieneutraal mogelijk te maken.

Maar één ding is zeker: als je de spouwmuur vult, heb je bijna 500% winst. Als je daar nog een aantal (vooral installatie-)maatregelen op stapelt, levert dat ons zo’n fijn B-label op. Doel bereikt. Subsidie binnen. Of de maatregelen met elkaar in balans zijn boeit niemand.

Ik pleit ervoor dat we met z’n allen eens goed gaan nadenken over waar we mee bezig zijn en vooral: waarom doen we bepaalde dingen. En ja, wordt maar burgerlijk ongehoorzaam en sla de label B-renovatie maar gewoon over!

Maar waarschijnlijk gaat u komende winter ook nog steeds bij -20 met uw hightech skischoenen, carve skies en carbonhelm, maar in uw zomerjasje van de rode piste naar beneden, want dat jasje hadden we immers 35 jaar geleden ook al aan….

Tekst: Norbert Duijvelshoff
Beeld: Loesje

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • Jan Haije
  29.12.2015 - 12:30 uur | Jan Haije

  Bij de Boekhandel/Kiosk zie ik nergens de Nederlandse Themakaarten:
  Hoogtekaart
  Windregimekaart
  Waterkaart
  Planologische Basiskaart met vigeerdata voor elke plankaart.
  Minister Schulz kan niet kaartlezen.

 • Jan Haije
  29.12.2015 - 12:22 uur | Jan Haije

  Lomito heeft volstrekt gelijk. In 2003 begonnen we met de Energie Prestatie Regeling. Goed project, goede organisatie. Het ging ALLEEN om isolatie. Tegen het eind van het eerste jaar werd de CV-ketel er bij gedaan.
  Dat is fout denken en fraude introduceren. Pot ging voortijdig op. Onbetaalde rekeningen. Consumentenincasso problemen. Gas afgesloten. Dus opnieuw beginnen maar dan ALLEEN isolatie inclusief dubbel glas en kozijnen.
  En een financiering van de Rabobank want die begrijpen tegenwoordig meer dan vroeger.

 • Jan Haije
  29.12.2015 - 12:13 uur | Jan Haije

  Op 3 januari staat de Aarde met het puntje van de elliptische baan het dichtste bij de zon sinds 5000 jaar. Zie Majakalender en de Joodse kalender. KNMI meet maar begrijpt het niet. Wekelijks moet de positie van de magnetische pool (noord en zuid) door KNMI in de krant staan. Dank je wel Telegraaf.
  Over de verzuring van de Oceaan door Dikke Bleek nog niet gehoord. In 2016 gaat Unilever naar Rechtbank en Gerechtshof en Europees Hof. Geen enkele jurist kan dat begrijpen. Ook Ensoc niet.

 • Jan Haije
  29.12.2015 - 12:03 uur | Jan Haije

  Petroleumstelletje omruilen voor een butagasstelletje
  Geen spiritus meer onder de fondu maar een rechaud.
  Oliestookkachels weg uit de studentenkamers.
  Geen gas meer in de keuken. Ombouwpakket.
  Geen gas meer in de badkamer/bijkeuken. Ombouwpakket.
  Stopcontacten in de garage.

 • P. Lomito
  28.12.2015 - 11:47 uur | P. Lomito

  De aarde warmt niet in razend tempo op, de opwarming van de aarde is juist zo laag dat men uit armoede maar is gaan praten over klimaatverandering (kun je lekker alle kanten op). Dat neemt niet weg dat het zinvol is om onze woningen goed te isoleren, want de winters kunnen hier ook vervelend koud worden als de wind lange tijd uit het noorden komt.

  Het aardige van woningisolatie is dat niet alleen de energierekening lager wordt, onder voorwaarde dat je sneller kunt isoleren dan de overheid de energiebelasting weet op te voeren, de woning wordt ook een stuk comfortabeler (geen koudestraling, geen tocht, constante temperatuur) waardoor de woning ook meer waard wordt en sneller verkocht kan worden.

  Maar veel leuker is dat je met isolatie minder bijdraagt aan klimaatbelasting (energiebelasting, toeslag duurzame opwekking, BTW, CO2-tax) en je zo kunt verzetten tegen de idiote klimaatplannen van de overheid. In andere landen zijn de klimaatsubsidies, vergelijkbaar met onze SDE+, al noodgedwongen versoberd omdat er te weinig dekking was voor de subsidie (gezinnen raken in financiële problemen en de staatsschuld loopt snel op).

  Burgers zullen meer en meer beseffen dat ze nauwelijks betalen voor de gebruikte energie en dat de belachelijk hoge energierekening grotendeels uit belastingen bestaat. Isolatie is de meest effectieve en efficiënte methode om het energieverbruik te decimeren met lange levensduur, geen onderhoud en geen hulpenergie nodig. Dit in tegenstelling tot installatietechniek die gekenmerkt wordt door korte levensduur, storings-/onderhoudsgevoeligheid en het verbruik van hulpenergie. De overheid is zeer fanatiek in het het voorkomen dat onze woningen GOED geïsoleerd worden om zo de aanzienlijke inkomstenstroom uit energie op peil te houden of in ieder geval het beperken van het verlies aan belastinginkomsten uit energie.

  Burgerlijke ongehoorzaamheid is dan ook om vooral niet naar de overheid te luisteren en de woning wel zo goed mogelijk te isoleren met een Rc van minimaal 8 voor het dak en 6 voor gevels en vloer.