​10 vragen over infraroodverwarming – de nieuwe trend in verwarmen

Columns | 15039 keer bekeken
​10 vragen over infraroodverwarming – de nieuwe trend in verwarmen

Infrarood(IR)-warmtepanelen zijn nog een redelijk onbekend en lastig onderwerp. Zonde, want de energiebesparing bij het gebruik van IR-verwarming kan oplopen tot 25 tot 30 procent. IR-panelen zetten stroom direct om in effectieve stalingswarmte waar het nodig is en kunnen toegepast worden op lastig te bereiken locaties, zeer grote of hoge locaties of in kantoren en woningen.

Doordat infrarood-warmtepanelen nog omgeven worden door veel vragen verzocht Ensoc Arno Reijnen, fotograaf en eigenaar van infrarood-warmtepanelen.nl, om de meest voorkomende vragen op een rij te zetten en te beantwoorden. Heb je na het lezen van het artikel nog meer vragen? Laat dan gerust jouw vraag achter in de reacties.

1. Hoe werkt het?

Infrarood-warmtepanelen zetten elektriciteit om in langgolvige infrarood-warmtestraling, die vergelijkbaar is met de warmte die mensen van de zon ervaren. De infrarood-warmtestralen worden verspreid door de ruimte en verwarmen direct de objecten en materie in die ruimte. Zo zijn bijvoorbeeld de wanden en vloeren altijd warm en droog.

2. Wat is verschil met een elektrische kachel?
Bij een elektrische kachel wordt de lucht verwarmd. Via de lucht worden vervolgens de objecten en materie verwarmd. Om het effect hiervan te ervaren zal eerst alle lucht in de ruimte moeten worden verwarmd. Vooral bij hoge ruimten kost dit veel energie. Bovendien verdwijnt opgewarmde lucht gemakkelijk door een openstaande deur of raam. Infrarood-warmtepanelen hoeven niet eerst de lucht op te warmen en zijn daardoor veel efficiënter.

Een ander verschil is dat infrarood-warmtepanelen geluidloos werken. Dus geen last meer van borrelende en ruisende leidingen of blazende gasheaters.

3. Wat zijn de toepassingen?
Er zijn veel situaties waarin infrarood-warmtepanelen kunnen worden toegepast. Je kunt ze zowel als hoofd- als bijverwarming inzetten. In huishoudens wordt het veel toegepast in de badkamers en studiekamers. Zakelijke afnemers van infrarood-warmtepanelen zijn bijvoorbeeld kantoren, hot yoga ruimtes, kantines, sportscholen, instellingen in de medische sector en de zorg, winkels (kassagebied), bedrijven en instellingen met wacht- en ontvangstruimten en bedrijven in de recreatieve sector. De panelen zijn ook geschikt voor stallen of dierenverblijven, doordat infrarood panelen de warmte van de zon nabootst, een warmte waar mens en dier zich prettig bij voelt.
Een groot voordeel van de panelen is dat je ze makkelijk loskoppelt en meeneemt bij bijvoorbeeld een verhuizing. Panelen kunnen aan de muur of aan het plafond worden gehangen met een montagebeugel.  Bij hoge ruimtes kan ook gebruik worden gemaakt van staaldraden vanaf het plafond.
Naast strakke witte panelen kan je ook kiezen voor kleur of kunst of een foto laten drukken op de panelen.

4. Worden infrarood-warmtepanelen warm of heet?
De panelen zullen weliswaar warm of heet aanvoelen, maar kunnen kortstondig worden aangeraakt zonder verbrandingsgevaar.

5. Zijn infrarood-warmtepanelen schadelijk?
Nee, infrarood-warmtepanelen zijn niet schadelijk. Ze bevatten geen schadelijke UV-stralen zoals de zon maar bieden zelfs een gezonde vorm van verwarming. Doordat er minder lucht en stofcirculatie is, is het zelfs uitermate geschikt voor mensen met luchtwegaandoeningen. De lucht droogt veel minder uit en de mensen in de ruimte zullen minder snel last van droge ogen, huid en luchtwegen krijgen. De langgolvige infrarood-warmtestraling bevordert bovendien de bloedcirculatie, wat een weldadig effect heeft op spieren en gewrichten.

6. Waarom bespaart het?
Infrarood-warmtepanelen zetten stroom direct om in effectieve warmte daar waar het nodig is. Warmte hoeft niet te worden getransporteerd en gaat dus niet verloren. Grote ruimten hoeven niet in hun geheel te worden verwarmd, maar slechts doelgericht op de  plaatsen waar warmte behoefte is. Warmtepanelen verwarmen mensen en materie rechtstreeks, zonder eerst alle lucht in de ruimte te hoeven verwarmen. De warmte wordt bovendien gelijkmatig over de ruimte verdeeld, terwijl de warmte bij conventionele verwarming met name bij het plafond is geconcentreerd. De warmte zal ook minder makkelijk weglekken via openstaande deuren omdat de warmte vooral in de vloeren, wanden en objecten aanwezig is en minder in de lucht. Een paneel van 600 Watt gebruikt bij vol vermogen per uur 0,4 Kilowattuur. Bij een kostprijs van € 0,21 per kWh is dit € 0,084.

7. Hoe lang gaan de panelen mee?
Normaal gesproken hebben infrarood-warmtepanelen een levensduur van zo’n 20 tot 25 jaar. Gedurende die tijd is het rendementsverlies nagenoeg nihil. Uiteraard hangt dit af van de kwaliteit van het paneel dat wordt gebruikt

8. Hoe stuur je infrarood-warmtepanelen aan?

Dit kan op verschillende manieren: een draadloze thermostaat, slimme stekkers waarmee de apparaten op afstand aan en uit kunnen worden gezet, of gewoon door de stekker in het stopcontact te steken.
Om de warmte in een ruimte of gebouw af te stemmen naar behoefte kan er op de ene plek gekozen worden voor meer of grotere panelen en op de andere plek niet. Ook kunnen de thermostaten van de verschillende panelen op een verdieping verschillend worden afgestemd. De ene collega zal hem op 18 graden zetten, de ander op 21. 

9. Kan ik infrarood-verwarming combineren met zelf energie opwekken?
Dit kan uitstekend door middel van zonnestroompanelen en/of (kleinschalige) windenergie waarbij in beide gevallen elektriciteit wordt opgewekt. Via uitwisseling met het elektriciteitsnet en de wettelijk verplichte saldering voor energieleveranciers van opgewekte en geleverde stroom kun je voorzien in je eigen energielevering.

10. Wat betaal je gemiddeld voor infrarood-panelen?
Infrarood-panelen bestaan in verschillende afmetingen en worden geleverd door diverse partijen. Voor een klein paneel van 300 Watt, die bijvoorbeeld de badkamer of een kleine studeerkamer verwarmt kun je denken aan € 200 per paneel incl. btw. Een paneel van ongeveer 600 watt kost ongeveer € 270 incl. btw. 

Voor de kwaliteit van panelen is het een tip om altijd te letten op minimaal vijf jaar garantie. Waar je ook rekening mee kan houden is dat de panelen geen onderhoud(kosten) met zich meebrengen. 

Nog meer vragen over infraroodverwarming of jouw ervaring delen? Laat je reactie hieronder achter. 

Afbeeldingen: infrarood-warmtepanelen.nl. Toepassingen van infrarood-warmtepanelen, boven: hot yoga & kantoorruimte, onder: badkamer en woonkamer. 

Tekst: Arno Reijnen, fotograaf en eigenaar van infrarood-warmtepanelen.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (76)

Reageren
 • 27.05.2017 - 13:48 uur | Rolf Homburg

  Persoonlijk zou ik voor een "lucht-lucht" warmtepomp gaan. Dit vraagt ca. 80% minder elektra bij de zelfde warmte-opbrengst.

 • 27.05.2017 - 12:15 uur | Henk van Roon

  Goedendag,
  Heeft er iemand ervaring met INBOUW infraroodsystemen?
  Ik las op deze site een kort stukje over een nieuwe trend; http://oeko-architektenhaus.de/blog/?p=1164
  Via een bekende van mij zou dit systeem heel goed functioneren, echter de details waren bij hem ook niet bekend.
  Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, naast de werking uiteraard, is het verbruik.

  Alvast bedankt voor je reactie

  Met vriendelijke groet,

  Henk

 • Marjan Zwemmer
  07.05.2017 - 12:12 uur | Marjan Zwemmer

  Wij hebben een oud huis gekocht in de Duitse vilkaaneifel van rond 1900. Dikke muren, kleine kamers, vrij kleine ramen. Totale inhoud ong. 300m3.
  De grootste uitdaging is om het huis te verwarmen zonder dat dit gigantisch veel gaat kosten. Er is geen gas, dus het moet of met elektra in combinatie met een hout of pelletkachel verwarmd worden. De prijs per kilowatuur is daar ong. 50% hoger dan in nederland.
  Voorlopig gaan we het huis, nadat we het bewoonbaar hebben gemaakt, als vakantiehuis gebruiken en zal het dus ook regelmatig een paar weken onbewoond zijn. De hout-of pelletkachel zal in die periodes dus niet branden.
  Nu willen we het huis in de koude periodes dan wel graag vorstvrij houden.
  Is nano infraroodverwarming hiervoor geschikt?

  Met vr.gr.
  Ron en Marjan Zwemmer

 • arno Reijnen
  02.05.2017 - 01:37 uur | arno Reijnen

  Beste Henk,
  26.04.2017 - 03:07 uur | Arno Reijnen, mijn bedrijf www.infrarood-warmtepanelen.nl is gespecialiseerd in het oplossen van dit soort problemen. Wij geven maat werk en adviseren ook grote bedrijven om tot een goede oplossing te komen. Infrarood warmte is vaak een mogelijke oplossing maar er zijn ook oplossingen die net iets anders zijn. Bijvoorbeeld de wanden met katoen spuiten, heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Als u met ons contact opneemt dat vinden wij altijd een passende oplossing voor u. Ook op onze website kunt u alles lezen maar advies op maat wordt persoonlijk gegeven.

 • Henk Moelee
  28.04.2017 - 21:15 uur | Henk Moelee

  Is montage van ir panelen ook mogelijk op houten wanden en op een plafond met kunststof schroten afwerking?

 • Arno Reijnen
  26.04.2017 - 03:07 uur | Arno Reijnen

  Beste Frans,mijn bedrijf www.infrarood-warmtepanelen.nl is gespecialiseerd in het oplossen van dit soort problemen. Wij geven maat werk en adviseren ook grote bedrijven om tot een goede oplossing te komen. Infrarood warmte is vaak een mogelijke oplossing maar er zijn ook oplossingen die net iets anders zijn. Bijvoorbeeld de wanden met katoen spuiten, heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Als u met ons contact opneemt dat vinden wij altijd een passende oplossing voor u. Ook op onze website kunt u alles lezen maar advies op maat wordt persoonlijk gegeven.

 • frans vermeulen
  24.04.2017 - 19:06 uur | frans vermeulen

  hoeveel ruimte moet je vrij houden rondom het paneel in verband met warmte

 • 09.12.2016 - 14:26 uur | Rolf Homburg

  Hallo René Branderhorst,
  Het gebruik van reflecterende materialen is o.a. bekend van reflecterende "radiator-folie" die voorkomt dat de stralingswarmte van de achterkant van een CV-radiator naar een buitenmuur wordt verspilt. Wat vrijwel niemand zich realiseert is dat de stralingswarmte aan de voorzijde van de CV-radiatoren ook naar de vloer, het plafond en de tegenoverliggende muren warmte uitstralen. Als de (vooral) buitenmuren en het plafond voorzien worden van een coating die warmte reflecteert blijft er meer warmte binnen het vertrek waar de CV-radiatoren zich bevinden. Een van de weinige producten die deze reflecterende eigenschappen heeft is ThermoShield dat in zowel standaard RAL kleuren verkrijgbaar is voor binnen- als buitentoepassingen. Kijk eens op de Webshop van Urgenda: http://www.urgenda.nl/ onder de naam: ThuisBaas: http://www.urgenda.nl/themas/bouw/thuisbaas/ Overigens, de eigenschappen van deze ThermoShield muurcoating hebben ook een stabiliserend (verlagend) effect op de vochtigheid van de ruimte. Dit wordt gerealiseerd door de combinatie van microscopisch kleine keramische vacuumbelletjes in het bindmiddel van de coating. Het effect van de vacuumbelletjes is vergelijkbaar met dat van een dubbelwandige roestvrijstalen thermosfles - geen indianenverhaal.
  Voor meer inhoudelijke informatie, zie de Website van Coateq: http://www.thermoshield.nl/thermoshield-folders/
  Stralingsverliezen zijn een onontgonnen gebied in architectuur, bouwkunde en installatietechniek.., maar Niets is praktischer dan goede theorie!
  M.v.g., Rolf Homburg (PassiVilla Foundation)

 • Arno Reijnen
  09.12.2016 - 14:11 uur | Arno Reijnen

  Beste René Branderhorst, mijn bedrijf www.infrarood-warmtepanelen.nl is gespecialiseerd in het oplossen van dit soort problemen. Wij geven maat werk en adviseren ook grote bedrijven om tot een goede oplossing te komen. Infrarood warmte is vaak een mogelijke oplossing maar er zijn ook oplossingen die net iets anders zijn. Bijvoorbeeld de wanden met katoen spuiten, heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Als u met ons contact opneemt dat vinden wij altijd een passende oplossing voor u. Ook op onze website kunt u alles lezen maar advies op maat wordt persoonlijk gegeven.

 • 09.12.2016 - 13:05 uur | René Branderhorst

  Alle voor en/of nadelen van infrarood zijn goed inzichtelijk, wat mij niet duidelijk is wat in een nieuw huis/kantoor de juiste materiaalkeuze is voor optimaliseren van de reflectie. toevoeging aan muurverf , (coatings) en vooral keuze van de vloerreflecterende materialen. Maar absorbtie om geen koude voeten te krijgen is ook een meespelende factor. Waar kun je wat erover lezen of vinden ?

 • 08.10.2016 - 22:10 uur | Cees Bakker

  Beste mensen,
  Ik lees hier rare verhalen. PV boilers die het beter zouden doen dan traditionele zonneboilers omdat ze stroom terugleveren aan t net.... PV panelen met een vermogen van 6000 kW... Een klein elektrisch boilertje van 100 liter... Dit zijn zulke rare getallen dat een berekening hiermee absolute onzin oplevert.
  Ik heb een Atag/Luitjes zonneboiler. Die vangt elk zonnestraaltje op en werkt sinds 1993 het jaar rond probleemloos. Ook ik gebruik nog 1200 m3 gas in mijn huis uit 1978. Zo extreem zuinig is dat niet als je er wat aan doet.

 • 16.09.2016 - 17:01 uur | Jan Cullens

  Beste jos Schalks,
  De PV boiler levert ook opgewekte zonnestroom terug aan het net als het boilervat op temperatuur is.Hierdoor is een PV boiler in tegenstelling tot de traditionele zonneboilers het gehele jaar zelfvoorzienend voor warm water. Ook kun je met een wat grotere AC/DC -PV-boiler met 6000 KW aan PV panelen met Vloerverwarming tot (120m2)per boiler ook zelfvoorzienend zijn . Als je maar 30M 3 warm water verbruikt en 1200M3 gas, wat extreem laag is by the way, kun je beter een klein zuinig elektrische boilertje van 100 liter installeren, verwarmen met de Keramische DC/AC infrarood techniek gevoed met ongeveer 2500 KwH aan PV panelen , Dan ben je spekkoper met de alsmaar stijgende energiebelasting op gas en geen onderhoud van draaiende delen, pompen etc..

 • 16.09.2016 - 16:48 uur | jos Schalks

  Ik zag ook ergens de opmerking over goed isoleren, dat is sowieso een eis waar de hedendaagse woningen aan moeten voldoen. Het gaat m.i. dus echt om het verschil tussen (volledig / min of meer permanent) gasgestookt en (plaatselijk / tijdelijk) elektrisch IR verwarmen. Bij een nieuwbouw woning is het aandeel energie t.b.v. verwarming sowieso vele male lager dan de opwekking t.b.v. warm tapwater (verhouding kan zelfs 20% - 80% zijn). De wijze waarop je het warmtapwater gaat opwekken is dus ook heel belangrijk. Hieronder zag ik al de optie van de PV boiler.
  Hmmm laat je dat warm water de hele dag wegstromen dan? wij verbruiken ongeveer 30m3 gas voor warm water per jaar en 1200m3 voor verwarming van een energie A woning (hoekhuis).
  zonneboilers zijn leuk voor in de zomer maar leveren in de winter te weinig op, en de kosten , helaas terug verdientijd een mensenleven.

 • Michel den Haan
  15.09.2016 - 15:48 uur | Michel den Haan

  Ik denk dat deze manier van verwarmen toch de toekomst is. Jammer dat dit op dit moment nog steeds niet goed in te vullen is in de EPC/EPV berekening.

  Het lijkt mij dat ook bij ongeïsoleerde (monumentale) panden het tocht probleem als gevolg van een hoge binnenluchttemperatuur en een lage buitenluchttemperatuur vele malen kleiner is.

  Wat in dit artikel nog niet genoemd is: er zijn tegenwoordig ook IR vloerverwarmingsmatten. Die lijken mij minder geschikt, je wilt niet de onderkant van je bank verwarmd hebben, maar de bovenkant. Wat ik me wel goed kan voorstellen is deze vloerverwarmingsmatten te bevestigen tegen het plafond (met er achter een reflectielaag) en vervolgens te voorzien van een goede (warmtebestendige en flexibele) stuclaag. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de "vreemde" plafondpanelen kwijt bent en dat de straling over een groter oppervlak verspreid wordt. Of plaatselijk een matje onder je vloerkleed leggen voor de warme voeten.

  Ik zag ook ergens de opmerking over goed isoleren, dat is sowieso een eis waar de hedendaagse woningen aan moeten voldoen. Het gaat m.i. dus echt om het verschil tussen (volledig / min of meer permanent) gasgestookt en (plaatselijk / tijdelijk) elektrisch IR verwarmen. Bij een nieuwbouw woning is het aandeel energie t.b.v. verwarming sowieso vele male lager dan de opwekking t.b.v. warm tapwater (verhouding kan zelfs 20% - 80% zijn). De wijze waarop je het warmtapwater gaat opwekken is dus ook heel belangrijk. Hieronder zag ik al de optie van de PV boiler.

  De talloze rekenvoorbeelden die worden gegeven lijken me niet echt goed vergelijkbaar. Jammer dat er nog een "onafhankelijke" partijen zijn die goed kunnen adviseren. Wanneer komt er een onafhankelijke richtlijn voor de dimensionering? Dat is het moment dat de onduidelijkheden weggefilterd zijn en dit in de rekenmethodiek opgenomen kan worden van de EPC/EPV.
  De (uitgebreide) test van Arie Groeneveld lijkt me gedateerd (begin 2010), het lijkt mij (en ik hoop) dat er inmiddels efficiëntere panelen en/of gerichtere aansturing van de panelen (of matten) in de markt zijn.
  Ik volg de ontwikkelingen met grote belangstelling!

 • Mark Jansen
  10.05.2016 - 23:52 uur | Mark Jansen

  Rolf, wederom bedankt voor je reactie.
  Hier kan en doe ik wat mee.

 • 10.05.2016 - 19:41 uur | Rolf Homburg

  Marc, ja IR-panelen zijn vrijwel zuivere Ohmse belastingen. Met een Triac kan traploos geregeld worden. Als je genoegen neemt om te kiezen tussen half- en vol vermogen zou je ook een vermogensdiode in een leiding kunnen opnemen met een AAN-UIT schakelaar parallel hierover. Als de schakelaar open is krijgt het IR-paneel alleen de posietieve (of negatieve) fase-stroom. Als de schakelaar gesloten wordt krijgt het IR-paneel zowel de positieve- als negatieve fasen (= vol vermogen). In elk geval geen door de omgevingslucht gestuurde thermostaat gebruiken daar deze dan lange tijd (dagen?) aan blijft staan.
  Eric, wat betreft je IR-reflecterende verf, dat kan prima maar de reflectie-coefficient is slechts ca. 75% op z'n best (eenzijdig) terwijl vrijdragende IR-reflectiefolie een reflectie-coefficient heeft van ca. 95%. Daarbij komt dat de emissie-coefficient aan de achterzijde ca. 5% is - samen aanzienlijk efficienter dan verf-coatings. Kijk eens bij Urgenda - ThuisBaas reflecterende ThermoShield coating: http://www.thuisbaas.nl/thermoshield-hoe-werkt-het/

 • Marc Jansen
  10.05.2016 - 17:03 uur | Marc Jansen

  Bedankt voor jullie reacties.
  Rolf, Kan ik uit jouw reactie nummer 3 concluderen dat elk infraroodpaneel geregeld kan worden met een triac?
  Of is het zoals met led, (in dimbare en niet dimbare uitvoering te krijgen) en moet je een regelbare uitvoering kiezen om hem te kunnen gaan regelen?

  Dank voor uw reactie

 • 10.05.2016 - 12:41 uur | Eric Verweij

  Hi Marc, Rolf,
  In plaats van reflectiefolies achter gips zou je kunnen overwegen om een Infrarood Reflecterende verf (gebaseerd op ruimtevaarttechnologie) te gebruiken.
  Minder rompslomp, veel goedkoper en minstens zo effectief.

 • 09.05.2016 - 10:18 uur | Rolf Homburg

  Hi Marc, veel vragen...
  1. De stralingsintensiteit neem af met het kwadraat van de afstand tot de stralingsbron. D.w.z. dat op 3 m afstand de intensiteit 1/9 is van de intensiteit op 1 m, of 1/100 op 10 m van de staralingsbron (IR-paneel). Echter (onze Zon als voorbeeld), als de stralingsbron krachtig genoeg is gaat deze makkelijk door 50+ km lucht (de atmosfeer van Moeder Aarde) en is dan nog goed voelbaar! Deze zonnestraling heeft dan al vele miljoenen km afgelegd door het vacuum in het Heelal.
  Een beschermende laag op een IR-paneeel heeft alleen een verwaarloosbaar aanloopeffect omdat deze laag eerst opgewarmd moet worden (massa) voor deze zelf gaat stralen. De soort materiaal maakt winig uit, als het maar geen zilverkleurige reflecterende laag is want deze heeft een lage emissiecoefficient (ca. 0,05).
  2. Een IR-reflectiefolie achter een gipsen wand is zeer effectief om stralingsverliezen tegen te gaan. Het beste is een bevestiging die zorgt dat beide zijden van de folie vrij liggen van de gipsplaat. Bijv. niet lijmen of kitten over het hele oppervlak! In dat geval is er namelijk geen sprake meer van reflectie van straling maar geleiding van warmte van de gipsplaat naar de reflectiefolie.
  3. Als men de hoeveelheid elektrische energie wil regelen kan men volstaan met een eenvoudige vermogensregelaar (Triac). Toepassing van een (lucht-) thermostaat is zinloos omdat een IR-paneel niet direkt lucht verwarmd. Lucht wordt door de vloer, muren, plafond en meubels verwarmd en dat is een langduring (dagen) effect waardoor het IR-paneel "altijd" aan staat tot de hele ruimte warm is.

 • Marc jansen
  08.05.2016 - 23:00 uur | Marc jansen

  Na lang (zonder resultaat) zoeken op internet, bij deze twee vragen.
  1. Als infrarood straling van een IR paneel (afhankelijk van het paneel) ongeveer 3 meter ver kan komen (in lucht) kan ik mij voorstellen dat de (beschermende) laag aan het oppervlak van de zichtzijde van het paneel ook een extra barrière vormt voor dezelfde straling. Er van uitgaande dat dat ook zo is, vraag ik mij af welk materiaal het meest gunstig is als bescherming laag. (Ook lees ik op verschillende internetsites dat er IR folie achter een gipsen plafond kan worden weggewerkt, lijkt mij niet de meest gunstige geleider van straling?)
  2. Sommige mensen adviseren modulerende panelen toe te passen. Sommige mensen verklaren dat de thermostaat (als je die gebruikt) modulerend moet zijn. Naar aanleiding van deze twee opmerkingen die ik verder nergens uitgelegd kon vinden, mijn vraag. Is elk infraroodpaneel met de juiste aansturing (fase aansnijdende regelaar ?) af te remmen in vermogen? ofwel te dimmen?. Of kan dit maar bij een aantal uitvoeringen van IR panelen?
  Dank voor uw reactie.

 • Cees Bakker
  25.03.2016 - 18:48 uur | Cees Bakker

  Beste Jan,
  Een pv-boiler ken ik niet, maar systeemdenkend kan ik me niet voorstellen dat die een beter rendement heeft dan een traditionele zonneboiler. Die vangt alle zonnewarmte optimaal en verzamelt die in een goed geïsoleerd voorraadvat. Bij omzetting van elektriciteit naar warmte moet veel verlies optreden. Als je dak maar groot genoeg is kun je weliswaar onbeperkt pv-panelen plaatsen, maar die stroom kun je m.i. in het algemeen op talloze betere manieren gebruiken dan om warmte op te wekken. IR-panelen doen mij toch denken aan de open haard in oude kastelen, waarbij men regelmatig moest keren. Dat is ws overdreven, maar ik blijf er bij dat ze aanvullend moeten zijn.

 • Jan Cullens
  25.03.2016 - 15:37 uur | Jan Cullens

  Beste Kees,
  Als ik zo vrij mag zijn je nog een tip aan te reken
  Het verwarmen van water met zonecollectoren/zoneboiler is inmiddels behoorlijk achterhaalde techniek.
  Mijn klanten hebben veel plezier van de nieuwste techniek de PV- boiler op reguliere PV- panelen. Deze is minimaal 50 % rendabeler dan een " traditionele" zonneboiler en het gehele jaar zelfvoorzienend doordat deze ook stroom kan terugleveren aan het net of een accu

 • Kees Schoutens
  25.03.2016 - 12:31 uur | Kees Schoutens

  Beste allemaal,
  Bedankt voor de reacties. Ik ga graag in op de uitnodiging van Arno om in Utrecht te komen kijken en ervaren. Zoals ik het nu zie ga ik mijn nieuwbouwhuis goed isoleren, maak ik gebruik van vloerverwarming en ga ik warmtepanelen inzetten als bijverwarming of al hoofdverwarming in ruimtes die ik niet zoveel gebruik (vide, schuur, slaapkamers boven) in combinatie met zonnepanelen en zonnecollectoren.

 • Cees Bakker
  22.03.2016 - 21:36 uur | Cees Bakker

  Dat vergat ik nog Kees Schoutens: Wees niet zo dom als ik en leg wel vloerverwarming aan als je niet naar energie-nul wil of kan.
  Ik heb er nog steeds spijt van dat ik dat niet gedaan heb, want ondanks vloerisolatie en bodemhygrolatie heb ik in de winter nog steeds koude voeten.
  Alleen in een stukje uittgebouwde badkamer heb ik vloerverwarming aangelegd. Wat een genot daar!!

 • Cees Bakker
  22.03.2016 - 21:29 uur | Cees Bakker

  Beste Kees Schoutens,
  Ik hoop dat je verstandiger bent. Als je een nieuw huis gaat bouwen is het belangrijkste dat je de bouwkundige situatie optimaliseert. Dat wil zeggen zo dik mogelijk isoleren! Of liefst nog dikker! Dat kun je namelijk later niet, of alleen met veel kosten en moeite herstellen.
  Een installatie - welke dan ook - is alleen bedoeld om de zaken die je bouwkundig niet meer kunt oplossen alsnog te corrigeren. Hoe slechter je isoleert, hoe meer infrarood panelen je nodig zult hebben. En dat kost veel meer, niet alleen in aanschaf, maar ook aan stroom tot in de verre toekomst.
  isoleren zorgt ook voor comfort op de momenten dat de ir-panelen niet aan staan. Je zorgt dan namelijk voor een constant betere binnentemperatuur.
  Ik hoop van harte dat je verstandig zult zijn en je niet zult laten verleiden tot goedkoper bouwen door slechter te isoleren.
  [sluikreclame verwijderd]

 • Eric Verweij
  20.03.2016 - 13:25 uur | Eric Verweij

  Beste Allemaal,
  Infraroodverwarming in combinatie met Infrarood reflecterende verf is de nieuwste innovatieve optie (sluikreclame verwijderd)

 • Arno Reijnen
  20.03.2016 - 11:17 uur | Arno Reijnen

  Beste Kees Schoutens, en vele andere lezers Infrarood panelen is vaak een passende oplossing in een situatie zoals Kees beschrijft. Je hebt het hier over spot verwarming in combinatie om energie zuinig te verwarmen. Met Infrarood verwarm je niet de lucht maar de massa. Graag wil ik Kees vrijblijvend uitnodigen in mijn zaak te Utrecht om eens te ervaren wat infrarood warmte precies doet. Het is echt verwarmen zoals de zon. Als je ook nog eens zonnepanelen hebt en dan is de combinatie met Infrarood warmte panelen ideala en dan wordt je echt heel blij. Dit zijn de stappen voor de toekomst.

 • Jan Cullens
  19.03.2016 - 21:04 uur | Jan Cullens

  Beste Kees, met juist gebruik van een combinatie van echt goede kwaliteit infrarood warmte techniek zal je blij worden van het klimaat, en de energierekening en behoeft de isolatiewaarde van je woning niet anno 2016 te zijn, wel moet ik met een lagere isolatiewaarde rekening houden met het benodigde (meer)vermogen en het energieverbruik zal wel hoger zijn daar koude wel warmte zal onttrekken. Bovendien kun je de energie uit de zon halen Je kan ook onze infraroodfolie gebruiken in de wanden en vloer verwerken , de wand moet dan achter minerale stuckwerk , perfect prettig en energiezuinig warmteklimaat. Gebruik je ook onze PV -boiler, dan heb je geen gasaansluiting nodig. Eventueel kun je met onze PV- boiler ook tot 120M2 vloerverwarming verwarmen incl warm tapwater, alles uit zon-energie.eventueel in combinatie met infraroodtechniek.

 • Jan Cullens
  19.03.2016 - 21:04 uur | Jan Cullens

  Beste Kees, met juist gebruik van een combinatie van echt goede kwaliteit infrarood warmte techniek zal je blij worden van het klimaat, en de energierekening en behoeft de isolatiewaarde van je woning niet anno 2016 te zijn, wel moet ik met een lagere isolatiewaarde rekening houden met het benodigde (meer)vermogen en het energieverbruik zal wel hoger zijn daar koude wel warmte zal onttrekken. Bovendien kun je de energie uit de zon halen Je kan ook onze infraroodfolie gebruiken in de wanden en vloer verwerken , de wand moet dan achter minerale stuckwerk , perfect prettig en energiezuinig warmteklimaat. Gebruik je ook onze PV -boiler, dan heb je geen gasaansluiting nodig. Eventueel kun je met onze PV- boiler ook tot 120M2 vloerverwarming verwarmen incl warm tapwater, alles uit zon-energie.eventueel in combinatie met infraroodtechniek.

 • Kees Schoutens
  19.03.2016 - 17:59 uur | Kees Schoutens

  Ik heb een vraag:
  Ik heb me laten vertellen dat bij het gebruik van warmtepanelen de isolatie van de woning (beglazing, muren) een stuk minder kan omdat je geen warmteverlies hebt door de lucht. Ook vloerverwarming zou niet nodig zijn omdat de warmtepanelen de vloer al verwarmen. Ik sta op het punt om een nieuw huis te gaan bouwen en dit zou een stuk kunnen schelen in de bouwkosten. Dank voor uw reactie.

 • Jan Cullens
  22.01.2016 - 21:42 uur | Jan Cullens

  Ik word een beetje flauw van de reacties die zijn gestoeld op eigen scheve interpretaties waardoor men anderen op het verkeerde been zet. Volgens mij is er veel onkunde en onwetendheid aan de orde en zijn hiervoor gewoonweg een aantal oorzaken te noemen.:
  1) Er zijn vooroordelen voor een andere, en ook achterhaalde technieken van verwarmen
  2) Men denkt te weten hoe men een project kan engineeren naar het benodigde energie/wattage per m3 danwel per m2 per ruimte.
  3) Er worden matige kwaliteiten gebruikt danwel achterhaalde zogenaamde infrarood stralingstechnieken gebruikt die enkel heet worden / inefficiënt werken en dus veel energie gebruiken.
  4)Er wordt te pas en te onpas met effe paneeltje proberen""(tegen lage prijs p.p.) Zelfs als je de goed werkende infraroodstralingsarmatuur gebruikt in ,welke ruimt dan ook, zal je teleurgesteld zijn in het effect. Het werkt enkel als er correct berekend wordt met de juiste (gecombineerde) IR- techniek en de juiste types/vermogens
  Wat ook heel erg belangrijk is als men overstapt op IR armaturen als hoofdverwarming, dat er een omslag moet worden gemaakt in (stook)gedrag danwel gebruik van de IR armaturen zodat deze effectief en efficiënt hun werk doen. De adviseur moet in beginsel goed weten wat het huidige(CV) verwarmingsgedrag is en van daaruit samen met de klant een aangepast plan aandragen, anders zullen teleurstellingen het gevolg zijn in werking ,het effect en zeker het energieverbruik.

 • Cees Bakker
  22.01.2016 - 18:44 uur | Cees Bakker

  IR panelen lijken me prima als (tijdelijke) bijverwarming in allerlei situaties. Het bezwaar van energieverlies bij de centrale geldt niet of minder bij voldoende zonnepanelen. Het kan zelfs reden zijn om meer PV te installeren. Als je geen uitstekend geïsoleerd huis hebt zal het als hoofdverwarming niet voldoen. Vloerverwarming is eerder aan te bevelen. In sportzalen kan het voldoen, aangesloten op de cv-ketel.

 • P. Lomito
  22.01.2016 - 16:24 uur | P. Lomito

  Beste Carl, dat IR-panelen een comfortabel binnenklimaat KAN verzorgen staat niet ter discussie, daar ben ik ook van overtuigd met een goed geïsoleerde woning vol vloer- en wandverwarming. Voor matig geïsoleerde woningen is dat comfort minder vanzelfsprekend door de beperkte grenzen waarbinnen een behaaglijk comfort bereikt kan worden (zie PMV-methode van prof. Fanger, TU Denemarken). Het gaat hier vooral om de vraag of IR-panelen kwalitatief (comfort) EN kwantitatief (energieverbruik) een verbetering is ten opzichte van een goed geïsoleerde woning met lage temperatuur verwarming.

  Het comfort van een goed geïsoleerde, luchtdichte woning met lage temperatuurverwarming zal niet snel overtroffen worden door welk verwarmingssysteem dan ook. De lage verwarmingstemperatuur (LTV 25-28°C) kan gerealiseerd worden door de benutting van grote oppervlakken en dan met name vloeren en wanden, in mindere mate plafonds. IR-panelen werken met een flink hogere oppervlaktetemperatuur (80-90°C) om te compenseren voor de beperkte oppervlakte en je hebt meerdere panelen nodig om een gelijkmatige verwarming te ervaren vergelijkbaar met LTV.

  Ik ben bereid om mijn LTV een maand uit te zetten en overal in huis IR-panelen te plaatsen om het energieverbruik te monitoren. Uiteraard gecompenseerd met de graaddagenmethode om een goede vergelijking met de LTV te kunnen maken.

 • Carl den Braanker
  22.01.2016 - 15:36 uur | Carl den Braanker

  In 2001 heb ik een aantal maanden mogen werken aan de bouw van een 25 meter lange oven bij een bedrijf die deze panelen produceerden. De eigenaar had patent op de pasta. De pasta, een mengsel van stoffen die, uitgesmeerd over een glasplaat, gebakken werd in de oven. Na assemblage en voorzien van bekabeling en aangesloten elektriciteit werd de pasta op de plaat heet. Zodat warmte afgifte de voorwerpen/personen verwarmden. Een geweldige uitvinding destijds. Ik heb dan ook zeer vele testen met deze panelen mogen doen in een zelf gebouwde sauna. Het resultaat was altijd weer verbluffend. De ruimte (de lucht) werd nauwelijks verwarmd, echter de wanden en ik zelf werden opgewarmd als ware verbleef ik in een sauna. Helaas is het bedrijf na een aantal maanden failliet gegaan en ik kon ook vertrekken. Ik mocht wel een paneel meenemen welke niet geheel uitgetest was. Dit paneel gebruik ik nog steeds heel regelmatig voor mijn pijnlijke en zeer zwakke rug. Het geeft een zeer behaaglijke warmte af die heilzame werking heeft voor mijn rug. Ik ben dus erg positief over deze infra rode verwarmingspanelen.

 • Arno Reijnen
  22.01.2016 - 13:11 uur | Arno Reijnen

  Het idee om IR panelen te verhuren is super, ben er zelfs erg blij mee, wie weet ook een nieuwe markt.
  Op dit moment gebruiken heel veel HOT YOGA ruimtes IR panelen om het op 40 graden te krijgen, het lukt hun zeer goed. Mijn project in Alphen aan de Rijn is een succes geworden. Als je daar binnen komt dan voel je echt die enorme warmte. Je zou daar zelfs bloot kunnen rond lopen. In een relatief groot huis heb je wel 8 panelen nodig maar dan ook van verschillende maten en verschillend vermogen. In de wc ruimte is soms 200 watt ruim voldoende en de slaapkamer is vaak 400 watt genoeg en in de huiskamer bijvoorbeeld 2 panelen van 800 watt. P. Lomito wil graag proefkonijn zijn en ik ben daar wel voor. Op internet kunt u mij zo vinden en we kunnen zeker in gesprek. Voor € 1.800 kun je 8 panelen aanschaffen, diverse maten en diverse verschillende vermogens en dit is al voor veel mensen relatief goedkoper dan huren. Een paneel gaat meer dan 10 jaar mee en slijt niet. Mijn advies niet huren want dan is het niet je eigendom maar koop een 1 paneel en doe ervaring ermee en beslis dan verder. Voor 240 euro dus 1 maand huur koop je al een geweldig paneel van 700 watt en die geeft enorm veel warmte, bevalt het je niet dan verkoop je dit paneel op marktplaats voor 200 euro en je ervaring en kennis heeft maar 40 euro gekost.
  Wat veel belangrijker is, IR panelen is een nieuwe vorm van verwarmen en het behaaglijk krijgen van je woon- of werkomgeving. Dit artikel staat in het teken om antwoorden te geven op vragen over deze nieuwe trend. ENSOC wil graag deze trend onder de aandacht brengen en zo is dit ook bedoeld. Mijn ervaring is dat mensen erg tevreden zijn over dit product en volgens mij ook veel dieren. Aflopen tijd heb ik ook erg veel dierenverblijven voorzien met IR panelen, de resultaten zijn meer dan super. MIJN advies blijft probeer 1 keer en ervaar de warmte als of je in de zon staat.

 • P. Lomito
  22.01.2016 - 12:38 uur | P. Lomito

  Misschien een idee om IR-panelen te verhuren zodat mensen thuis kunnen ervaren wat het paneel in hun situatie betekent qua comfort en energieverbruik? Zoals gezegd zijn die panelen niet heel duur maar wel te duur genoeg (8 x 300) om te gokken op het beloofde comfort en energiezuinigheid. In plaats van verkopen voor € 2.400 zou je ook 8 panelen kunnen verhuren voor € 240 per maand. Als de panelen werkelijk comfortabel en energiezuinig zijn voor de klant in zijn thuissituatie (!) zal de verkoop geen punt zijn.

  Ik wil zelfs wel proefkonijn zijn en 10 panelen huren voor € 150 (50% korting in ruil voor een eerlijke review)...

 • Arno Reijnen
  22.01.2016 - 08:56 uur | Arno Reijnen

  De beste kennis overdracht is door het zelf te ervaren en te zien. Nog beter zou zijn als je 1 week de panelen mag hebben om ervaring op te doen. Maar jammer zo zit de wereld niet in elkaar. Je kunt ook niet mijn de bakker een brood kopen en proeven en dan volgende week betalen. Zijn de kosten dan zo hoog???? Een paneel kosten ongeveer 200 euro en dan kun je veel ervaring opdoen. Ik heb ook veel klanten en deze hebben ook hun ervaring gegeven dus die kun je ook lezen. Een IR paneel verwarmt de massa en geen lucht maar als je de massa verwarmt dan wordt ook de lucht warmer. Mijn panelen hangen in veel massage salons en daar liggen de mensen best wel bloot, zij ervaren de warme als zeer prettig en de lucht is daar echt niet koud. Je kunt gerust met en IR paneel in de pyjama naar de tv kijken, het zal zeker warm zijn. Geloof me de massa wordt warm maar de massa geeft ook weer warmte af. IR panelen doen het zo goed omdat je spreekt over SPOT verwarming en je verwart echt niet je hele huis. Het stroom verbruik is niet enorm. Bovendien als je zonnepanelen hebt dan is stroomverbruik iets heel anders. Veel mensen gaan over naar IR panelen en zij zijn echt positief over de toepassing. Twijfelt u, kom gerust langs bij mijn zaak en ervaar de warmte als de zon. Als fotograaf is het voor mij ook mogelijk om een foto erop te plaatsen en dan heb je KUNST wat warmte geeft en het grote voordeel dat er maar 6% BTW op wordt geheven. AUB, heb geen koud water vrees maar ervaar deze warmte en beslis zelf op je eigen ervaring.

 • P. Lomito
  21.01.2016 - 22:30 uur | P. Lomito

  Alleen een beetje voelen in een showroom of misschien een modelwoning zal meestal geen goede benadering zijn van het gevoel dat je thuis zal hebben van je IR-panelen. De behaaglijkheid hangt van veel factoren af zoals lucht- en stralingstemperatuur, maar ook de gewogen stralingstemperatuur van omringende constructies/meubels, de luchtsnelheid, de relatieve vochtigheid, de temperatuurgradiënt, de kleding en het inspanningsniveau.

  Een bezoekje (=actief) aan een warme en comfortabele showroom (= ideale omstandigheden) met alle kleren aan kan flink anders uitpakken dan 's avonds in de pyjama in de zithoek uitrusten na een een warme douche in een koud huis dat zojuist verwarmd wordt met alleen IR-panelen.

  Bovendien krijg je absoluut geen idee van het enorme stroomverbruik van IR-panelen als hoofdverwarming.

 • Jan Cullens
  21.01.2016 - 21:01 uur | Jan Cullens

  Best mensen, het is plain and simpel.
  Ik kraak niets af wat anderen hier zonodig moeten ventileren. Wees objectief en ga voelen, ervaren bij hen die geheel, ik benadruk , geheel zijn overgestapt naar volledige verwarmen met infrarood stralingsarmaturen in de gehele woning. Dit levert naar mijn mening de meest objectieve antwoorden op het vraagstuk of deze techniek iets voor u kan zijn en Geeft ook direct antwoord op de vraag: welke armaturen zijn werkelijk echt effectief en efficiënt.

 • Dit is een reactie van een schrijvend prof
  21.01.2016 - 10:53 uur | Redactie Ensoc

  Beste Jan Westerik en andere lezers.

  Arno heeft zelf al gereageerd maar wij sluiten ons hier graag bij aan. Naast verkoper van producten zijn professionals zoals Arno vaak ook heel gepassioneerd en kenners van een onderwerp. Als Ensoc hebben we niet altijd alle specifieke kennis van producten, innovaties en ontwikkelingen zelf in huis en hiervoor vertrouwen we op mensen uit het veld. Je mag bij Ensoc er altijd op vertrouwen dat we onze 'expert artikelen' en 'columns' nalezen op reclame en bedrijfspromotie. Vandaar dat u in bovenstaande stuk ook niets leest over de producten van Arno zelf. Ook nemen we bijvoorbeeld geen betalingen aan voor het plaatsen van content maar bepalen volgens onze eigen planning wat we nieuwswaardig, informatief of interessant vinden om te plaatsen.

  Mocht u twijfels hebben bij artikelen of het niet eens zijn met de strekking kunt u altijd gebruik maken van de mogelijkheid om te reageren. Het is ook zeker goed dat u dat nu heeft gedaan. Waar nodig lichten we onze visie dan graag verder toe. Ook kunnen we op basis van de reacties besluiten om een onderwerp vanuit een andere hoek te belichten.

  Vriendelijke groet,
  Redactie Ensoc

 • Arno Reijnen
  21.01.2016 - 09:42 uur | Arno Reijnen

  Jan Westerik, klopt ik verkoop ook IR panelen, er staat ook eigenaar van infrarood-warmtepanelen.nl en als je die site bezoekt dan zie je ook dat ik wat meer doe en ook IR panelen verkoop. Iedereen die een fotocamera vasthoud is nog geen fotograaf, kijk eens rond en je ziet zoveel niet iedereen levert de kwaliteit die je mag verwachten van een fotograaf.
  Ook in Infrarood warmte panelen land is het zo. Niet iedereen weet precies wat IR panelen doet en wat je er precies mee kunt.
  Ik was begonnen met het bedrukken van IR panelen met als doel: Kunst wat warmte geeft.
  Steeds meer vragen kwamen er van hotels, kantoren en bedrijven of ik ook alleen IR panelen kan leveren. Ik heb mij goed verdiept in dit product en heb een prachtige combinatie gevonden van fotografie en IR panelen. Ja, het klopt ik heb nu kennis van fotografie en ook kennis van stralingswarmte. Doe ook grote projecten waar veel IR panelen worden toegepast en zie de prachtige resultaten. Ik ben ervan overtuigt dat je niet alleen met gas kunt verwarmen maar dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Infrarood is ook zo'n oplossing. Gelukkig zitten op deze site vele andere deskundigen en het is zeer leerzaam om te lezen hoe zij hun visie weergeven. Ensoc heeft een zeer goede zet gedaan, ze zetten infrarood warmte nog een keer onder de aandacht en vele denken mee en dat is heel positief. Bij infrarood warmte panelen die te koop zijn veel kwaliteitsverschillen zien en ook dat heeft nu de aandacht. Uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er zeker winst valt te halen met Infrarood warmte maar er staat ook dat het gaat om de combinatie en het verstandig gebruik van onze energie. Of deze nu komt uit een zonnepaneel of een energie centrale.

 • Jan Westerik
  21.01.2016 - 01:45 uur | Jan Westerik

  Leuk, al die verhalen over IR-panelen.
  Wat mij zeer bevreemdt: De heer Arno Reynen wordt in het eerste bericht op Ensoc aangehaald als: Fotograaf en eigenaar van IR-panelen.
  In de latere reacties die volgen op de discussie die is ontstaan, blijkt dat hij IR-panelen VERKOOPT.
  Dat lijkt me nogal een verschil!!
  Wie preekt er voor welke parochie??
  In beginsel lijkt mij dat elektrisch verwarmen toch het laagwaardig toepassen is van hoogwaardige energie.
  En -inderdaad- is er al sprake van een hoog rendementsverlies bij de primaire opwekking.
  Wel denk ik dat bij zeer lokale toepassing (met name badkamer) een nuttig effect kan worden bereikt.
  Als ik dan echter de advertenties van de aanbieders zie (Rendement 98 %) dan denk ik : KUL!!!
  Dit soort verhalen zouden onder de noemer "misleiding" onmiddellijk verboden moeten worden!
  Enfin: Ensoc: Wees AUB duidelijk: Als u een VERKOPER een artikel laat schrijven wees daar dan HELDER over!!

 • P. Lomito
  20.01.2016 - 16:40 uur | P. Lomito

  Lees ook eens de praktijkervaringen van Arie Groenveld op de site van Olinio: http://www.olino.org/articles/2010/05/14/verwarming-met-infrarood-panelen

 • P. Lomito
  20.01.2016 - 16:35 uur | P. Lomito

  Beste Arno, volgens mij zijn de toepassingsmogelijkheden van IR-panelen in woningen minder breed als je nu wilt veronderstellen. Zoals ik eerder aangaf is de bruikbaarheid van IR-panelen beperkt tot kamers/ruimtes die beperkt gebruikt worden, bijvoorbeeld badkamer en slaapkamers, vanwege het hoge stroomverbruik. Of in passiefhuizen omdat het stookseizoen dan zeer kort is en de 2 panelen (1 in zithoek en 1 in badkamer) alleen als bijverwarming worden gebruikt in geval met de hoofdverwarming (zon en interne warmtelast) niet het gewenste comfortniveau bereikt kan worden. Met andere woorden: IR-panelen zijn geschikt voor (zeer lokale) bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Simon Heijne bevestigt dat ook met zijn gebruikerservaring.

 • Jan Cullens
  20.01.2016 - 15:59 uur | Jan Cullens

  Ik lees uit de reacties dat er nog veel onwetendheid heerst en ook veel vooroordelen zijn , de meningen zijn verdeeld over de toepassing van infrarood stralingswarmte. Ik voel mij geroepen als ervaringsdeskundige met veel zeer tevreden klanten ongevraagd een tip aan te reiken. Ga voelen, ervaren bij hen die geheel, ik benadruk , geheel zijn overgestapt naar volledige verwarmen met infrarood stralingsarmaturen in de gehele woning. Dit levert naar mijn mening de meest objectieve antwoorden op het vraagstuk of deze techniek iets voor u kan zijn en Geeft ook direct antwoord op de vraag: welke armaturen zij werkelijk echt effectief en efficiënt.

 • Arno Reijnen
  20.01.2016 - 15:01 uur | Arno Reijnen

  Beste Allemaal, als je niet voldoende informatie vind in mijn artikel laat dan zeker wat horen. Als je op internet kijkt naar Arno Reijnen en Infrarood warmte panelen dan ben ik zo gevonden. Je mag altijd vrijblijvend mailen of mij bellen.

  P.s. Bedankt P Lomito dat je zo aardig schrijft over de oplossing met Infrarood warmte panelen.
  Geloof me, het werkt echt zeer goed, of breng eens een bezoek aan mijn zaak in Utrecht. Ik kan je daar alles vertellen over dit product

 • frits saes
  20.01.2016 - 14:55 uur | frits saes

  graag meer info.
  voor klanten
  saes installatie&montagetechniek

 • P. Lomito
  20.01.2016 - 11:29 uur | P. Lomito

  Een passiefhuis is prima te verwarmen met een elektrische ventilatorkachel of een paar IR-panelen, de bijverwarming is immers zo gering dat het elektrisch verwarmen een milieubewuste keuze is, zelfs beter dan de vele schijnpassiefhuizen die wel voorzien worden van een overbodige, en daardoor onnodig vervuilende, cv-installatie. Dat de EPG-systematiek hier niet mee overweg kan laat duidelijk zien dat de EPG en sowieso vrijwel alle bouwregelgeving hopeloos achter de feiten aan loopt.

 • Wolfgang Okken
  20.01.2016 - 08:46 uur | Wolfgang Okken

  @ Schrauwen:
  Voor de bouwaanvraag is een epc-berekening nodig. In die berekening zou als type warmteopwekker "elektrische verwarming" moeten worden gekozen. Die keuze is (niet toevallig) niet beschikbaar voor ruimteverwarming.

 • Hanno Schrauwen
  20.01.2016 - 08:15 uur | Hanno Schrauwen

  Allemaal leuk die rekenvoorbeelden, maar ik heb nog steeds niets gehoord over hoe één en ander in te voeren is in de VERPLICHTE berekeningen voor een aanvraag omgevingsvergunning?
  Als ik de panelen niet kan invoeren: kan ik ze ook niet toepassen. Overtuigd van het nut en toepassingswaarde ben ik al naar mijn eerste gespreken met Tomorrow Green begin 2014.

 • Niels Van Wely
  19.01.2016 - 23:07 uur | Niels Van Wely

  Infrarood is interessant voor verschillende doeleinden, maar te vaak wordt het argument van energiezuinigheid lukraak gebruikt en voornamelijk als verkoopargument. Zoals anderen hier al opmerken is het energetisch niet efficiënt als je kijkt naar primaire energie (bij het produceren van elektriciteit in centrales gaat ca. 60% energie 'verloren' als warmte). In fabrieks/assemblage- en logistieke hallen etc kan het veel efficiënter zijn plaatselijk te verwarmen met IR. Maar dan geldt dat je eigenlijk alleen moet verwarmen wanneer er iemand aanwezig is, omdat je alleen oppervlakken in het stralingsgebied verwarmt. Dus personeel weg, paneel uit. Een slimme regeling hiervoor ken ik nog niet: aanwezigheid op basis van PIR lijkt juist binnen een IR-stralingsgebied vrij nutteloos. Als iemand hier wel een slimme regeling voor weet, hoor ik het graag hier op Ensoc!

 • Simon Heijne
  19.01.2016 - 22:41 uur | Simon Heijne

  Hallo , ben zelf ook in het bezit van IR-panelen en ben er zeer tevreden over.
  Gebruik de panelen in mijn chalet , in het woon gedeelte en een paneel in de douche ( houdt deze schimmel vrij en lekker warm bij je afdrogen ).
  In de woonkamer hangen 3 panelen van 300W gekoppeld via draadloze thermostaat en in de douche 1 paneel van 300 W ook met eigen thermostaat.
  Kortom kan het iedereen aan raden om deze vorm van verwarming aan te schaffen zowel voor tyhuis als in mijn geval voor op de camping.

 • Eric Verweij
  19.01.2016 - 20:58 uur | Eric Verweij

  En als je dan ook nog eens infrarood reflecterende verf op de muur en het plafond aanbrengt op de muur zoals ThermoShield, dan scheelt dat tot wel 10% aan benodigde verwarmingscapaciteit. Het is niet voor niets dat Urgenda deze verf afgelopen week heeft omarmd en nu ook promoot naar haar achterban.

 • Nico van Harten
  19.01.2016 - 18:59 uur | Nico van Harten

  Sinds een maand woon ik in een huis met infrarood panelen als hoofdverwarming. Tot nu toe zijn onze ervaringen positief. Geen ruzie wie "voor de kachel" wil zitten, het is gelijkmatig warm. Wij combineren dit met reflecterende muurverf. Vandaag met -9 graden ongeveer 50 kWh verbruikt. Dat is 2 kW gemiddeld voor verwarmen, douchen en koken. Best laag, dit haalden we in ons gasgestookte rijtjeshuis niet. Uiteraard hebben we gezorgd voor goede isolatie, Rc 6,0 m2K/W.

 • Arno Reijnen
  19.01.2016 - 17:36 uur | Arno Reijnen

  De ir panelen die wij verkopen hebben geen kwetsbare delen die extra gevoelig zijn. Er zijn al panelen die wij 10 jaar geleden hebben geleverd en deze voldoen nog steeds heel goed. Hert is ook niet juist dat een paneel 50 tot 100 aan en uit schakelt. Alle panelen die wij verkopen stralen naar voren en de achterkant wordt niet heet. Hier zit dan ook het kwaliteitsverschil. Bij de goedkopen panelen is er geen isolatie endorden de panelen aan de achterkant ook zeer heet. Een goed IR paneel moet prettige warmte stralen en het moet ook zachte warmte zijn. De panelen zijn zeker geschikt voor een huiskamer en je kant dan ook gebruik maken van spot verwarming. Het is alleen warm waar je bent, het andere gedeelte kun je dan iets minder warm houden.
  Voor slaapkamer en studeerkamers is het ideaal, alleen warm als je er ook echt bent. Uit een zeer goed onderzoek in Duitsland, Kaiserslautern kwam naar voren dat IR paneel verwarming echt minder kost dan traditioneel verwarmen met gas.

 • jos Schalks
  19.01.2016 - 17:24 uur | jos Schalks

  Die IR panelen die onderhoudsvrij zijn schakelen dus per dag 50 tot 100 keer aan en uit , dat zijn kwetsbare componenten die de levensduur zeker niet ten goede komen. bovendien is 105 graden en ook 80 graden niet echt aanraak veilig. stralen de panelen maar naar een zijde? of wordt de muur erachter ook bloedheet. er lijken nog wel wat verbeterpunten te zijn. bijv een paneel van ongeveer 400 watt van gelijke grootte hoeft niet te schakelen om niet oververhit te raken. En net als vroeger vechten wie er voor de kachel mag zitten , of juist niet!

 • Jeroen van Vlierden
  19.01.2016 - 17:08 uur | Jeroen van Vlierden

  Dank je voor deze info, in dat geval zeker geen optie als verwarming in woonkamer. Wellicht wel geschikt voor slaap/studeerkamer en dan de woonkamer verwarmen met een pellet kachel.

 • Wolfgang Okken
  19.01.2016 - 16:40 uur | Wolfgang Okken

  @ Van Vlierden:
  Ook als wordt aangenomen dat slechts beperkt verwarmen door middel van straling voordelig is, geldt dat elektrisch verwarmen een erg inefficiënte manier is om dit te doen, in vergelijking met watervoerende stralingspanelen.
  Wat toepassing boven eettafel of zithoek betreft: enkele jaren had ik een werkplek die verwarmd was door middel van elektrische stralingspanelen. Liever niet nog eens: droge ogen, warm hoofd en rug, koude voeten. In dat kantoor stonden onder veel bureaus ventilatorkachels.
  Vergeet vloerverwarming niet: ook hier een hoog stralingsaandeel, waardoor de ruimtetemperatuur lager kan zijn dan bij radiatorverwarming, met bijbehorende energiebesparing. Wel watervoerend en gasgestookt of liever nog met warmtepomp, natuurlijk.

 • JK Boks
  19.01.2016 - 16:39 uur | JK Boks

  even rekenen! vloerverwarming op de HR cv-ketel is ook infrarood verwarming, 1 m3 gas kost € 0.63 en bevat 9.7 kWh reken maar uit wat voordeliger is.
  In fabriekshallen worden ook stralingspanelen, direct -of indirect gasgestook toegepast om ter plaatse warmte te brengen waar mensen werken om niet de gehele hal te verwarmen.
  de rest van de verhalen dat elektrische verwarming voordeliger is grote onzin

 • Jeroen van Vlierden
  19.01.2016 - 16:21 uur | Jeroen van Vlierden

  600 Watt paneel verbruikt simpelweg 0,6 x de prijs van 1 kwh

  desondanks denk ik dat dit heel interessant is, want het gaat hier om gericht verwarmen. Niet de hele ruimte hoeft meer op temperatuur gestookt te worden, dat is iets wat meneer Okken wellicht over het hoofd ziet? Met andere woorden, daar bespaar je weer energie mee.
  Ik zelf overweeg een combinatie van een pellet kachel voor mijn woonkamer, en infraroodpanelen voor de slaap/studeerkamers van de kinderen. Maar misschien is het zelfs voor de woonkamer interessant, een paar van die panelen aan het plafond hangen, een boven de eettafel, en een of twee in de zithoek.

 • Wolfgang Okken
  19.01.2016 - 15:10 uur | Wolfgang Okken

  Het lijkt hier te gaan om elektrische verwarming, niets meer en niets minder. Een paneel van 600 W verbruikt dan per uur 0,6 kWh (de eenheid geeft het al weg) en kost euro 0,12.
  Geen energiebesparing, maar energieverspilling: doordat de benodigde elektriciteit wordt opgewekt met een rendement van ca. 40% is voor een uurtje 600 W verwarming 0,6 / 0,4 = 1,5 kWh primaire energie nodig. Ook wanneer de benodigde energie zelf wordt opgewekt lijkt mij dit nog verspilling; pas wanneer wij gezamenlijk kans zien om alle benodigde energie duurzaam op te wekken, wordt deze vorm van verwarming enigszins verdedigbaar. Misschien.
  Er bestaan ook watervoerende stralingspanelen, aan te sluiten op een HR107 ketel. Hierbij doen zich inderdaad transportverliezen voor, maar in geen velden of wegen liggen die in de orde van de verliezen bij elektriciteitopwekking. De kosten van 0,6 kWh warmte van zo'n indirect gasgestooktpaneel bedragen ca. euro 0,07.

 • Hugo Alberga
  19.01.2016 - 13:48 uur | Hugo Alberga

  Met interesse het verhaal over infrarood panelen gelezen.
  De kostencalculatie onder #6 ziet er echter heel vreemd uit.
  Hoe kan een 600W paneel in een uur 0,4kWh verbruiken die bij een kWh prijs van 21 cent totaal 84 cent kost?

 • Dit is een reactie van een schrijvend prof
  19.01.2016 - 13:03 uur | Redactie Ensoc

  Bedankt voor de diverse opmerkingen en oplettendheid! We hebben de (reken)fout verbeterd.

  Groet,
  Redactie Ensoc

 • Paul David
  19.01.2016 - 12:47 uur | Paul David

  Geachte heer Bouw,
  Graag een reactie< IR verwarmingspanelen kennen geen bewegende delen of schakelelementen, en zijn daardoor onderhoudsvrij, of misschien even afstoffen.
  Het warme water voor het douchen en de keuken kan via een elektrische doorstroom verwarmer op 400 V geregeld worden.
  Direct bijv. water op 38 graden, geen voorloop waterverlies, pas stroomgebruik bij watervraag, en je kunt een hele dag onder de douche.
  Goedkoper in gebruik dan een elektrische boiler, dan nog inductie koken, en de gasaansluiting kan de deur uit.

 • Jeroen van Vlierden
  19.01.2016 - 11:20 uur | Jeroen van Vlierden

  Interessant maar ik zie direct een rekensom die niet klopt.

  Een paneel van 600 Watt gebruikt bij vol vermogen per uur 0,4 Kilowattuur. Bij een kostprijs van € 0,21 per kWh is dit € 0,84.

  Volgens mij is 0,4 * 0.21 => 0.084. Da's tien keer goedkoper :-)

 • Otto Boogman
  19.01.2016 - 11:19 uur | Otto Boogman

  De jaarrekening voor de energiekosten bij een gemiddelde huishouding toont aan dat het aandeel van de gas verbruikskosten vele malen hoger zijn dan het aandeel elektriciteit. Gas wordt in hoofdzaak voor verwarmings doeleinden voor de woning verbruikt . Vervanging door electrische opgewekte stralingsenergie bij gebruik van zonnepanelen.
  Een minpunt in de huidige markt blijft het nog altijd slechte rendement van zonnepanelen en de beperkingen om electrische energie op te slaan bij woonhuizen.
  Er vinden vele innovaties plaats om te rendementen van de collectoren te verbeteren . Een nieuwe ontwikkeling met infrarood warmte is zeer interessant maar komt, mede gezien de totale kosten om een huis te verwarmen,wellicht een beetje te vroeg.

 • Hanno Schrauwen
  19.01.2016 - 11:15 uur | Hanno Schrauwen

  Goed artikel,
  ik zit, als adviseur energie, wel met de uitdaging hoe de panelen te plaatsen in de Energie Prestatie berekening (EPC) en de Energielabel (EPA) bepaling. Wie heeft hier ervaring mee?

 • Rolf Homburg
  19.01.2016 - 10:43 uur | Rolf Homburg

  Hi Allen,
  Het artikel over IR verwarmingspanelen doet me denken aan een (uit het Engels vertaald) gezegde "Als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op een spijker"... Vroeger in de 60-er jaren ging je even "onder de rode lamp" als je spierpijn had in je nek, je rug of zo, een heerlijke weldadige warmte.
  Afgelopen etmaal heb ik ons huis (155 m2 woonoppervlak, 600 m3 inhoud, vrijstaand in de Achterhoek) verwarmd en van warm water voorzien met zegge en schrijven drieenvijftig (53,13kWh) elektriciteit. De buitentemperatuur ging tot -9 gragen omlaag en was niet boven nul geweest. Ons huis heeft geen aardgasaansluiting meer sinds december 2013. Voor de aardgasgebruikers, 53 kWh komt ongeveer overeen met 5 m3 aardgas - wie doet dat ons na? Bijna niemand in Nederland, zeker niet met uitsluitend IR panelen. Als je redelijk thuis bent in de thermodynamica en stralingsleer dan weet je dat stralingswarmte van een open haard, houtkachel (en IR panelen) het bekende effect geven "van voren verbrand, van achteren bevroren"...
  Onze energiebronnen zijn alle direkt of indirekt afkomstig van "groene, nucleaire energie", voornamelijk de Zon. Stralingsenergie voor de 12 ZonnePV panelen, stralingswarmte voor een heatpipes zonneboilerpaneel van 2,3 m2 en warmte uit de buitenlucht (ja ook bij -9 graden of -15 graden). Deze warmte uit de buitenlucht wordt door onze "lucht-solar->water-lucht warmtepomp" omgezet naar CV water, boiler water en luchtverwarming op drie plaatsen in ons huis "Villa Octopia". O ja, desgewenst kunnen de warmtepomp lucht-units ook koelen, ontvochten of gewoon ventileren.
  Met de kennis, o.a. uit de luchtvaart, verwarming in sub-arctische gebieden (Noorwegen, Zweden) kan dat zelfs makkelijker in Nederland toegepast worden. Helaas lopen de opleidingsinstituten, leveranciers, installateurs en verkopers in Nederland 10-20 jaar achter op de werkelijke bronnen van kennis en ervaring... Daarom heeft ook onze eigen warmtepompinstallatie een ervaren "boordwerktuigkundige" nodig om de vele tekortkomingen te corrigeren die er standaard "ingebakken zitten".
  Arno, ik neem aan dat je een goede fotograaf bent maar ik zou zeggen... Schoenmaker blijf bij je Kamera ;-)

 • A van Kesteren
  19.01.2016 - 10:08 uur | A van Kesteren

  Ik heb al 18 jaar infraroodverwarming in een fins houten huis. Mijn ervaring is dat het toch heel lang duurt voordat mijn woonkamer warm is. Ook zijn de energiekosten erg hoog, waarna ik een pelletkachel heb aangeschaft, ook omdat ik geen gasaansluiting in mijn woning heb. wel is het zo dat de infraroodverwarming erg fijne warmte geeft.

 • J Bouw
  19.01.2016 - 09:35 uur | J Bouw

  Leuk stukje. Zelf kijk ik al een tijdje naar IR als vervanger van mijn totale verwarming of als combi met vloerverwarming in de woonkamer. IR is redelijk onderhoudsvrij en dat kan ik van mijn CV met warmtepomp helaas niet zeggen (!). De combi is eigenlijk 'noodzakelijk' vanwege warm water voor bad/douche.
  Vraag 1: Wat zijn daarvoor de alternatieven ?
  Met mijn zonnepanelen wek ik zelf meer dan voldoende stroom op om het extra verbruik toe te staan. Ook is er nog ruimte voor extra opwek. Over saldering maak ik mij dus helemaal geen zorgen, zeker niet met de opkomst van de elektrische auto. Tegen de tijd dat eea afgeschaft wordt zal opslag onmiddelijk een interessant alternatief zijn. Voor NL nu nog niet interessant maar oa in DLD en de USA zeer sterk in opkomst.
  Uiteindelijk kan het (gevaarlijkere) gas helemaal de deur uit en gebruikt worden voor grootverbruikers. Dat scheelt de particulier aansluitkosten en vastrecht.
  Vraag 2. Is de bedrading van een gemiddelde particuliere woning NU wel berekend op de extra belasting die IR met zich brengt ?
  In mijn geval bereken ik voor 1e verdieping ruwweg 4 panelen van 600 W en voor de zolder 2 van 600 W.

 • pauline westendorp
  19.01.2016 - 09:28 uur | pauline westendorp

  Mooi artikel!
  een vraagje...
  Bij een kostprijs van € 0,21 per kWh is dit € 0,84. Volgens mij is dit €0,084

 • henk Dannenberg
  19.01.2016 - 09:26 uur | henk Dannenberg

  Hoe scoren IR panelen in de EPC of wordt je gestraft in de EPC ivm elektrisch verwarmen?
  Staan ze in Uniec programma voor invoegen in EPC met verklaring
  Groeten Henk

 • Paul `van Zwieten
  19.01.2016 - 09:25 uur | Paul `van Zwieten

  Wat veelal vergeten wordt te melden bij warmtepomp systemen is de misplaatste efficiency. Men gaat uit dat de gewenste temperatuur nog steeds 20 graden is terwijl onderzoek al aan heeft getoond dat mensen met warmtepomp verwarming de thermostaat 2 to 3 graden hoger zetten. Dit komt doordat het lagetemperatuur-verwarming is waarbij de stralingscomponent (zoals bij CV) volledig ontbreekt. Ik werk in een groot kantoor met luchtverwarming, ondanks de 22 graden hebben mensen het altijd koud (en staan hier nu infrarood warmtepanelen om vooral de dames van wat comfortabale warmte te voorzien).
  Het blijft een raar gegeven dat wij met zijn allen lucht aan het verwarmen zijn....

 • P. Lomito
  18.01.2016 - 23:09 uur | P. Lomito

  @Arno Ik kijk niet naar alleen naar investeringskosten maar investeringskosten plus gebruikskosten (stroomverbruik, onderhoud/reparaties) ofwel de levensduurkosten. Je kunt IR-panelen (alleen ruimteverwarming) sowieso niet vergelijken met een warmtepomp (ruimteverwarming, koeling en SWW) maar om een gemiddelde woning met 3 slaapkamers met IR-panelen te verwarmen heb je zo'n 8 panelen nodig, zo'n € 2.400 voor een verwarmingsvermogen van 600 x 2/3 / 1000 = 4 kW. Een 4kW L/W-warmtepomp kost € 4.400 bij een stroomopname van 1,3 kW (COP 3,0). De break-even is 2400 + A x 0,20 = 4400 + A x 0,20/3 ofwel A = 15.000 kWh, laten we zeggen binnen 5 jaar... En dan heb je met de IR-panelen nog steeds geen warm water.

 • Arno Reijnen
  18.01.2016 - 11:34 uur | Arno Reijnen

  Beste P. Lomito,
  Een paneel van 600 watt verbruik maar 2/3 van zijn vermogen omdat het paneel beveiligd is en als deze op een temperatuur komt van ongeveer 105 graden dan schakelt deze uit en als dan de temperatuur onder de 80 graden komt dan schakelt hij weer in. IN 1 uur gebeurd dat en aantal keren en daardoor verbruikt een paneel geen 600 watt per uur maar ongeveer 400 watt per uur.
  Een paneel straal ongeveer 2 tot 3 meter. Het klopt als je op een afstand staat van 5 meter dan voel je het paneel mijn a niet meer. We spreken dan ook over spot verarming. Ja het is ook juist het is ideaal voor badkamers en slaapkamers maar ook voor dierenverblijven of een schuur. Bij gebruik van een huiskamer adviseer ik vaak om 2 of 3 panelen te nemen. Dan heb je diverse plekke waar je het warm kunt hebben. Warmtepompen zijn erg duur en een IR paneel is zeer goedkoop en heeft geen onderhoud nodig. Gezien deze kostenpost zou ik geen warmtepomp nemen.
  Het voordeel zit echt in de lage aanschaf kosten en geen onderhoud

 • P. Lomito
  18.01.2016 - 08:47 uur | P. Lomito

  Enkele opmerkingen:
  - 600 Watt geeft bij vol vermogen (=600Watt) een stroomverbruik van 0,6 kWh en niet 0,4 kWh
  - de ervaren warmte van stralingspanelen is alleen merkbaar in de buurt van het paneel, een paar meter verder is er weinig meer voelbaar, dit in tegenstelling tot vloerverwarming die overal en gelijkmatig voelbaar is
  - de wettelijk verplichte salderingsregeling gaat pet 2020 op de schop, daartoe worden nu eerst alle woningen uitgerust met een slimme meter zodat het ongewenste automatisch salderen met draaischijfmeters tot het verleden behoort, in plaats daarvan gaan we teruglevering vergoed krijgen naarmate de teruggeleverde stroom ook werkelijk benut kan worden
  - het stroomverbruik van IR-panelen is in vergelijking met warmtepompen vrij hoog en daarom zijn IR-panelen vooral geschikt voor bijverwarming in ruimtes die beperkt gebruikt worden zoals badkamer en slaapkamers.