Ameland bouwt zonnepark met gezamenlijke financiering

Ondernemerstips | 2213 keer bekeken
Ameland bouwt zonnepark met gezamenlijke financiering

Op het Waddeneiland Ameland gloort het grootste zonnepark van Nederland. De financiering én de exploitatie is mogelijk dankzij een bijzondere samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven én Amelanders.

Ameland is een van de vijf Waddeneilanden, die in 2020 zelfvoorzienend willen zijn met energie en water. Om tot die ambitieuze doelen te komen moest er veel gebeuren. Na een bezoek aan het energieneutrale Deense eiland Samsø stelden de gemeenteraden van de Waddeneilanden een ambitiemanifest vast om in 2020 zelfvoorzienend te zijn. Dit leidde tot het convenant Duurzaam Ameland, dat de gemeente sloot met Eneco, de NAM en Gasterra, en later ook Philips. De gemeente stelt daar waar mogelijk het eiland beschikbaar voor innovatieve energieprojecten en de bedrijven investeerden mee in deze projecten.

Windenergie viel af
Om als Waddeneiland duurzaam zelfvoorzienend te worden qua energie heeft Ameland naar alle opties gekeken. Windenergie viel echter al snel af. Luc van Tiggelen van de gemeente Ameland: “Het mocht niet van provincie, maar wij als gemeente en de Amelanders wilden het ook niet. Om dan toch grootschalig duurzame energie op te wekken, kwam het idee op van een zonnepark. We hebben nog gekeken naar zonne-energie op daken, maar zoveel bruikbaar dakoppervlak kent Ameland niet. Bovendien telt Ameland ook veel monumentale panden, waar geen zonnepanelen op mogen.”

Zonnepark van 6 MW
Het zonnepark heeft een vermogen van 6 megawatt. Ruim 23.000 zonnepanelen telt het park van 10 ha, dat op het terrein van het vliegveld van Ballum is aangelegd. Alle zonnepanelen zijn inmiddels geplaatst, meldt de organisatie. Ook de stroomkabel tussen het vliegveld en het regelstation in Nes is aangelegd. Voor de oplevering begin 2016 moeten alle kabels en kleinere onderdelen worden bevestigd en de zonnepanelen worden getest. De jaarlijkse productie aan zonnestroom zal circa 5,6 miljoen kilowattuur bedragen. Dit is goed om het verbruik van 1500 huishoudens te dekken.

Financiering
Een van de hobbels voor het zonnepark was de financiering. De gemeente Ameland wist het Waddenfonds en de provincie Friesland te bewegen om respectievelijk € 2,7 miljoen en € 0,3 miljoen subsidie te steken in het park. “Belangrijke voorwaarde voor deze subsidies was dat de overige 4,5 miljoen euro via marktpartijen zou worden gefinancierd”, zegt Van Tiggelen. Daarom vroeg Eneco, een van de partners in Duurzaam Ameland, in 2014 SDE+-subsidie aan om de financiering rond te krijgen. Hoe dat in zijn werk ging vertelt Michiel van Beek, directeur van Zonnepark Ameland BV, in Ensoc Magazine.

Slaagkans
Van Beek: “We wilden niet gokken op de hoogste fase, fase 6, maar we kozen voor in fase 5. Dat betekent minder subsidie per kWh, maar wel een grotere slaagkans. En dat bleek, want de subsidie is toegewezen. We krijgen overigens niet voor de volledige 15 jaar SDE+, maar voor 10 à 11 jaar”, vertelt Van Beek. Dat laatste is een gevolg van de toets vanuit het Europese Milieusteunkader (MSK), die wordt toegepast als bedrijven voor een project met SDE-subsidie ook andere vormen van overheidssteun heeft ontvangen. “Dat is hier met steun van het Waddenfonds en de provincie Friesland het geval. Zonder deze drie ondersteuningen was het niet mogelijk om dit zonnepark neer te zetten.”

Draagvlak
Bijzondere is dat de inwoners van Ameland via hun eigen Amelander Energie Coöperatie (AEC) een even grote rol in het zonnepark kregen als de andere twee participanten, gemeente Ameland en Eneco. “De AEC had onvoldoende middelen voor haar deel in de investering, maar wel draagvlak. Dat is heel belangrijk voor dit soort projecten. Om alle drie de partijen toch op gelijke voet te kunnen laten participeren, was daarom ook een banklening nodig. Hierdoor is het  benodigde eigen vermogen beperkt gebleven. De Amelanders die stroom afnemen via de AEC ontvangen, als het zonnepark stroom gaat leveren, de bijbehorende garanties van oorsprong.”

Obligaties
Amelanders kunnen van het zonnepark profiteren door de uitgifte van obligaties, vertelt Johan Kiewiet, voorzitter van de AEC. “Deze obligaties komen beschikbaar voor alle Amelanders, dus ook voor niet-AEC-leden. Ze kosten € 250,- per stuk en hebben een vast rendement van 2,5% en een variabel rendement van 1,5% afhankelijk van hoeveel het zonnepark oplevert. Dat kan dus 4% rendement opleveren. Dat krijg je bij lange na niet op je spaarrekening.” De obligatieruimte is gemaximaliseerd tot 3 ton. Als dat voor de minder draagkrachtige Amelander te snel verkocht is, krijgen zij voorrang bij de aankoop van obligaties.

Meer lezen?
Dit artikel is een samenvatting van de reportage over het zonnepark Ameland, dat Harmen Weijer schreef in opdracht van RVO.nl. De reportage is gepubliceerd in het decembernummer van Ensoc Magazine. Wilt u het volledige artikel lezen? Vraag dan een gratis proefabonnement aan via
https://www.ensoc.nl/proefabonnement

Foto: Impressie van het zonnepark op Ameland

Redactie Ensoc, 18-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (8)

Reageren
 • P. Lomito
  29.12.2015 - 20:49 uur | P. Lomito

  Nergens uit het artikel blijkt dat Ameland het enorme besparingspotentieel van woningisolatie gaat benutten. De focus is geheel gericht op elektriciteitsopwekking en zoals hieronder terecht is opgemerkt is dat slechts 10% van het totale energieverbruik. Bovendien wordt er geen energie opgewekt tijdens nachten en zonloze dagen. Woorden als zelfvoorziening zijn dan wel erg hoog van de vuurtoren.

 • Cock van der Kaaij
  22.12.2015 - 20:00 uur | Cock van der Kaaij

  Milieucentraal meldt over IR-panelen:
  Steeds vaker worden IR-panelen aangeprezen als een zuinige en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Voor de meeste huizen klopt die claim niet. Daar is verwarmen met infrarood panelen duurder en slechter voor het milieu dan verwarming met een HR-ketel.

  IR-panelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. Dat gebeurt met langgolvige infraroodstraling. Infraroodstraling voelt een beetje als de zon: als je dicht bij een infraroodpaneel zit, heb je het snel lekker warm, maar loop je weg, dan is de warmte ook weg.
  Verwarmen met elektriciteit is 3,5 keer zo duur als verwarmen met gas en zorgt voor 2,6 keer zo veel CO2-uitstoot.

  En verder neem ik aan dat ook Ameland zoveel mogelijk inzet op het beperken van de energievraag. Dat is en blijft de essentie voor de komende 20 tot 30 jaar.

 • Carel Anink
  22.12.2015 - 20:00 uur | Carel Anink

  Ameland wil duurzaam zelfvoorzienend worden qua energie staat in het artikel.
  En daar zou de 5,3 GWh zon energie voldoende voor zijn, althans die indruk wordt gewekt.
  Per huishouden wordt er 3,5 MWh elektriciteit verbruikt volgens het artikel. Aan aardgas zal er voor verwarming en warmwater gemiddeld 1.600 m³ worden verbruikt per huishouden en dat maal 8 kWh die door de HR ketel aan dat gas onttrokken wordt is samen met de elektriciteit is 16,3 MWh huishoudelijk energieverbruik per jaar. 3.597 Inwoners gedeeld door 2,2 persoon per huishouden is 1.635 huishoudens op Ameland. Dus 26,65 GWh huishoudelijk energieverbruik. De zonpanelen wekken daarmee 19,8 % van het huishoudelijk energieverbruik op. Als je rekent dat zomers door toerisme de bevolking minimaal verdubbeld en er vanuit gaat dat de bedrijven winkels en restaurants ook energie gebruiken zal snel duidelijk worden dat de suggestie van duurzaam zelfvoorzienend wel erg ver van de werkelijkheid ligt. En ik verwacht niet dat stralingswarmte hier veel in kan veranderen.

 • Arno Reijnen
  22.12.2015 - 17:14 uur | Arno Reijnen

  Beste Mike in t' Bos, ik wil niet alleen Infrarood warmte panelen verkopen. Het zou gewoon geweldig zijn dat mensen weten dat je met deze infrarood panelen je hele huis kunt verwarmen, het levert al gauw een besparing op van 30%. In mijn regio Utrecht zijn al veel mensen met zonnepanelen en een huis vol met Infrarood warmte panelen, mijn panelen hebben zelfs bijna 10 jaar garantie dus het is ook erg duurzaam en daar gaat het toch om.
  Maak je geen zorgen hoor, ik verkoop al genoeg, maar mijn opzet is, om dit soort projecten te stimuleren en te activeren. Soms laat ik een heel huis voorzien met infrarood panelen om mijn kosten en dan alleen maar om bekendheid te geven aan het produkt. Ik geloof echt dat we goed zonder gas verder kunnen.

 • Tony Schoen
  22.12.2015 - 16:41 uur | Tony Schoen

  @ Mike in 't Bos & Lomito: ja, we hebben heel wat oppervlak nodig. En dat is alleen maar om het huishoudelijk elektriciteitsverbruik in te vullen. Dat is maar 10% van de Nederlandse energie-honger. In Spanje zouden de zelfde zonnepanelen overigens ander half keer zoveel duurzame stroom produceren.

 • Mike in t Bos
  22.12.2015 - 16:33 uur | Mike in t Bos

  Dhr Lomito heeft een punt. Ik vind het nogal wat oppervlakte dat nodig is.
  En dhr Reijnen wil gewoon zoveel mogelijk warmtepanelen verkopen :).

 • Arno Reijnen
  22.12.2015 - 09:42 uur | Arno Reijnen

  Wat een geweldig plan, gewoon gebruik maken van de zon en de wind. Geen gas meer nodig.
  IK als INFRAROOD warmte man zie dat helemaal zitten. Ben al jaren bezig om zonde energie en wind energie te stimuleren en dan gebruik aken van andere mogelijkheden. Verwarmen kan perfect met Infrarood warmte panelen. Ik ben hier in Utrecht ook bezig met zo'n plan maar het gaat heel traag. Gelukkig heb ik een partner in Zee land en dat gaat het ook super goed. Een groot compliment voor Ameland.

 • P. Lomito
  18.12.2015 - 13:36 uur | P. Lomito

  Sluit dan de gasleiding en stroomkabel naar vaste wal maar af. Zelfvoorzienend betekent niet alleen dat in de eigen energiebehoefte wordt voorzien met eigen opwekking, dat is geen uitdaging, maar ook dat inpassingsproblemen zelf opvangen worden en dus niet naar vaste wal verplaatst worden.

  Nog een kleine rekenoefening:
  - bepaal de oppervlakte van het zonnepark die nodig is om alle inwoners van Ameland van duurzame stroom te voorzien (m²/inwoner)
  - vermenigvuldig dat getal met het aantal inwoners van Nederland (16 miljoen)
  - je hebt nu de benodigde oppervlakte om heel NL van duurzame stroom te voorzien
  - vergelijk de uitkomst met de beschikbare oppervlakte van Nederland