​‘Bouw kan kwaliteit beter borgen’

Expertartikelen | 347 keer bekeken
​‘Bouw kan kwaliteit beter borgen’

Er gaat veel mis in de bouw. Vaak worden gebouwen en woningen niet opgeleverd zoals afgesproken. Soms wordt ook niet voldaan aan de wettelijke gestelde eisen. De aangenomen Wet Kwaliteitsborging (WKb) moet hier verandering in brengen.

Tekst: Arjan Broers

De trend tot steeds energiezuinigere woningen, zoals zeer energiezuinige nieuwbouw (ZEN), bijna energieneutrale gebouwen (BENG) en nul-op-de-meterwoningen (NOM) zorgen voor een verschuiving in de bouw. Kwaliteit van bouwen wordt belangrijker.  We krijgen steeds meer inzicht krijgen in de werkelijke prestaties van gebouwen, zo wordt er pijnlijk duidelijk dat er nog veel mis gaat. De nieuwe Wet Kwaliteitsborging moet daar verandering in aanbrengen. De focus in de bouw verschuift van het vooraf toetsen van het ontwerp naar het tijdens en achteraf kunnen aantonen dat wordt voldaan aan de geldende en afgesproken (wettelijke) eisen.

Wereld op zijn kop
In het huidige stelsel wordt de aannemer ontslagen van aansprakelijkheid voor gebreken die redelijkerwijs tijdens de oplevering ontdekt hadden kunnen worden. Dus je koopt een elektrische fiets met een actieradius van 100 km. Maar doordat er een verkeerde accu geleverd is, haal je maar 50 km. De verkoper kan niet aansprakelijk gesteld worden, omdat je in de winkel had kunnen zien dat de verkeerde accu gemonteerd was. Dat is ‘de wereld op zijn kop’ en zorgt in de dagelijkse bouwpraktijk voor het negeren van bouwfouten.

Toename faalkans
De oorzaken van bouwfouten zijn bekend. Het bouwproces is enorm versnipperd door de vele partijen op de bouw. Iedereen doet zijn eigen ding en verantwoordelijkheden worden al snel doorgeschoven. Daarnaast worden steeds hogere eisen gesteld aan bijvoorbeeld veiligheid en aan energieprestatie. Om daaraan te kunnen voldoen, komen er steeds betere technieken op de markt. Dat zorgt weer voor een verandering in kennis en kunde van de vakmensen. Tijd en kosten staan onder druk, waardoor die verandering uitblijft en de faalkans toeneemt.

Nieuwe methoden
De Wet Kwaliteitsborging zorgt ervoor dat de aannemer meer verantwoordelijkheid moet nemen  voor het leveren van kwaliteit. Deze zal daarvoor een kwaliteitsborger inschakelen en gezamenlijk zullen zij gedurende het bouwproces cruciale momenten vastleggen in een dossier. Meestal zijn dat foto’s, eventueel met de pakbonnen of stickers van de gebruikte bouwmaterialen, het kan ook nog grondiger…

INSITER
Het Europese Horizon 2020 project ‘INSITER’ onderzoekt en ontwikkelt mogelijkheden om Augmented Reality en BIM modelling op de bouwplaats in te zetten. Via instructies en inspectieprotocollen worden medewerkers op de bouw direct voorzien van de juiste informatie en controleren zij hun eigen werk. De applicatie bouwt daarmee een dossier op en zorgt ervoor dat er aantoonbaar gebouwd wordt, zoals van tevoren beoogt is. Daarmee is een betere kwaliteitsborging een feit!

Over de auteur: Arjan Broers is adviseur duurzame installaties. Hij adviseert en ondersteunt vastgoedeigenaren en gebruikers bij het verduurzamen van hun gebouwen. Naast zijn eigen bedrijf Senergy Consult werkt hij als projectcoördinator bij stichting ISSO, kennisinstituut voor installatietechniek. Bij ISSO werkt hij aan project INSITER (www.insiter-project.eu).

Foto: Het Europese Horizon 2020 project ‘INSITER’ onderzoekt en ontwikkelt mogelijkheden om Augmented Reality en BIM modelling op de bouwplaats in te zetten.

Redactie Ensoc, 4-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    04.05.2017 - 22:54 uur | P. Lomito

    Het zou ook eens tijd worden dat de bouw eens iets aan kwaliteit gaat doen. Ik bezoek veel bouwplaatsen en doorgaans springen mij de tranen in de ogen als ik zie hoe slecht bijvoorbeeld kierdichting, isolatie en dampremmende lagen wordt geplaatst. Een muisdicht ventilatierooster dat tegen het binnenspouwblad wordt geplaatst in plaats van tegen het buitenspouwblad... en geen bouwvakker/opzichter/aannemer die het opvalt. En al helemaal geen architect of gemeenteopzichter als die zelf al voldoende kennis hebben om het verschil te weten.

    Het is zelfs zo erg dat een koper van een nieuwbouwwoning feitelijk een hopeloos verouderde woning in ontvangst neemt die niet voldoet aan de gestelde energieprestatie-eis. Kat in de spouw...