​Boer slaat zonnestroom op in zeecontainer

Ondernemerstips | 6730 keer bekeken
​Boer slaat zonnestroom op in zeecontainer

Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn is de eerste boer in Nederland die energie uit zonnepanelen opslaat in een accu die bestaat uit een zeecontainer vol met lithiumion-batterijen. Donderdag 10 maart werd de energieopslag officieel geopend.

Jan Reinier de Jong noemt zichzelf op Twitter agrarisch ondernemer: hij is zowel akkerbouwer als zonneboer. Dat laatste heeft hij te danken aan de 1.057 zonnepanelen die op het dak van zijn schuren liggen. De capaciteit van het PV-systeem bedraagt 310 kWp. Hij gebruikt de zonnestroom onder meer om de ruimtes te koelen waar de aardappelen worden bewaard. Maar toch bleef hij regelmatig zitten met een overschot aan zonnestroom. ‘Op zonnige dagen produceren de panelen te veel stroom om aan het net te leveren’, vertelt De Jong. ‘De keuze was om ze uit te zetten of de stroom op te slaan in een accu.’

Zeecontainer
Inmiddels staat een zes meter lange zeecontainer met daarin 126 lithiumion-batterijen op het agrarisch bedrijf van De Jong. Deze accu slaat de elektriciteit op die afkomstig is van de zonnepanelen. Met de installatie is De Jong de eerste agrariër die zonne-energie in een accu opslaat. In het project werkt hij samen met zonnepanelenleverancier GroenLeven, accubouwer Ateps, agrarisch opslagadviseur Agrovent die de aardappelbewaarcomputer installeerde en it-bedrijf Jules Energy dat de slimme software voor de aan- en verkoop stroom ontwikkelde. Voor het project heeft De Jong onlangs een bedrag van 2.500 euro ontvangen uit het Innovatiefonds voor telers.

Lithiumion-batterij
Via landbouworganisatie LTO kwam De Jong met it-bedrijf Jules Energy in contact. Na het bespreken van de mogelijkheden bleek een accu de oplossing. De keuze viel op een lithiumion-batterij, die zeer snel is op te laden. Bij zonnig weer is de accu met een capaciteit van 294 kilowattuur in een uur vol. De Jong levert de stroom zodra de prijs hoog is. De stroom een uur opslaan, kan een verschil geven van 4 of 10 cent per kWh. Op piekmomenten kan de prijs 40 cent per kWh zijn. De Jong denkt de investering in de zonnepanelen en accu binnen zeven jaar terug te kunnen verdienen. Volgens berekeningen van Ateps worden de batterijen zelfs binnen vijf jaar terugverdiend.

Slimme software
Met het systeem van zonnepanelen en energieopslag kan De Jong inspelen op overcapaciteit op het landelijke energienet; met de accu kan hij van waarde zijn bij de onbalans in de markt. En stel dat dit principe op grote schaal plaatsvindt, hoeven kolencentrales minder te draaien bij piekmomenten in de behoefte. De accu’s kunnen dan ‘uit voorraad’ leveren. De Jong: ‘Ik kan met mijn accu de keuze maken uit leveren aan de markt, of het gebruiken voor bijvoorbeeld mijn aardappelbewaring. Dankzij de slimme software profiteer ik van de meest gunstige prijzen in aan- en verkoop van de stroom.’

Investering fors
De investering van zo’n zes ton, voor de uitbreiding van de zonnepanelen, de accu en overige werkzaamheden is fors, meldt De Jong. Gezien het hoge rendement verwacht de akkerbouwer dat dit concept bij een stabiel resultaat meer in trek komt. ‘Iedereen met een geschikt dak en financiële ingangen zou hier mee kunnen beginnen. Grote accu’s zijn volgens mij zeker haalbaar. Vanaf 100 kWh kun je starten, vanaf 250 kWh is het echt interessant.’ Zijn vermogen is 294 kWh en verhoudt zich goed tot het zonnesysteem van 310 kWp. De Jong wil met zijn project ook een statement maken: ‘Als onze verwachtingen uitkomen, kun je zonder subsidie op grotere schaal duurzame energie produceren.’

Officiële opening
A.s. donderdagmiddag vindt de officiële opening plaats van de energieopslag. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra zal de opening verrichten. Voorzitter van LTO Albert Jan Maat zal ingaan op de diverse technische en maatschappelijke aspecten van energieopslag. Dat is volgens LTO hard nodig om de landbouw meer gebruik te laten maken van duurzame energie. Zonne- en windenergie produceren variabele hoeveelheden elektriciteit. Deze duurzame bronnen laten zich niet sturen door de vraag. Om de timing tussen vraag en aanbod te verbeteren is opslag van elektriciteit nodig. Als opslag op een strategische gunstige positie wordt geplaatst is het bijkomende voordeel dat exorbitante investeringen in het elektriciteitsnet niet nodig zijn.

Foto: De zonnepanelen op de bedrijfspanden van landbouwbedrijf Jan Reinier de Jong en Jose Bos

Energy Storage
Energieopslag is het centrale thema van Energy Storage Europe, een expo en conferentie-evenement dat van 15 t/m 17 maart 2016 plaatsvindt in Düsseldorf. Ook accubouwer Ateps zal met een stand aanwezig zijn op de beurs. Meer informatie over de beurs staat hier.

Redactie Ensoc, 7-mrt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (11)

Reageren
 • Tim de Jong
  14.03.2016 - 09:36 uur | Tim de Jong

  @P. Lombito,
  dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat alle auto's maar 1 jaar meegaan omdat een Formule 1 auto maar 1 seizoen meegaat.

 • P. Lomito
  13.03.2016 - 12:41 uur | P. Lomito

  Ik heb me inderdaad vergist in de levensduur van de Li-ionbatterij, die blijkt 3-5 jaar te zijn en niet 5-7 jaar (zie wikipedia).

 • Jos Theuns - ATEPS Ned. BV
  09.03.2016 - 13:17 uur | Jos Theuns - ATEPS Ned. BV

  @ P. Lomito en @ Tim de Jong
  - Er wordt in het artikel gesproken over een terugverdientijd van 5-7 jaar van de installatie en dus niet over de functionele levensduur van de Li-Ion batterijen die, uiteraard, langer is dan de terugverdientijd.
  - De installatie beschikt over een opslag capaciteit van 294kWh en de omvormers zijn 350kW. Afhankelijk van wat de PV installatie levert en wat het eigen verbruik is, wordt het omvormer vermogen aangepast aan het vermogen van de net-aansluiting.

 • Cees Bouwman
  08.03.2016 - 15:43 uur | Cees Bouwman

  Hallo Zonneboer.
  Ik heb veel respect voor je baanbrekend en zeer zinvol project.
  Ik hoop dat alle instanties zowel privaat als publiek je volledig zullen steunen en geen bureaucratische benadering van je initiatief nastreven..
  Ik zelf heb 6,2 kW op mijn garage op St-Eustatius Ned Ant liggen en verzorg daarmee al mijn energie behoefte. ( veel zon hier !!) . Alleen wordt het nu een issue ivm de feed-in. Ik hoef nb geen enkele cent terug te krijgen, alleen wil ik de grid als beck-up. Daarvoor wil ik zelfs als een zekerheid een klein vast recht betalen ( $20,- p/m) . De grid krijgt netto behoorlijk wat stroom van mij maar ik durf nog niet helemaal 'los" te gaan met mijn hybride systeem.
  Succes, Cees Bouwman, arts met pensioen.

 • Harm de Jong
  08.03.2016 - 12:15 uur | Harm de Jong

  Leuk artikel!
  Ik ben voor mijn werkgever ook met een soortgelijk systeem bezig.
  Goed om te lezen dat er meerdere bedrijven mee bezig zijn en dat er al expertise is.

  Wat ik ook een leuke ontwikkeling vind, is de accu op basis van zeezout en koolstof (bedrijf DR. TEN; uit 't Harde). Deze grondstoffen zijn volgens mij nagenoeg onbeperkt voorhanden.

 • Jaap Willems
  08.03.2016 - 10:43 uur | Jaap Willems

  Het is inderdaad een baanbrekend project. Door het behouden van de verbinding met het elektriciteitsnet en te reageren op prikkels uit de energiemarkten gaat deze zonne-energie direct concurreren met fossiele energie. Hiermee kan duurzame energie daadwerkelijk voorrang krijgen op het net en vervangt het nu fossiele technologieën in de flex-load en gaat het de (prijs)concurrentie aan met kolenstroom in de base-load.

 • Danny Geldtmeijer
  08.03.2016 - 10:26 uur | Danny Geldtmeijer

  Hulde voor deze ondernemer!

  één kantekening dit is niet de eerste keer dat zonne-energie bij een agrariër wordt opgeslagen op zijn eigen erf. enkele jaren geleden was er in Gelderland al 'de fotonenboer' die met Redox-flow opslag toe paste. volgens mij met veel minder vermogen een minder energieinhoud.

  zie ook: http://www.fotonenboer.nl/

 • jan willem derking
  08.03.2016 - 09:30 uur | jan willem derking

  Bij het opzetten ven een dergelijke innovatieve oplossing met betrekking tot het "energie" vraagstuk, zou ik verwachten dat het Rijk, veel meer een stuwende kracht is, en een grotere subsidie geeft dan die schamele 2,5K! Dit kan in mijn ogen al door bijvoorbeeld het rente-vrij beschikbaar stellen van een groot bedrag. E.e.a. betaald zich dan weer terug door de "spin-off" van dit project, opgezet door deze ondernemer! Learning by doing! Als dit op grote schaal gerealiseerd gaat worden, kunnen centrales constant op een lager niveau draaien? minder uitstoot? minder kosten? Hoe het met die milieubelastend accu's en levensduur zit ....... zijn vast mensen die daar de expertise voor hebben ............ zullen we zeggen; "wordt vervolgd"?

 • Tim de Jong
  08.03.2016 - 09:29 uur | Tim de Jong

  Levensduur van 5-7 jaar voor li-ion is onzin. Huidige automotive EV batterijen hebben al 8 jaar garantie.
  Stationary batterijen gaan nog wel wat langer mee doordat deze optimaal gemanaged kunnen worden en minder zwaar belast worden met smallere cyclussen.

 • P. Lomito
  07.03.2016 - 15:01 uur | P. Lomito

  Enkele opmerkingen:
  - de accu is gesubsideerd met investeringsaftrek
  - de opslagcapaciteit van 294 kWh is geen vermogen maar een hoeveelheid energie
  - APX-prijspieken van stroom treden vooral op tijdens de wintermaanden door elektrische verwarming (warmtepompen) wanneer de zonnepanelen vrijwel niets produceren
  - de levensduur van de accu (5-7 jr) is beperkt ten opzichte die van de zonnepanelen (15-20 jr) zodat de dure accu minstens 2x vervangen moet worden
  - accu's hebben een hoge milieubelasting en zouden zoveel mogelijk vermeden moeten worden
  - als je een overschot aan zonnestroom produceert in de zomer dan moet je dat niet oplossen door nog meer zonnepanelen te plaatsen
  - koeling met zonnestroom is een perfecte combinatie, de koellast is doorgaans het hoogst in de zomer als de zon schijnt, dus als de zonnepanelen maximaal produceren.

 • Edwarn de Walle
  07.03.2016 - 14:39 uur | Edwarn de Walle

  Het kunnen bewaren, en inzetten wanneer nodig, van zelf opgewekte stroom gaat dus betaalbaar worden. Als het niet betaalbaar is, kan het technisch wel mogelijk zijn, maar dan vindt er geen uitrol plaats. Hopelijk is dit bedrijf de aanzet tot een brede uitrol.